Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Yarışmayı uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz"

"Yarışmayı uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz"

"Yarışmayı uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz"06 Eylül 2019 - 11:09
Türkiye'nin en uzun soluklu müzik festivallerinden biri olan ve Kuşadası ile özdeşleşen Altın Güvercin, altı yıllık bir aranın ardından geri geliyor. Festivalin yöneticilerinden Ali Rıza Türker ile Altın Güvercin'in bugününü ve gelecek yılları nasıl kurgulayacaklarını konuştuk.

İhsan Dindar - Milliyet

 

Bir efsane geri dönüyor diyebiliriz. Neden böyle bir ara oldu?

Altın Güvercin Beste Yarışması gerçekten de bir efsane. İlk kez 1986 yılında düzenlenen ve 21 yıl boyunca Türkiye’nin ilk ve tek beste yarışması olma özelliğini koruyan Altın Güvercin, kentimiz ile özdeşleşmiş ve Kuşadası sınırlarını aşarak Türkiye’ye mal olmuş çok değerli bir organizasyon. Düzenlendiği 21 yıl boyunca kentimizin tanıtımına büyük bir katkı sunduğu gibi Türk müziğine de çok önemli isimleri kazandırmış bir yarışma olan Altın Güvercin’in 6 yıl boyunca düzenlenmemiş olması büyük bir eksiklikti. Önceki dönemde ekonomik sebeplerle ve bu tip yarışmaların artık güncelliğini yitirdiği gerekçesiyle düzenlenmediğini biliyoruz. Ancak biz sponsor desteğiyle, yepyeni bir içerik ve konseptle Altın Güvercin’i 6 yıl aranın ardından yeniden Kuşadası ile buluşturduk. 

 

Altın Güvercin hikâyesini yeniden nasıl başladı?

Biz hem ilçemiz Kuşadası’nın kültür-sanat yaşamında kalıcı bir iz bırakma isteği, hem de 21 yıllık geçmişe duyduğumuz saygı ve bağlılıkla bu organizasyonun yeni bir format ve içerikle tekrar Kuşadası ile buluşturulması gerektiğine inandık. 

 

Altın Güvercin altı yıllık aranın ardından geri geldi. Formatta veya içerikte bir değişiklik var mı?

Biz bu yıl Altın Güvercin Beste Yarışması’nı zengin içeriğe sahip bir festival olarak planladık. 2 Eylül’de düzenlenen ve kentimize karnaval havası yaşatan bir yürüyüş ile başlayan Altın Güvercin, çeşitli konserler, gösteriler, sergiler ve ünlü yazarların imza günleri ile sürüyor. Programımıza her gece Murat Dalkılıç, Hande Yener, Ziynet Sali, Haluk Levent ve Edis gibi ünlü ve sevilen isimlerin konserlerini dahil ettik. Öte yandan 1-9 Eylül tarihleri arasında Atatürk Meydanı’nda “Kitap ve Plak Günleri” düzenledik. Bu süre zarfında 26 ünlü yazar okurları ile buluşacak. Organizasyon kapsamındaki etkinliklerden bir diğeri ise tıpkı Altın Güvercin gibi geleneksel hale gelen Barış Manço Onur Ödülü. Ödül bu yıl ünlü sanatçı Alpay’a verilecek. Ayrıca “Barış Manço ile 7’den 77’ye Fotoğraf Sergisi” 8 Eylül’e kadar Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda Barış Manço hayranları ile buluşuyor.

 

Jüri üyelerine de değinebilir miyiz? Önemli isimler yer alıyor...

Altın Güvercin’e başvuran eserler iki aşamalı bir değerlendirmeden geçiyorlar. Amatör ve profesyonel tüm bestecilere açık olan yarışmaya katılan eserler öncelikle ön jürinin değerlendirmesine tabi tutuluyor. Bu yıl Turhan Yükseler başkanlığındaki ön jüride Ali Rıza Türker, Bora Ayanoğlu, Gür Akad, Nino Varon, Tarkan Gözübüyük ve Yusuf Bütünley yer aldı. İki günlük bir değerlendirmenin ardından finale kalan 10 eseri belirledi. 7 Eylül’de Kuşadası Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek olan final jürisinde ise Ali Rıza Türker, İzzet Öz, Işın Karaca, Doğukan Manço, Ali Rıza Binboga, İlhan Şeşen, Armağan Çağlayan, Volkan Severcan, Yusuf Bütünley, Ömür Gedik ve Kuşadası’ndan Murat Sert ile Hüsnü Öten yer alıyor. Jürinin değerlendirmesi sonucunda birinci olan besteciye Altın Güvercin ve 50.000 TL, ikinci besteciye Gümüş Güvercin ve 30.000 TL, üçüncü besteciye ise Bronz Güvercin ve 20.000 TL para ödülü verilecek.

 

 

Yarışmaya katılanları ve kazananı nasıl bir gelecek bekliyor?

Altın Güvercin Beste Yarışması, düzenlendiği 21 yıl boyunca Türk müziğine Fatih Erkoç, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Cem Karaca, Asya, Eda-Metin Özülkü, İzel-Çelik-Ercan, Bora Ayanoğlu, Suavi, Burak Uçkun, Işın Karaca, Ferhat Göçer gibi pek çok ismi kazandırmıştır. Bugün müzik camiasında yer alan pek çok ünlü ve sevilen sanatçının yolunun Altın Güvercin’den geçtiği düşünüldüğünde bu yıl düzenlenen yarışmaya katılan ve kazanan isimlerin müzikal kariyerlerinde önemli bir atılım yapacağına inanıyoruz. Bu yarışma tıpkı geçmişte olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Türk müzik tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olmayı sürdürecektir.   

 

Bundan sonraki süreçte yarışmayı nasıl bir boyuta taşımayı düşünüyorsunuz?

Önümüzdeki yıllarda Altın Güvercin Beste Yarışması’nı uluslararası bir boyuta taşımayı hedefliyoruz. Altın Güvercin’e, müziğin yanı sıra farklı sanat dallarını buluşturacak bir “çatı organizasyon” niteliği kazandırarak “festival” kavramına yeni bir soluk getirmek istiyoruz. Bunun ilk adımını 6 yıl aranın ardından hazırladığımız zengin içerik ile atmış bulunuyoruz. Bu yıl yaptığımız gözlem ve elde ettiğimiz deneyim ışığında Altın Güvercin’i gelecek yıllarda çok daha kapsamlı ve iddialı bir organizasyon haline getirme kararlılığındayız.  

 

hsan.dindar@milliyet.com.tr