Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » 25. İstanbul Caz Festivali başladı

25. İstanbul Caz Festivali başladı

25. İstanbul Caz Festivali başladı  27 Haziran 2018 - 10:06
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 25.'si düzenlenen İstanbul Caz Festivali başladı.
 
    "25. Yılda Nesiller Boyu Türkiye Cazı" başlıklı açılış konseri Zorlu  PSM Ana Tiyatro'da gerçekleştirildi.
 
    Konserden önce, festivalin 2002 yılından bugüne caz üstadlarına  verdiği Yaşam Boyu Başarı Ödülü, bu yılki sahiplerine takdim edildi.
 
    Kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist ve yorumcu Şevket Uğurluer ve  "Balarısı Ahmet" olarak bilinen ağız armonikası sanatçısı Ahmet Faik Şener,  ödüllerini İKSV Genel Müdürü Görgün Taner'in elinden aldı.
 
  
Konserde Türkiye'deki caz tarihi anlatıldı
 
    Taner, her yıl büyük bir özveriyle hazırladıkları festival kapsamında  gençlere kapı açmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 
    Festival Direktörü Pelin Opcin de caz müziğinin doğallığının,  canlılığının ve kucaklayıcılığının festival tarafından içselleştirildiğini dile  getirdi.
 
    Ödül töreninin ardından başlayan konserde ise festivalin 25 yılına  ışık tutan, Türkiye caz sahnesinin en önemli solist ve toplulukları performans  sergiledi.
 
    Hülya Tunçağ ve Yekta Kopan'ın, yer yer Türkiye'deki caz tarihini  anlattığı konserde sanatçılar, Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz  Orkestrası eşliğinde çeşitli yapıtlardan oluşan bir repertuvarı cazseverler için  seslendirdi.
 
  
 17 Temmuz'a kadar 50'nin üzerinde konser
 
    Konserde Ali Perret, Ateş Tezer, Ayşe Gencer, Ayşegül Yeşilnil, Ayşe  Tütüncü, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Kerem Görsev, İlham Gencer, Neşet Ruacan,  Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker,  Tuna Ötenel, Volkan Hürsever ve Yahya Dai gibi usta isimler sahne aldı.
 
    Cazın farklı türlerinin sergilendiği konserin, ilerleyen yıllarda  gelenekselleşecek özel projelere öncülük etmesi planlanıyor.
 
    25. İstanbul Caz Festivali'nde, 17 Temmuz'a kadar 27 mekanda, 250'yi  aşkın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 50'nin üzerinde konser  gerçekleştirilecek.
 
    Festivalde, Nick Cave, Robert Plant, Benjamin Clementine, Melody  Gardot, Caro Emerald, Dave Holland, Zakir Hussain gibi efsane isimler ve  "BADBADNOTGOOD", "R R=Now", Avishai Cohen ve Omar Sosa gibi merakla beklenen  güncel müzisyenler müzikseverlerle buluşacak.