Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Uluslararası Antakya Film Festivali 13 Ekim’de başlıyor

Uluslararası Antakya Film Festivali 13 Ekim’de başlıyor

Uluslararası Antakya Film Festivali 13 Ekim’de başlıyor09 Ekim 2023 - 06:10
Uluslararası Antakya Film Festivali tanıtım toplantısı Feshane Artİstanbul’da yapıldı. Festival koordinatörü Atakan Metin’in açılış konuşmasının ardından, festival başkanı Mehmet Oflazoğlu konuklara; festivale ve filmlere ilişkin ayrıntıları görsel sunumlarla aktardı.

 ‘Antakya Varsa Ben de Varım’ mottosuyla yapılacak festivalin hangi şartlarda gerçekleştirileceğini aktaran festival koordinatörü Atakan Metin “Festivale gelmek isteyenler öncelikle alıştıkları günlük konforlarını unutmalılar. Empatiyi yerinde yapmak için çok iyi bir fırsat. Uzaktan destek, iyi niyet gösterisi hepsi makul ancak durumu yerinde görmek isteyenler, emin olun çok farklı dönecekler kendi rutinlerine. Film festivali standartlarını elden geldiğince gerçekleştirmeye gayret ediyoruz ancak bu yıla özel Antakya’ya sanatla sinemayla şifa olmaya çalışacağız. İlk defa bir festival, en konforsuz bununla beraber en iyileştirici durumu vaad ediyor” dedi.

Oflazoğlu: “Film gösterimleri konteyner kentlerde ve çadır yerleşkelerinde”

Festival Başkanı Mehmet Oflazoğlu yaptığı konuşmada film gösterimleri ve etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi: “Filmlerimiz Koç Konteyner Kent Amfi Sahne, Koç Konteyner Kent Kongre Salonu, Dostlar Yerleşkesi / Serinyol, Zübeyde Hanım Konteyner Kent / Samandağ, Tmmob Sosyal Etkinlikler Çadırı İskenderun da gerçekleştirilecek. Etkinliklerimiz ise; Açılış töreni ve Ödül töreni Koç Konteyner Kent, Uçaneller Kukla Tiyatrosu Koç Konteyner Kent, Zeynep Öykü Arp Konseri Dostlar Yerleşkesi / Serinyol, "Senaryoda 'Tip ve Karakter' Atölyesi / Dr. Ersin Aycan (İnönü Üniversitesi radyo, televizyon ve sinema bölümü) Koç Konteyner Kent’, Teoman Kumbaracıbaşı Konseri Koç Konteyner Kent’ de yapılacaktır.

Onur Ödülleri Orhonsay ve Taş’a

Festival bu yıl ‘Onur Ödülü’nü; Türk Sineması’na verdiği katkı, kadın oyunculuğunda alışılagelmişin dışında gösterdiği tavizsiz ve cesur duruşundan dolayı Meral Orhonsay’a vermeyi kararlaştırdı. ‘Sinema Emek Ödülü’ ise; gerçekleştirdiği belgesel niteliği taşıyan kitaplarıyla sinemaya kattığı eserlerden ötürü Vadullah Taş’a sunulacak. ‘Onur ve Emek Ödülleri’ festival açılış günü olan 13 Ekim günü sahiplerine takdim edilecek.

Festivalde bir ilk: “Sektörel Buluşmalar”

Festivalin 11’inci yılında ilk defa sektörel buluşmalar yapılacağını kaydeden Oflazoğlu ayrıntıları şöyle aktardı. “15 Ekim Pazar günü gerçekleşecek sektörel günlerimizi Prof Dr Emin Önder hocamızın sayesinde başlatıyoruz. ‘Ruhsal Dayanıklılık ve Sosyal Destek’ Etkinliği alt teması ile gerçekleşecek günümüzde izleyicilerimizi Koç Konteyner Kent’e bekliyoruz.”

Sektörel Buluşmalar

"Ruhsal Dayanıklılık ve Sosyal Destek" Etkinliği

Koç Konteyner Kent

13.00 Panel: "Vicdan Bazen Sızlar"

Oturum Başkanı: Prof Dr M. Emin Önder

Benlik ve üstbenlik arasında vicdan azabı/Dr. İshak Sayğılı

Saldırganlık ve vicdan/Dr Arzu Erkan

Ahlak ve vicdan/Dr Hira Selma Kalkan

Edebiyat ve vicdan/Yaşar Akdemir

Sinema ve vicdan/Dr Begüm Sayğılı

15.00 Söyleşi: "Bir role vicdanla yaklaşmak"

Nurhan Özenen

Tilbe Saran

17.00 Film Gösterimi "12"

Yönetmen Nikita Mihalkov 2007

18.00 Film Değerlendirmesi "Vicdan Etkilenir mi?"

Oturum Başkanı: Dr Caner Fidaner

Dr. Serpil Yandı Vargel

Burcu Kurtiş

Günol Tonbul

Nilay Erdönmez

21.00 Konser

Ece O. Şirin

Oflazoğlu: “Türk sinemasının Dünya sinemasıyla aynı kulvarda”

Antakya Film Festivali olarak Türk sinemasının Dünya sinemasıyla aynı kulvarda olduğuna inandığımız için listeleri birleştirme kararı aldık diyen Mehmet Oflazoğlu film kategorilerini ve sayılarını şöyle açıkladı:

Kategoriler:

Uzun Metraj Film – 15 film

Belgesel Film – 20 film

Belgesel Kısa Film – 15 film

Kısa Kurmaca Film – 22 film

Öğrenci Kısa Kurmaca Film – 9 film

Animasyon Kısa Film – 5 film

Deneysel Kısa Film – 5 film

Jüriler belli oldu “Uzun Metraj Filmler jüri başkanı yönetmen Murat Şeker”

Bu yıl festivalin uzun metraj bölümünün jüri başkanlığını yönetmen Murat Şeker yapacak. Değerlendirmesi yapacak diğer üyeler ise şöyle:

Uzun Metraj

Murat Şeker Juri Başkanı

Didem Balçın

Ceylan Özgün Özçelik

Maryna Er Gorbach

Kida Khodr Ramadan

Terry Chor

Laura Lehmus

Valerie Bert

Kamran  Rasoolzadeh

 

 Kısa Metraj

Ali Tanrıverdi

Tim Seyfi 

Lila Gürmen

Eldiar Madakim

Fesih Alpagu

 

Belgesel   

Hayriye Savaşçıoğlu

Atsuko Suetomi

Kadir Kaymakçı

Adzhibaev Ibadylla

Farhan Umedaly

 

Yeşilçam Jurisi

Mehmet Güleryüz

Burhan Gün

Çiğdem Vitrinel

 

Uzun metraj, kısa film ve Belgesel film kategorilerinde Altındefne ödülünü kazanmak için yarışacak filmler ödüllerini, 19 Ekim’deki kapanış töreninde açıklanacak ve kıymetli ödüller bu seneki sahiplerini bulacak.