Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » En iyi gitar riff'i Led Zeppelin'den

En iyi gitar riff'i Led Zeppelin'den

En iyi gitar riff'i Led Zeppelin'den27 Ağustos 2014 - 03:08 | Robert Plant ve Jimmy Page, gelmiş geçmiş en iyi gitar riff'i seçilen "Whole Lotta Love"ın üç mucidinden ikisi. Üçüncü ise grubun hayatını erken kaybeden efsane bateristi John Bonham'dı.
"Whole Lotta Love", BBC Radio 2 dinleyicileri tarafından gelmiş geçmiş en iyi gitar riff'i seçildi. İlk onda The Kinks, Guns 'N' Roses ve süpergrup Derek and the Dominoes'un "Layla"sı yer alıyor
BBC Radyo dinleyenleri ve ünlü plak şirketlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Tüm Zamanların En İyi Gitar Riff’leri anketinde birinciliği Britanya’lı rock grubu Led Zeppelin’in ‘Whole Lotta Love’ parçası kazandı. ABD ’li rock grubu Guns N’ Roses’ın ‘Sweet Child O’Mine’ parçasının ikinci sırada yer aldığı ankette, Deep Purple’ın ‘Smoke On The Water‘ı da üçüncü oldu.
 
Gitar riff'i, basit anlamıyla 'notalardan oluşan ve parçada sıkça kullanılan, parçanın temelini oluşturan motif' olarak tanımlanabilir.
 
100 rock parçasının karşılaştırıldığı ankette birinci olan Led Zeppelin grubunun gitaristi Jimmy Page, “Anket sonuçları karşısında kendimden geçtim” dedi. Page, "Whole Lotta Love"ın riff'ini "Hem okşayan, hem de tehditkar bir tarafı var," şeklinde tanımladı. Plak şirketi yapmıcısı Steve Levine ise “‘Whole Lotta Love’ parçası 20’inci yüzyılın en iyi gitar riff’lerine sahip. Parçanın sadece iki notasını duymanız, şarkının tümünü anlamınız için yeterli” yorumunu yaptı.
 
BBC Radio 2 dinleyicileri, seçimlerini radyodan bir panel, 6 radyo DJ'i, müzik eleştirmenleri ve yapımcıların hazırladığı 100 riff'lik bir listeden yaptı.
 
İşte BBC Radio 2 dinleyicilerine göre gelmiş geçmiş en iyi gitar riff'leri: 
 
1) Whole Lotta Love - Led Zeppelin
 
 
2) Sweet Child O'Mine - Guns 'N' Roses
 
 
3) Back in Black - AC/DC
 
 
4) Smoke On The Water - Deep Purple
 
 
5) Layla - Derek and The Dominoes
 
 
6) How Soon Is Now? - The Smiths
 
 
7) Down Down - Status Quo
 
 
8) Money For Nothing - Dire Straits
 
 
9) You Really Got Me - The Kinks
 
 
10) Money - Pink Floyd