Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Nazım Hikmet mezarı başında anıldı

Nazım Hikmet mezarı başında anıldı

Nazım Hikmet mezarı başında anıldı04 Haziran 2018 - 10:06
Şiirimizin en usta kalemlerinden Nazım Hikmet ölümünün 55. yılında Novodeviçi Mezarlığı'nda anıldı.
Moskova'da Rus Türk İşadamları Birliği ve  Nazım Hikmet Kültür Vakfı’nın girişimiyle düzenlenen anma töreninde Nazım Hikmet'i sevenler kabri başında buluştu.  Türkiye’den sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram ve Sıla'nın da yer aldığı törene Nazım Hikmet’in üvey kızı Anna Stepanova ve çok sayıda Türk ve Rus vatandaşı katıldı. 
 
Törende konuşan Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Nazım'ın Türk ve Rus toplumunun "ortak paydası" olduğuna vurgu yaparken,  “Mezarı başına gelmekte tereddüt edilen yıllardan, onun için yapılan etkinliklerde en ön safta yer alma arzularını insanların içinde yeşerttik. Büyük zorluklarla başladığımız anma etkinliklerinin artık sadece Rusya’da değil, Türkiye’de büyük ilgiyle izlenmesini, büyük yankı yaratmasını, her yıl ana vatanan konukların akın akın Nazım’ın mezarı başına gelmelerini gururla izliyoruz" dedi.
 
RTİB Başkanı Naki Karaaslan da Nazım'ın anısını yaşatmayı iş dünyası olarak yüce bir görev saydıklarını vurguladı. 
 
Törene katılan ünlü sanatçı Zülfü Livaneli ise Rus-Kom Moskova Şubesi'nden Maria Kristina Fedeeva'ya verdiği demeçte şunları söyledi; 
 
 
"Nazım Hikmet Türkiye'nin Puşkin'i sayılır. Nazım benim çocukluğumdan beri yasaktı. Adı nerdeyse şeytan gibi anılırdı. 60'lı yılların görece özgürlük ortamında kitapları basıldı.  Bizim için o yıllarda bu çok önemliydi. Kitabını ilk elime aldığımda öptüm.  Üniversitedeyken Karlı Kayın Ormanı'ndan çok etkilendim ve bestelemeye karar verdim. 1978'de de bunu gerçekleştirdim. Türkiye'de bir çok insan Nazım Hikmet'in şiirlerini benim şarkılarımdan öğrendiler. Bu benim için çok etkileyici bir şey. Nazım Türkiye ve Rusya ilişkisi açısından sembol bir isim. Moskova'ya her geldiğimde aynı duyguları hissediyorum. "
 
Törende tiyatro sanatçısı Genco Erkal, şairin "Hava Kurşun Gibi Ağır" şiirini okudu ve coşkuyla alkışlandı.Akşam da Moskova'da Sıla'nın verdiği konserde Türk ve Rus toplumundan Nazım dostları buluştu.