Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri gerçekleşti

Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri gerçekleşti

Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri gerçekleşti01 Ocak 2018 - 03:01
Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri, geçmişi çok eskiye dayanan bir gelenek olarak varlığını sürdürmekte. Geleneklerine sımsıkı bağlı olan Viyana Filarmoni Orkestrası’nın 176 yıllık tarihinde sayısız konser mevcut. Biletlerini kura çekilişiyle satacak kadar büyük ilgi gören Viyana Filarmoni Orkestrası çok uzun yıllar ekibinde kadın üye bulundurmaması nedeniyle de eleştirilmişti.
İhsan Dindar - Milliyet Sanat
 
Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri, müzik dünyasının en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.. Eurovision’u da düzenleyen EBU (Avrupa  Yayın Birliği) tarafından sadece kıtada değil, dünya genelinde yayınlanan Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri, her sene farklı bir şef tarafından yönetilmekte.
 
1842’de Carl Otto Nicolai tarafından Viyana Devlet Operası üyeleri tarafından  Mozart ve Beethoven eserlerini çalmak amacıyla kurulan bağımsız bir organizasyon olan Viyana Filarmoni Orkestrası, tüm kararlarını orkestra üyelerinin gerçekleştirdiği seçimler sonucu oy çoğunluğuyla alıyor. Uzun yıllardır daimi bir şefinin bulunmadığı Viyana Filarmoni Orkestrası’nın 2018 Yeni Yıl Konseri’nin şefliğini İtalyan şef Riccardo Muti üstlendi. 
 
 
Viyana Filarmoni Orkestrası’nın, 38. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirdiği konserde de şefliği üstlenen Riccardo Muti, ekibi hiç de yabancı değil.  Beşinci kez Viyana Filarmoni Orkestrası Yılbaşı Konseri şefliğini üstlenen Riccardo Muti, orkestrayla birlikte onlarca konsere çıktı. 
Geleneklerine bağlılığıyla tanınan Viyana Filarmoni Orkestrası 1990’lı yıllara kadar ekip bünyesinde kadın müzisyenlere yer vermiyordu. Özellikle yurt dışı turnelerinde büyük eleştirilere neden olan bu durum 2001 yılında Viyana Filarmoni Orkestrası’nın ilk daimi kadın müzisyeniyle bir nebze de olsa azaldı. Bir nebze diyoruz çünkü Viyana Filarmoni Orkestrası, kadın müzisyen sayısı bakımından benzeri orkestralara göre hala oldukça geride. Viyana Filarmoni Orkestrası benzeri bir tutuculuğu Avusturyalı olmayan müzisyenlerin ekibe katılımı konusunda da sergiliyor.
 
Tüm bunlar Viyana Filarmoni Orkestrası’nın dünyanın en bilindik, en çok konser veren ve en sevilen orkestralarının başında geldiği gerçeğini değiştirmiyor elbette.  Avusturya ve özelde de Viyana’nın tanıtımı konusunda önemli bir paya sahip olan Viyana Filarmoni Orkestrası Yılbaşı Konseri bu sene de Viyana’nın eşsiz kent dokusuna ait görüntülerle gerçekleşti. Egon Schiele, Gustav Klimt ve Otto Wagner’in ön planda olduğu 2018 yılbaşı konserinde bu üç önemli Viyanalı sanatçıya sürekli selam gönderildi. Wagner’in Viyana kent dokusuna kattığı mimari şaheserlerin yanı sıra Schiele ve Klimt’in tabloları bu yılki konserin ana temaları oldu.
 
Pek çok araştırmada her yıl dünyanın en güzel veya yaşanılabilir kenti seçilmeyi sürdüren Viyana için sanat elbette çok büyük bir yere sahip. Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konserlerine de ev sahipliği yapan Musikverein binası da kentin sahip olduğu sayısız mimari şaheserden biri. Toplamda 2.854 kişilik bir izleyici kapasitesinin bulunduğu salona klima sistemi ancak 1990’lı yıllarda uzun süren araştırmalar sonrasında eklendi. Dünyanın en iyi akustiğine sahip salonlarından biri olarak kabul edilen Musikverein’ın bu özelliğine klima gürültüsü ile zarar gelmemesi açısında çalışmalar ince eleyip sık dokuyarak ilerledi. Danimarkalı mimar Teophil Hansen’in açılışı 6 Ocak 1870 yılında yapılan bu mimari eseri Wiener Musikverein, Antik Yunan’dan da bolca esintiler taşıyor.
 
Biletlerin bir sene önceden ve kura yoluyla şanslı sahiplerini bulduğu Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri, bu müziğe gönül vermiş herkesin ömründe en az bir kere gitmek için hayalini kurduğu bir organizasyon olmaya devam ediyor. Orkestra geleneksel olarak yine ağırlıklı olarak Strauss ailesinin bestelerine yer verdiği bir repertuarla şimdiden önümüzdeki yılbaşı için tatlı bir bekleyişin kapısını açtı.
 
 
Konserin son bölümünde alışılageldik bir biçimde Mavi Tuna ve Radetzky Marşı'nı çalan Viyana Filarmoni Orkestrası'nın önümüzdeki sene gerçekleşecek olan yeni yıl konserini Christian Thielemann yönetecek. Bilet fiyatlarının 20 ila 800 Avro arasında değiştiği etkinliği izleyecek olan şanslı kişiler kura sonucunda belirlenecek.