Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Vasıf Kortun Darat al Funun’da

Vasıf Kortun Darat al Funun’da

Vasıf Kortun Darat al Funun’da08 Ocak 2024 - 05:01
Çağdaş sanat, sanat kurumları ve sergi pratikler konularında çalışan küratör ve yazar Vasıf Kortun, 27 Ocak tarihinde Darat al Funun’da bir konuşma yapacak.

Arap dünyasında çağdaş sanatı teşvik etmeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir sanat kuruluşu olan Darat al Funun - Khalid Shoman Vakfı’nın ana binasında saat 18.00’de gerçekleşecek “Bugün Her Şey Kültür Savaşıyken Nasıl Hayatta Kalınır?” başlıklı konuşmanın çerçevesi ise şöyle:

“Avrupa’daki aşırı sağ, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana benzeri görülmemiş bir şekilde, faşizme, beyaz üstünlüğüne, İslamofobiye, antisemitizme, ayrımcılığa ve göçmenlerin onuruna karşı zorlukla elde edilen kazanımları bastırmak için zamanı geri çevirmeye hevesli. Aynı zamanda Avrupa'nın yaralarını Güneydoğu Akdeniz'in bedenlerine aşılamasının dehşet verici sonucunu da yeniden gözden geçiriyoruz. Otokratların sayısı dünya çapında artıyor; ifade özgürlüğünü bastırmak için siyasi baskı, taciz ve ekonomik cezalandırma araçlarını kullanmayı birbirlerinden öğreniyorlar. Cezalandırılma korkusu bireyler ve kurumlar tarafından otosansüre yol açarak kamusal alanın çöküşüne katkıda bulunuyor. Bu arada aşırı para kazanmanın ve gösterilerin olduğu başka bir sanat dünyası var. Kazaya doğru giden bir trenin son vagonuna doğru koşuyor gibiyiz, bunun da geçeceğine inanarak kendimizi kandırıyoruz. Ancak çöküşün çoktan gerçekleştiğini ve felaketin içinde olduğumuzu kabul etmek zor. Bu konuşma bu damgalanmadan kurtulmanın yollarını göstermeyi umuyor.”