Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Eric-Emmanuel Schmitt'in kitabı Türkçede

Eric-Emmanuel Schmitt'in kitabı Türkçede

Eric-Emmanuel Schmitt'in kitabı Türkçede26 Kasım 2018 - 12:11
2018 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'nü Eric-Emmanuel Schmitt « Bayan Ming’in Hiç Olmayan On Çocuğu » adlı romanıyla kazandı. Çevirisini Yaşar İlksavaş’ın yaptığı eser Doğan Kitap tarafından yayınlandı.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Türkiye'nin yabancı dilde eğitim veren en tanınmış kurumlarından biridir. Lise, 2008 yılında Mezunlar Derneği aracılığıyla NDS Edebiyat Ödülü’nü oluşturmuştur.Ödül sırasıyla bir yıl bir Türk yazarın Türkçe yazılmış eserine, ertesi yıl ise Frankofon bir yazarın Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş eserine verilmektedir. Jüri, hepsi Notre Dame de Sion mezunu olan yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşmaktadır.

 

Bu deneyiminden yararlanan lise, 2013'te ise, Fransa'daki Liseliler Goncourt Ödülü benzeri bir NDS Liseliler Edebiyat Ödülü düzenlemeye karar vermiştir. Her sene eylül ayında lisenin öğrencilerinden oluşan bir jüri kuruluyor. Sene boyunca jüri, aday kitapları okuyup değerlendiriyor ve yaz tatilinden önce ödül alacak olan kitabı seçiyor.

 

NDS Liseliler Edebiyat Ödülü, Türkiye'de bu tarzda oluşturulmuş ilk ve tek ödüldür.Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, bu ödül ile edebiyata ve yazarlara olan bağlılığını vurgulamayı ve gençlere okuma ve kitap tutkusunu etkin bir şekilde aşılamayı amaçlamaktadır.

 

2018 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere verilecektir.Bu çerçevede Jüri kitabın çevirmenine de ödül takdim edecektir. Bu ödülün amacı ise, kültürler arasında aracılık yapan çevirmenin çalışmasının önemini vurgulamaktır.

 

Eric-Emmanuel Schmitt kimdir ? 

Eric-Emmanuel Schmitt Belçikalı romancı, oyun yazarı ve sinema yönetmenidir. 1960 yılında Lyon’da doğdu. 1980-1985 yılları arasında École Normale Supérieure’de felsefe eğitimi aldı. Doktorasını Diderot ve metafizik konulu teziyle tamamladı. Eserlerinde Tanrı, dinler, şiddet ve kutsal arasındaki bağ, yitirilen kimlik, davranışların gizemi gibi konulara yer veren Schmitt’in kitapları 45 dile çevrildi, tiyatro oyunları 50’den fazla ülkede sahnelendi. Yazarın Doğan Kitap’tan Şişmanlayamayan Sumocu, Bir Aynada Üç Kadın ve Bayan Ming’in Hiç Olmayan On Çocuğu adlı kitapları yayımlandı.