Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Bela aramıyoruz, o bizi buluyor"

"Bela aramıyoruz, o bizi buluyor"

"Bela aramıyoruz, o bizi buluyor"24 Mayıs 2016 - 03:05
Die Antwoord, 5 Haziran Pazar günü Drop-Out Festival kapsamında Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak. Güney Afrikalı kült grup ile konuştuk
SELAY SARI
 
Güney Afrikalı kült grup Die Antwoord, Drop-Out Festival kapsamında 5 Haziran'da Küçükçiftlik Park'ta sahne alarak ilk Türkiye konserine çıkacak. Ninja, Yolandi Visser ve DJ Hi-Tek'ten oluşan kadrosuyla elektronik dans, hip hop ve rave'i birleştiren bir müzik yapan, Güney Afrika'nın underground kültürü Zef'in dünya çapında elçiliğini üstlenen, karanlık bir mizah anlayışıyla yazdığı şarkılarıyla ve videolarıyla birçok ünlü sanatçıyı da etkileyen gruptan Yolandi Visser ile mail üzerinden bir röportaj yaptık. Visser'in emojili, büyük harfli yazım tarzını ve üslubunu hakkıyla yansıtmamız mümkün olmasa da, anlattıkları onun ve Die Antwoord'ün piyasanın ne kadar dışında olduğunu görebilmek için kâfi.
 
Konser sırasında arkaplanda kullandığınız görseller her konserde değişiyor mu? O görseller ya da şarkı sözleri nedeniyle sansüre uğradığınız oldu mu?
 
Görselleri sürekli geliştiriyoruz ve yenilerini ekliyoruz. Kullandığımız görüntüler bizim için çok önemli, çok kişisel. Daha önce sansürle karşılaşmadık ama bir keresinde Güney Afrika'da Potchefstroom şehrinde konser veriyorduk. Büyük, agresif ve eski kafalı bir kitle vardı. Olay çıkardılar ve sahneye çıkıp bizi öldürmeye çalıştılar, çok eğlenceliydi! Biz bela aramıyoruz ama bela bizi buluyor.
 
Zef kültürünü dünyaya tanıttınız. Sizin için nasıl bir anlam ifade ediyor?
 
Zef bize kendimizi ve sanatımızı ilerletmemiz için doğaüstü bir enerji sunuyor. Her gün bir şekilde daha 'Zef' oluyoruz. Zef bizi saf ve temiz tutuyor, kötülüklerden koruyor. Zef bizim dinimiz.
 
İşlerinizle ilgili karşılaştığınız en ilginç tepki neydi?
 
Kanye West videolarımdan birindeki bir saç stilini kopyaladı, akabinde müzik konuşmak üzere beni stüdyosuna davet etti. Tam ben müzikle ilgili konuşmaya başlayacağım sırada dikkatini kaybetti ve bilgisayarında bir porno videosu açtı, sonra da bana dönüp muzlu pudding sevip sevmediğimi sordu. Bu olaydan sonra telefonunu blokladım.
 
Yeni çıkacak albümünüzün isminin 'Rats Rule' olacağını söylüyordunuz, şimdi ise ismi 'We Have Candy' olarak duyuruldu. Bu değişikliğin sebebi ne?
 
'Rats Rule' (Sıçanlar Süperdir) kesinlikle çok güçlü bir tema ve bizim felsefemizin önemli parçalarından biri, ama 'Come to the Dark Side, We Have Candy' yakın zamanda aklımıza gelip beyinlerimizdeki birçok kilidi açan, daha büyük ve derin bir tema. O yüzden bu ismi tercih ettik.
 
Albümün çıkış tarihini öğrenebilir miyiz?
 
Çıkış tarihi hâlâ bir sır. Yakında...