Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tiyatroya duyulan tutkunun ödülü

Tiyatroya duyulan tutkunun ödülü

Tiyatroya duyulan tutkunun ödülü05 Ekim 2023 - 03:10
25. Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde bu sezona damga vuran “1984” ödüllendirildi.“1984”le “Yılın En Başarılı Yönetmeni” seçilen Murat Daltaban “Tutkuyla tiyatro yapan herkese hayranım” dedi.
MELİSA VARDAL- Türkiye’nin en prestijli tiyatro ödülü “Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri” önceki akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen coşkulu bir törenle sahiplerini buldu. Ayşecan Tatari ve Edip Tepeli sunuculuğunda gerçekleşen gecede, “Yılın En Başarılı Oyunu” seçilen Nilifer Belediyesi Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun oyunu “1984”, Bursa’ya dört ödülle döndü. “1984”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyunu “Tartuffe” ile 11 dalda adaylıkla başa baş sürdürdüğü yarıştan “Yılın En Başarılı Oyunu Ödülü”ne uzandı.  Oyunun yönetmeni ve NKT Genel Sanat Yönetmeni olan Murat Daltaban da “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülüne layık görüldü.
 
George Orwell’ın “1984”ünden sahneye uyarlanan distopik oyun aynı zamanda Burak Etöz ve Cem Yılmazer’e “Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı Ödülü”nü ve yine Yılmazer’e “Yılın En Başarılı Işık Tasarımı Ödülü”nü getirdi. 
 
Gelecekten seslenen “1984”, insanı içinde hapis kaldığının farkına varmadığı bir sistemin parçası olduğu konusunda uyarırken çözümün de yine kendisinde yattığını söylemesiyle dikkat çekerken aldığı bu ödülle insanın yaşadıkça umudun da devam ettiğini göstermiş oldu. Rol  aldığı iki oyunla aday gösterildiği “En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü”nü Özlem Zeynep Dinsel kazanırken “En Başarılı Erkek Oyuncu” da Hakan Gerçek seçildi. 
 
Dormen ve Dizdar’a
 
Pandemi arasından sonra tiyato dünyasının yeniden buluştuğu ödüllerde pek çok oyuncu hazır bulundu. Hakan Tabakan Cevat Fehmi Başkut, “1923 Müzikali” Haldun Dormen, Merve Dizdar Yapı Kredi ve Prof. Dr. Cevat Çapan Muhsin Ertuğrul adına verilen özel ödülleri aldı. Heyecanla beklenen ödül ise “Yılın Oyunu”ydu. “1984” anons edildiğinde salonda büyük bir coşku yaşandı. Murat Daltaban ödüllerini almak için sahneye eşi NKT Genel Yapım Yönetmeni Özlem Daltaban ve ekip arkadaşlarıyla çıktı.
 
NKT ekibine teşekkür ederek söze başlayan Daltaban “Tutkuyla tiyatro yapan herkesi çok seviyorum, tutkuyla tiyatro yapan herkese hayranım” diyerek duygularını ifade etti. “1984” geçen ay da Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin 30. TEB Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Oyunu seçilmişti.
 
 
NKT’nin oyunu “1984” geceden dört ödülle döndü. 
 
“YÜZ YILDIR BURADAYIZ”
 
Afife Jale Tiyatro Ödülleri için düzenlenen törende bu yıl kaybettiğimiz tiyatro değerleri anıldı. Ödüllere ismi verilen Afife Jale de Gizem Erdem’in performasıyla sahnedeydi. Erdem sahneye çıkıp, Cumhuriyetimizin 100. yılına selam yolladı. Erdem’in performansıyla seyirciyle buluşan Ahmet Sami Özbudak tarafından kaleme alınan metinde yer alan, “Oysa bir gün bir ışık yanar o ışık cumhuriyet, tüm sahne aydınlanır. O ışık yandığından beri, yüz yıldır buradayız. Yüz yıldır burda. Bu sahnedeyiz ve durmadan anlatıyoruz. Perdeler ancak oyun biterken kapanır. Çünkü biz hem biriz hem milyonlarız. Biz Afife’yiz” sözleri dakikalarca alkışlandı. 
 
ÖDÜL KAZANANLAR
 
Yılın En Başarılı Oyunu: “1984”, Nilüfer Belediyesi Nilüfer Kent Tiyatrosu
 
Yılın En Başarılı Yönetmeni: Murat Daltaban, “1984”
 
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Özlem Zeynep Dinsel, “Kızlar Ve Oğlanlar” 
 
Yılın En Başarılı  Erkek Oyuncusu: Hakan Gerçek, “III. Richard Niçin Yaptım”
 
Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu: Binnur Şerbetçioğlu, “Fosforlu Cevriye”
 
Yılın En Başarılı  Yardımcı Erkek Oyuncusu: Tolga İskit, “Çember’in Anası”
 
Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı: Yunus Eski, “Talihsiz Çocuk Parkı Yaralanmaları”
 
Yılın En Başarılı  Sahne Tasarımı: Burak Etöz ve Cem Yılmazer, “1984” 
 
Yılın En Başarılı  Giysi Tasarımı:  Eylül Gürcan, “Tartuffe” 
 
Yılın En Başarılı  Hareket Düzeni: Maral Cerenoğlu, “Fosforlu Cevriye” 
 
Yılın En Başarılı  Sahne Müziği: Oğuzhan Balcı, “Fosforlu Cevriye”
 
Yılın En Başarılı  Işık Tasarımı: Cem Yılmazer, “1984”
 
Muhsin Ertuğrul  Özel Ödülü: Prof. Dr. Cevat Çapan
 
Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü: Hakan Tabakan, Güzel Son
 
Haldun Dormen  Özel Ödülü: “1923 Müzikali”
 
Yapı Kredi Özel Ödülü: Merve Dizdar
Etiketler: 1984  Afife Jale  tiyatro