Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » ‘Zorba’ Ankara’dan İstanbul’a geldi

‘Zorba’ Ankara’dan İstanbul’a geldi

‘Zorba’ Ankara’dan İstanbul’a geldi09 Temmuz 2018 - 10:07
Nikos Kazancakis’in başyapıtı ‘Zorba’, 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında Zorlu PSM’de sanatseverlerle buluştu. Ankara’da kapalı gişe sahnelenen ‘Zorba’ya İstanbulluların da ilgisi büyüktü
İHSAN DİNDAR
 
'Zorba’ Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından iki sezon boyunca kapalı gişe sahnelendikten sonra bu sefer 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında İstanbullu sanatseverlerle buluştu. Anthony Quinn’in başrolünde yer aldığı ve üç dalda Oscar kazanan sinema yapımıyla da hafızalara kazınan Nikos Kazancakis’in ünlü eseri ‘Zorba’, büyük beğeniyle karşılandı. Yunanistan’ın yaşayan en önemli sanatçılarından Mikis Theodorakis’in bestelediği ve iki perdeden oluşan müzikalin koreografisi Lorca Massine’ye ait. 95 dakikalık müzikalin orkestra şefliğini ise Bujor Hoinic üstlendi. Başta La Scala, Massimo Tiyatrosu, Viyana Operası, Napoli’deki San Carlo Tiyatrosu ve Arena Verona olmak üzere otuzdan fazla ülkede sahnelenen ‘Zorba’ müzikali 5000. temsilini kutladı.
 
 
Küçük bir Yunan kasabasına gelen John isimli bir Amerikalı’nın bölgede yaşayan Marina’nın cazibesine kapılıp âşık olması ve güzel kadının da bu duyguya karşı vermesi bölgede Alexis Zorba dışında herkesin tepkisini çeker. Romandan ve sonrasında da sinemadan o bildiğimiz hikâyede, Selva Erdaner’in solist olarak yer alırken Zorba’yı Burak Kayıhan, John’u Eren Keleş, Manolis’i David Khozashvili, Madame Hortance’ı Sanem Subaygil ve Marina’yı da Özge Onat canlandırdı. Zorlu PSM’de gerçekleşen temsil, salonu dolduran yüzlerce sanatseverin alkışlarıyla sona erdi.
 
 
Sırada ‘Romeo ve Juliet’ var
 
21 Haziran’da başlayan ve sanatseverlerden büyük ilgi gören 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Çaykovski’nin ünlü eseri ‘Romeo ve Juliet’ ile sona erecek. İki sezon boyunca İzmir’de sahnelenen ‘Romeo ve Juliet’ balesi, 10 Temmuz’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. Rus besteci Çaykovski’nin William Shakespeare’den ilhamla bestelediği ‘Romeo ve Juliet’i İstanbullular Armağan Davran ve Volkan Ersoy’un uyarlamasıyla izleyecek.