Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Otizmli genç sanatçı Remzi Yılmaz dördüncü sergisini açtı

Otizmli genç sanatçı Remzi Yılmaz dördüncü sergisini açtı

Otizmli genç sanatçı Remzi Yılmaz dördüncü sergisini açtı03 Nisan 2024 - 10:04
İki yaşında otizm spektrum bozukluğu kapsamında olduğu anlaşılan, sekiz yaşında çizime olan yeteneği keşfedilen namı diğer Remo, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde İstanbul Barın Han’da dördüncü sergisi “Tanıdık Yüzler”i ziyarete açtı.
Mau Mau sanat inisiyatifinin desteği ile Sultan Burcu Demir, Caner Yedikardeş küratörlüğünde oluşturulan “Tanıdık Yüzler” Remzi’nin günlük hayatını masalsı bir anlatım biçimi izleyerek çizimleri ve seramik eserlerini ziyaretçilerle buluşturacak.
 
 
Otizmli olduğu iki yaşında fark edildi
 
Remzi Ankara’da yaşayan Yılmaz ailesinin ikinci çocuğu. 2 yasını geçtiğinde yakından gelen seslere tepki vermemesi üzerine ailesi Remzi’yi doktora götürdü. Doktor ziyareti sonunda, Remzi’nin gelişiminin birçok insandan farklılaştığını fark eden aile, henüz daha gelişmemiş otizm alanında bir destek mekanizması oluşturmaya başladı. Konuşma terapisi, özel eğitim gibi olanakların henüz çok az olduğu 2000’li yılların başında, Remzi özellikle ailesinin çabasıyla özel eğitim almaya başladı. Konuşma terapisi, ergoterapi gibi daha çok bilinen eğitimlerin yanı sıra yunus terapisi, hipoterapi, müzik terapisi (auditory integration training) gibi yöntemleri de deneyen Yılmaz ailesi, Remzi’nin sosyalleşmesini ve dünya ile olabildiğince güçlü bir bağ kurmasını sağladı.
 
 
Remzi’nin konuşma yetişinin az olması kendisini ifade etmek için alternatif yolların bulunmasına yol açtı. Bunlardan biri çizimdi. 7 yasındayken Remzi isteklerini çizerek anlatıyordu. 8 yasında annesiyle gittiği bir misafirlikte çok sıkılan Remzi bu sefer kalemi aldı ve isteklerini değil düşündüklerini çizmeye başladı. Bu durum giderek arttı. Remzi artık sadece yemeyi çok sevdiği hamburgeri değil, televizyonda gördüğü politikacıları, dizi karakterlerini, en sevdiği çizgi film kahramanlarını, bakkal amcayı, annesini, babasını, köpeğini çiziyordu. Giderek gelişen çizim yeteneğini desteklemek için ailesi Remzi’yi seramik sanatına yönlendirdi. Remzi’nin çizimleri birer projeye dönüştü. Artık Remzi önce çiziyor, sonra çizimlerinden birer seramik yaratıyordu.
 
 
İki kardeşin farkındalık projesi: Remo
 
2015 senesinde, Remzi`nin çalışmalarını desteklemek ve otizm hakkında farkındalığı artırmak için Remzi’nin abisi Tayfun, Remo adında bir marka kurdu. Remo iki kardeşin markası haline geldi. Remzi’nin çizimleri birer tasarım ürününe dönüştü. Remo, Remzi`nin Ankara, İstanbul ve Norveç`in başkenti Oslo’da açtığı sergileri fonladı.
 
 
Remzi’nin abisi Tayfun Yılmaz, “Remzi gibi otizmli bireylerin toplumda çoğunlukla dışlandığını görüyoruz. Maalesef Remzi için de durum pek farklı değildi. Ben de ona destek olmak için Remo markasını kurmaya karar verdim. Yeteneğini tasarım yoluyla herkesle paylaştığımızda Remzi çok mutlu oldu. İlk sergisini 2016`da Ankara’da açmıştık. Önceleri pek de arkadaşı yoktu. Remo sayesinde Remzi’nin sergisine bir otobüs dolusu arkadaşı geldi. Remo otizm farkındalığını destekleyen, iki kardeşin birlikte yürüttüğü bir projedir. Remo birçok aileye ilham oldu. Remzi’nin sanatını herkesle paylaşmasına yol açtı; benimse kariyerimi çizdi. Remo’dan sonra Birleşmiş Milletler’de çalışmaya başladım. Hak savunuculuğunu uluslararası çapta sürdürmeye devam ediyorum.”
 
 
%90 otizmli raporuyla üniversiteli Remzi Yılmaz
 
Remzi ilk ve ortaokulu devlet okulunda okudu. Bu yıllarda okulun Remzi`yi kabullenmesi için yasaları yanına alan aile, okuldaki farkındalığı artırmak ve Remzi’nin kabulünü sağlamak için çaba harcadı. Güzel sanatlar lisesine, özel gereksinimli bireyleri kapsayacak ortaöğretim yönetmeliğine ilgili maddenin eklenmesi ile kaynaştırma öğrencisi olarak kaydolan Remzi, yine yetenek sınavı ile öğrenci alan fakültelerde özel gereksinimli bireyler kontenjanı oluşturma çalışmalarının netice vermesiyle Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nü birincilikle kazandı. Var olan yasaların ve yönetmeliklerin uygulanması sayesinde üniversite öğrencisi olan Remzi şimdi 4. sınıfta.
 
 
Remzi`nin annesi Prof. Dr. Meltem Yılmaz, “Remzi’nin yasal ve temel hakkı olan eğitimini tamamlaması için ailecek hiç durmadan çaba harcadık. Türkiye’de otizmli bireylerin haklarını koruyan yasa ve yönetmelikler mevcut. Fakat uygulamada aileler büyük sıkıntılara maruz kalabiliyor.
 
Remzi`nin ve diğer otizmli çocuk ve gençlerin haklarından faydalanabilmeleri için devlet kurumlarıyla birlikte hareket ettik ve uygulamadaki aksaklıkların üstesinden gelebildik.” Yılmaz’ın yaşadıklarını ve Remzi’nin gelişimini anlattığı Pegem Akademi tarafından yayımlanmış “Otizm ve Eğitim Sanat ve Mekân” adında bir kitabı var.
 
 
Etiketler: Remzi Yılmaz  Remo  otizm