Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » PEN Amerika’yı protesto eden yazarlardan alternatif Filistin etkinliği

PEN Amerika’yı protesto eden yazarlardan alternatif Filistin etkinliği

PEN Amerika’yı protesto eden yazarlardan alternatif Filistin etkinliği08 Mayıs 2024 - 05:05
PEN Amerika'nın Dünya Sesleri Festivali'nden (World Voices Festival) ve PEN Amerika Edebiyat Ödülleri'nden çekilen yazarların yer aldığı Filistin için Yazma Özgürlüğü (Freedom to Write for Palestine) etkinliği New York’taki Judson Kilisesi'nde 7 Mayıs'ta gerçekleştirildi.

Gazze’deki katliama sessiz kalması sebebiyle uzun süredir eleştirilen PEN Amerika’nın düzenlediği PEN Amerika Edebiyat Ödülleri'ne aday olan 31 yazar ve çevirmen kurumun tarafgir ve sessiz tavrını protesto etmek amacıyla adaylıktan geri çekilmiş, PEN Amerika da bunun üzerine 29 Nisan’da New York’taki The Town Hall’da düzenlenecek olan ödül törenini iptal etmişti.

Aralarında Naomi Klein, Michelle Alexander ve Hisham Matar gibi isimlerin de olduğu 10'u aşkın yazar da İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve derneğin İsrail'in işlediği 'soykırım' karşısında yeterli tepkiyi göstermediği gerekçesiyle PEN Yazarlar Derneği Amerika şubesinin 'Dünya Sesleri Festivali'nden çekilme kararı almıştı.

Bu iki etkinlikten çekilen yazarlar ve onlara eşlik eden müzisyenler 7 Mayıs günü New York’taki Judson Kilisesi'nde alternatif bir gece düzenledi. İki düzineden fazla yazar ve müzisyen, Filistin’in sesini, dünyaya duyuran, Gazze'deki gençlerin öncülüğünde kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir Filistin projesi olan “We Are Not Numbers” için bağış toplamak amacıyla bir araya geldi. Filistin Edebiyat Festivali, Gazze Savaşına Karşı Yazarlar ve Filistin'i Güçlendirin tarafından düzenlenen Filistin için Yazma Özgürlüğü gecesine Esther Allen, Michelle Alexander, Mohammed Arafat, Mahmoud Alyazji, Kay Gabriel, Nicholas Glastonbury, Sabrina Imbler, Kira Josefsson, Nancy Kricorian, Hari Kunzru, Marie Myung-Ok Lee, Eugenia Leigh, Nick Martin, Derecka Purnell, Parul Sehgal, Evie Shockley, Alejandro Varela, Worker Writers School (İşçi Yazarlar Okulu) ve Huda Asfour katıldı.

Gecede yapılan konuşmalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=Kbv10mzFs1Y