Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Neden tarzları çeşitlendirmeyelim ki?"

"Neden tarzları çeşitlendirmeyelim ki?"

"Neden tarzları çeşitlendirmeyelim ki?"02 Ağustos 2019 - 02:08
2018'de yayınladıkları teklileri Sarılır Ay Geceye ile dikkat çeken RockA, milliyetsanat.com'da İhsan Dindar'a konuştu. Grubun müzikal anlayışları ve gelecek çalışmaları hakkında konuşan RockA, İhsan Dindar'ın sorularını yanıtladı.

Günümüzde türler arasında geçişkinlik çok daha fazla. Siz de müziğinizde bunu yansıtıyorsunuz. Bu geçişkenliğe nasıl bakıyorsunuz?

Tabiii ki RockA olarak genel anlamda yaptığımız bir tarz var elbet ama neden bu tarzı çeşitlendirmeyelim ki? Sonuçta her müzik türünün iyi örneği de var, kötü örneği de. Zaman zaman bazı karışımlar yapmak sürekli kendinizi tekrar etmekten daha iyidir. Zaten artık dinleyiciler de eskisi kadar muhafazakar bakmıyorlar bu konuya.

 

Sözü 2018'de yayımladığınız teklinize getirmek istiyorum. "Sarılır Ay Geceye" adını taşıyan şarkınızın hikayesini sizden duyabilir miyiz?

Sarılır Ay Geceye bizim yaklaşık 4 yıl sonra yayınladığımız ilk şarkı. Müziğimizi nasıl daha bize özgü hale getirebiliriz ve bu tarzı nasıl daha ileri götürebiliriz amacıyla biraz daha değiştirdik. Sarılır Ay Geceye bu yeni halimizin belki de en belirgin örneği oldu. Ama tabii bir tarzı daha iyi anlatabilmek için mutlaka daha çok şarkı yayınlamamız gerek. O zaman algılar daha da yerine oturacaktır.

 

Grup, Sarılır Ay Geceye ile birlikte son halini aldı diyebilir miyiz? 2017'de gruba yeni katılım olmuştu.

Evet, yaklaşık 3-4 sene süren bir geri çekilme, müzik motivasyonumuzu ve hatta hayat motivasyonumuzu kaybettiğimiz bir dönem yaşadık. Özel hayatımızdaki bazı zamansız kayıplar istemeden bizi bu sürece itti. Ancak bu durumdan çıkış yolu yeniden müzik yapmak oldu. Tabii ki bu dönemde doğal olarak aramızdan ayrılarak müzik yolculuğuna devam etmek isteyen arkadaşlarımız oldu. Grubumuz artık 3 kişi ve bu halimizi 2017 yılında aldık. 

 

Unutulur Her Şey aslında karamsar bir şarkı mı? Hikâyesini öğrenebilir miyiz?

Evet, Unutulur Her Şey karamsar bir şarkı ve aslında hiçbir şeyi unutmadığımızı, sadece üzerini kapatarak kendimizi kandırdığımızı anlatıyor. Şarkının ilk ortaya çıkışı 2009 yılına kadar eskiye gidiyor. Ancak hep bir şeylerin eksikliği hissiyatıyla bir demo olarak rafa kaldırdığımız bir şarkıydı. Geçen sene hem sözlerinde hem de düzenlemesindeki yaptığımız değişikliklerle son halini aldı ve içimize sindi. Kimi zaman belki 2 saatte biten bir şarkı, kimi zaman ise işte böyle yıllarca üzerinde uğraştırabiliyor. 

 

 

RockA'nın yolu geçmişte Tarkan ile kesişti. Ölürüm Sana, yarışmalarda ödül getirdiği gibi dinleyici nezdinde de büyük beğeni gördü. Bundan sonrası için yayımlamayı düşündüğünüz cover çalışmaları olacak mı?

Konserlerde çaldığımız ve bize çok yakıştığını düşündüğümüz cover çalışmalar var. Bunları daha fazla insana ulaştırmak istiyoruz ancak bu sefer belki canlı performans halleriyle daha farklı formatta yayınlayabiliriz.

 

RockA canlı performanslarıyla dikkat çeken bir grup. Sahnede bu aurayı nasıl sağlıyorsunuz. Sizce bu işin sırrı nedir?

Bu tabii ki bizim ve izleyicinin karşılıklı etkileşiminden doğan bir durum. Biz sahnede yaptığımızın müziğin de katkısıyla çok enerjik bir performans sergiliyoruz, izleyici de bu enerjiyi eğlenceye çevirip bize geri veriyor. Bu işin bir sırrı var mı? Bizim tarzımız için sahne performansını çok fazla bir matematiğe oturtmadan, daha samimi bir şekilde gerçekleştirmek diyebiliriz. Ancak bundan da ötesi sahnede yaptığınız müziği gerçekten çok sevmeniz işinizi kolaylaştırıyor aslında. 

 

Son olarak grup olarak şu anda üzerinde çalıştığınız bir proje var mı? Öğrenebilir miyiz?

Sonbahara yetiştirmeye çalıştığımız bir albüm var. Hem Sarılır Ay Geceye hem de Unutulur Her Şey aslında bu albümün birer parçaları. Bunun dışında yayınlamak istediğimiz canlı performans videoları, üzerinde çalıştığımız bir belgesel projesi de var. Geriye çekildiğimiz dönemin acısını çıkartmak istiyoruz biraz.