Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Pietro Canonica ve Atatürk” çalıştayı

“Pietro Canonica ve Atatürk” çalıştayı

“Pietro Canonica ve Atatürk” çalıştayı31 Ekim 2023 - 12:10
İtalyan Kültür Merkezi Cumhuriyetimizin 100. yılını 3 Kasım’da “Pietro Canonica ve Atatürk” çalıştayı ile kutluyor.
İtalyan Kültür Merkezi (İstanbul), Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında İtalya Büyükelçiliği ve Roma Belediyesi işbirliğiyle, Atatürk'ün en ünlü heykellerinden bazılarına imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor.
 
 
Atatürk’ün atlı heykeli - Ankara Etnografya Müzesi önündeki meydan (Pietro Canonica, 1927)
 
3 Kasım Cuma günü saat 10.00’dan itibaren Casa di Italia Tiyatrosu’nda gerçekleşecek “Pietro Canonica ve Atatürk” başlıklı çalıştayda, Türkiye’den ve İtalya’dan önemli akademisyenler, Canonica’nın çalışmalarının çeşitli yönlerini dönemin İtalya-Türkiye ilişkileri bağlamında ele alacaklar. İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Roma Belediyesi Kültür Müsteşarı Miguel Gotor ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun katılımlarıyla, iki oturum halinde gerçekleşecek çalıştayda Carla Scicchitano, İlber Ortaylı, Silvia Pedone, Luca Orlandi, Aylin Tekiner, Francesco Pongiluppi, Mevlüt Çelebi, Özlem İnay Erten, Davide Deriu, Burcu Pelvanoğlu, Luca J. Senatore, Marco Carpiceci, Fabio Colonnese konuşmacı olarak yer alacak.
 
 
Atatürk’ün atlı heykeli - İzmir Cumhuriyet Meydanı (Pietro Canonica, 1932)
 
Heykeltıraş Pietro Canonica, imza attığı Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk heykeli ve Zafer Meydanı’ndaki mareşal üniformalı Atatürk heykeli; İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki atlı Atatürk heykeliyle ülkemizin sanatsal tarihinde büyük önem taşıyor.
 
 
Cumhuriyet Anıtı - İstanbul Taksim Meydanı (Pietro Caninico ve Giulio Mongeri, 1928)
 
3 Kasım 2023 Cuma gün boyunca İtalyan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek olan “Pietro Canonica ve Atatürk” çalıştayı, kayıt gerekmeksizin ücretsiz olarak herkesin katılımına açık.
 
 
Pietro Canonica