Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Yeşilçam’ın sultanından anılarla dolu kitap

Yeşilçam’ın sultanından anılarla dolu kitap

Yeşilçam’ın sultanından anılarla dolu kitap27 Mart 2017 - 10:03
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın Yeşilçam anılarını kaleme aldığı kitabı 'Sinemam ve Ben', Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yenilenen baskısıyla okurla buluşturuldu. Şoray kitabında gençliğinin ilk yıllarından günümüze kadar uzanan sinema tecrübelerini ve hayatına dair bilinmeyenleri birinci ağızdan sunuyor
GENCAY ALTAY
 
Türkan Şoray’ın 50 yılı aşkın sanat yaşamını anlattığı kitabı ‘Sinemam ve Ben’, önceki akşam İş Sanat Konser Salonu fuayesinde sanatçının dostları ve sevenlerinin de katıldığı bir davetle basına tanıtıldı. İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yenilenen baskıyıla yayımlanan kitap, Şoray’ın sinema hayatından anılar barındırmanın yanı sıra, Türk sinemasının da 50 yıllık tarihine değinir nitelikte.
 
İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, kitabın raflarda yerini almasının üzerinden üç gün geçmesine karşın 10 bin adetlik baskının tükenmek üzere olduğu bilgisini verdi. Bu tekrar baskıda okuru karşılayan yeniliklerden en önemlisi ise, Türkan Şoray’ın isteği üzerine kitap ücretinin düşürülmesi oldu. Yayınevi, 495 sayfalık kitabı 20 TL'ye okura ulaştırıldığının müjdesini verdi.
 
Bir buçuk yılda yazdı
 
Şoray bir buçuk senede kaleme aldığı kitabının, sinemayla ilgilenen gençlere ve öğrencilere yol göstermesini dilediğini ve kitabında tamamıyla sinema yaşamı boyunca biriktirdiği tecrübelerine, mutluluklarına, mutsuzluklarına, zaaflarına, korkularına, mücadelelerine ve başarılarına yer verdiğini ifade etti. 
 
Şoray'dan sektör serzenişi
 
Kitabı yazmaktaki en temel ihtiyacının sinemaya duyduğu minnet ve aşk olduğunu paylaşan sanatçı, günümüzde sinema sektöründe ciddi bir tekelleşme olduğuna ve eşitlikçi yaklaşımın kaybolduğuna dair serzenişlerde bulundu. Önümüzdeki zamanlar için yeni kitap projeleri bulunduğunu belirten Şoray, sinemayla ilgili düşüncelerini ise şu sözlerle özetledi:  "Çok büyük haksızlıklar yaşanıyor sinema sektöründe. Bir tekelleşme var. Birtakım güçler ele geçirmiş sinemaları ve sinemacıları. Maalesef ki onun kurbanı olduk biz de. Aslında kalbime göre katiyen sinemasız yaşamam mümkün değil ama o duygular içindeyim şu an. Kızım bana göre, bu sektörün içinde daha genç ve daha enerjik."