Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Usta imzalar 392. Müzayede’de buluşuyor

Usta imzalar 392. Müzayede’de buluşuyor

Usta imzalar 392. Müzayede’de buluşuyor27 Nisan 2024 - 09:04
Artam Antik’in 26 Nisan - 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen 392. müzayedesi Burhan Doğançay’dan Erol Akyavaş’a, Mübin Orhon’dan Ömer Uluç’a, Selim Turan’dan Ferruh Başağa’ya, Abdurrahman Öztoprak’tan Seçkin Pirim’e, İhsan Cemal Karaburçak’tan Orhan Peker’e, Nejad Melih Devrim’den Eren Eyüboğlu’na değin uzanarak sanatseverleri heyecanlandıracak, özenli bir seçki sunuyor.
Türkiye’nin köklü müzayede evi Artam Antik A.Ş., bir kez daha modern ve çağdaş sanatın usta imzalarını buluşturuyor. Artam Antik’in 26 Nisan - 5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen 392. müzayedesi Burhan Doğançay’dan Erol Akyavaş’a, Mübin Orhon’dan Ömer Uluç’a, Selim Turan’dan Ferruh Başağa’ya, Abdurrahman Öztoprak’tan Seçkin Pirim’e, İhsan Cemal Karaburçak’tan Orhan Peker’e, Nejad Melih Devrim’den Eren Eyüboğlu’na değin uzanarak sanatseverleri heyecanlandıracak, özenli bir seçki sunuyor.
 
392. Müzayede’nin merkezinde eserleri Metropolitan Museum of Art, Victoria & Albert Müzesi, Pompidou Center, British Museum, Museum of Fine Arts, Pinakothek der Moderne, Moderna Museet, Guggenheim Müzesi gibi önde gelen 70’ten fazla müzenin koleksiyonunda yer alan Burhan Doğançay yer alıyor. Türk çağdaş resminin bu büyük ustasının retrospektif tadındaki seçkisi 1970’ler, 1980’ler 1990’lar ve 2000’ler olmak üzere farklı dönemlerinden eserlerini içeriyor. Doğançay’ın şu anda Metropolitan Museum of Art’ta da sergilenen “Ribbon” serisinden nadir bir tuval eseri seçkinin öne çıkan yapıtı oluyor. Sanatçının İslam kaligrafisine duyduğu ilginin izlerini taşıyan serisine ait eseri, soyut bir görselliğe ulaşıyor, zarif formlar ortaya koyuyor.
 
 
Dünya müzelerinde eserleriyle karşılaştığımız bir başka usta isim Erol Akyavaş da 392. Müzayede’de yer alıyor. MoMA’daki “Padişahların İhtişamı” ve Metropolitan Museum of Art’taki “Ferman” isimli eserleri her iki müzenin güncel koleksiyon sergilerinde görülebilen Akyavaş’ın pek çok resminde ele aldığı “Kabe” konulu çalışması 392. Müzayede’nin en ‘özel’lerinden biri oluyor.
 
 
Müzayedenin merakla beklenen bir diğer eseri Ömer Uluç’un soyut bir kadın formunu gösteren yapıtı. Sanatçının, 1. İstanbul Bienali’nde sergilenen bu yapıtı, karakteristik çalışmalarından biri olarak göz dolduruyor.
 
 
Cumhuriyet dönemi Türk resminin usta fırçaları da 392. Müzayede’de bir araya geliyor: Kendine has resim dili ve yenilikçi renk anlayışıyla İhsan Cemal Karaburçak, özgürlükçü tavrıyla Orhan Peker, doğayı daima çıkış noktası olarak alan Avni Arbaş ve çok yönlü bir kültür insanı olan Abidin Dino’nun incelikli yapıtları dikkatleri çekiyor.
 
392. Müzayede, Paris Ekolü sanatçılarına da yer veriyor. 1945-60 arasında Paris’te yaşayan ve Paris Ekolü çatısı altında üreten Türk ressamlar, sanatsal ve entelektüel açıdan güçlü bağlar kurarak önemli sergilerden davetler aldılar, sanat gündeminin merkezinde konumlandılar. Bu ekole mensup Hakkı Anlı, Mübin Orhon, Selim Turan, Nejad Melih Devrim, Ferit İşcan ve Yüksel Arslan’ın yapıtları 392. Müzayede’de görülebiliyor.
 
Öte yandan müzayede Ferruh Başağa, Abdurrahman Öztoprak gibi soyut geometrinin ustalarını koleksiyonerlerle buluşturuyor. Ayrıca soyut dışavurumcu anlatımıyla özel bir imza olan Asım İşler’in, günümüz Türk soyut resmi dediğimizde ilk akla gelen isimlerden Özdemir Altan’ın, figür resminin en yetkin ustalarından Mustafa Ata ve Ergin İnan’ın karakteristik çalışmalarını da sunuyor.
 
Eren Eyüboğlu’nun güçlü peyzajına yer veren müzayede kadın ressamların yapıtlarıyla özel bir konuma yerleşiyor. İnci Eviner, Kezban Arca Batıbeki, Alev Ebuzziya, Hale Tenger, Ebru Uygun ve Gülin Hayat Topdemir’in yapıtları müzayedenin en özel seçkileri arasında öne çıkıyor.
 
Müzayedenin güncel seçkisi de oldukça zengin. Günümüz resmine yön veren isimleri bir araya getiren seçki, Seçkin Pirim, Ahmet Elhan, Murat Germen, Kemal Önsoy, İrfan Önürmen, Kemal Seyhan, Bedri Baykam, Ahmet Güneştekin, Mithat Şen, Nejat Satı, Nuri Kuzucan, Ekrem Yalçındağ, Ahmet Oran ve Bubi’nin de aralarında yer aldığı sanatçıların öne çıkan yapıtlarını içeriyor.
 
Müzayede çağdaş ve modernin yanı sıra ‘klasik’leri de unutmuyor. Leopold Levy, Hoca Ali Rıza ve Hamit Görele’nin içinde yer aldığı usta imzalar, özellikle klasik resim tutkunlarına hitap ediyor.
www.artam.com adresinde gerçekleşecek müzayedede yer alan yapıtlar 5 Mayıs’a dek Antik Palace’ta görülebiliyor.