Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Chromas, Bobby McFerrin ile aynı sahnede

Chromas, Bobby McFerrin ile aynı sahnede

Chromas, Bobby McFerrin ile aynı sahnede19 Mart 2019 - 01:03
Çok sesli müziğe duydukları sevgiyle, bu müziğin güzel örneklerini en kaliteli şekilde icra etmek için bir araya gelen Chromas, 2015 yılında şef Başak Doğan tarafından kuruldu. Renkler anlamına gelen Chromas ismi, çok sesliliği ve tıpkı ekipleri gibi çok renkliliği simgeliyor.

Koro; müzikle profesyonel düzeyde ilgilenen öğrenciler ve farklı meslek gruplarına mensup bireylerden oluşuyor. Repertuvarı da kendisi gibi çok renkli olan koro; klasik batı müziğinden caza, Türk Sanat Müziği koral düzenlemelerinden dünya müziğine farklı kültürlerin farklı dil ve tarzdaki müziklerini seyircilerine en eğlenceli haliyle sunuyor.

 

Chromas, kurulduğu günden bu yana hem Türkiye’de çok sesli müziği tanıtmak ve geliştirmek hem de bu alanda dünyanın önde gelen yarışma ve festivallerinde yer alarak ülkesini temsil etmek hedefiyle çok yoğun bir şekilde çalışıyor. 2016’da Fransa’da, 2017’de İspanya’daki uluslararası koro festivallerinde alkış toplayan Chromas, 2018’de ise Ayvalık’ta düzenlediği Uluslararası Koro Festivali’yle 2000’den fazla müzikseveri bir araya getirdi. 2018 yılından beri sahnelenen ve Zorlu PSM’nin ilk yerli müzikali olan Damdaki Kemancı’da profesyonel bir ekiple çalışmalarına devam eden Chromas, buna ek olarak Ayvalık’ta, imkanı olmayan çocuklara sanat eğitimleri düzenleyen Zeytin Çekirdekleri Projesi’ne kurulduğu günden bu yana destek vermeye devam ediyor. 60’lardan 90’lara Türk pop müziği eserlerini a capella düzenleyip seslendirdikleri RetroKoro konserleri, sevilen tiyatrocu Binnur Kaya ve Özgür Çevik ile verdikleri “Müzik Renklendirir” serisi ve her fırsatta verdikleri sokak konserleriyle müzikseverleri mutlu etmeye devam ediyor.

 

Danimarka Kraliyet Konservatuarı’na kabul alan ilk Türk öğrenci olan ve 2018’de okulu tam not ile tamamlayan 1989 doğumlu Başak Doğan, bu Konservatuvarda doğmuş önemli çağdaş koro şefliği tekniklerini de Türkiye’ye taşıyor. Bireyin her anda var olması, kendini ve çevresini dinlemesi, ritmin içindeki her birime yoğunlaşması ve içinde var olduğu müziği ve topluluğu derinleştirmesi üzerine bir disiplin olan “Ritmik Koro” ve “Akıllı Koro” disiplinlerini ilk kez Türkiye’ye getiren Doğan, koristler ve koro şefi arasında sözsüz bir iletişim kurma yöntemi olan VOPA – Vocal Painting (Sesle Boyama) ile her bireyin özgürce ama aynı zamanda içinde bulunduğu toplulukla uyum içinde müzik yapabildiği doğaçlama tekniğinin de Türkiye’deki ilk ve tek uygulayıcısı.

 

Chromas 2019 için, Mayıs’ta 10 Grammy ödüllü dünyaca ünlü caz vokalisti Bobby McFerrin ile Zorlu PSM’de sahne alacak olmanın ve Haziran’da çıkacağı Avrupa turnesinin heyecanını yaşıyor.

Etiketler: chromas  koro