Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Velázquez'in “Aynadaki Venüs” tablosuna saldırı

Velázquez'in “Aynadaki Venüs” tablosuna saldırı

Velázquez'in “Aynadaki Venüs” tablosuna saldırı06 Kasım 2023 - 06:11
İki “Just Stop Oil” aktivisti, 1914 yılında süfrajet Mary Richardson'ın aynı resme saldırmasından bir asır sonra, İngiltere'deki yeni gaz ve petrol lisanslarına karşı bir protesto olarak bu eseri hedef aldı.

Roma tanrıçası Venüs'ü sırtı izleyiciye dönük olarak yatarken tasvir eden eser, iklim aktivisti Just Stop Oil grubunun iki üyesi tarafından hedef alındı. Saldırının görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaşan grup, İngiltere'de yeni petrol ve gaz lisanslarının verilmesini protesto etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Aynı eser, 10 Mart 1914'te süfrajet Mary Richardson tarafından saldırıya uğramış, tuvalde yedi derin yarık açılmış ve daha sonra tamamen restore edilmişti.

Ulusal Galeri'den bir sözcü bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu sabah (6 Kasım 2023) saat 11 sıralarında iki kişi Ulusal Galeri'nin 30 numaralı odasına girdi. İkili, Velázquez'in “ Aynadaki Venüs” (1647-1651) tablosuna acil kurtarma çekiçlerine benzeyen şeylerle vuruyor gibi görünüyordu. Oda ziyaretçilerden temizlendi ve polis çağrıldı.”

Olaya karışan iki kişi tutuklanırken tablo, konservatörler tarafından incelenebilmesi için sergiden kaldırıldı.