Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Atatürk'ün konuşan heykeli Antep'te

Atatürk'ün konuşan heykeli Antep'te

Atatürk'ün konuşan heykeli Antep'te21 Haziran 2013 - 10:06
Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'e geldiğinde halka seslendiği evin restorasyonuyla ortaya çıkan Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve Atatürk Anı Evi, balmumundan yapılmış robotik bir Atatürk heykeline ev sahipliği yapıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan iki yeni kültür merkezi açtı: Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve Atatürk Anı Evi. Atatürk'ün Gaziantep'e geldiğinde halka seslendiği evin restore edilmesi sonucunda ortaya çıkan Kendirli Gazi Kültür Merkezi, son teknolojiyle donatılmış bir mekan. En önemli özelliği ise son teknolojiyle yapılmış olan robotik Atatürk heykeline sahip olması. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcı İbrahim Evrim, Atatürk'ün balmumundan robotik heykelini ABD'de yaptırdıklarını söylüyor: "Florida'da Holywood filmlerinin efektlerini yapan bir stüdyoyla anlaştık. ABD'li heykeltıraşlara birçok Atatürk fotoğrafı gönderdik. Fakat yaptıkları heykel bir türlü Atatürk'e benzemiyordu. Biz de Yılmaz Büyükerşen'in yardımını rica ettik. Kendisi 10 gün ABD'de heykelin üzerinde çalıştı."
Atatürk heykelinin gözleri, kolları, ağzı hareket ediyor ve konuşuyor. Ses için Gaziantep Üniversitesi'nin ses laboratuvarlarında özel bir çalışma yapılmış. Atatürk'ün taş plaktan dinlediğimiz 10. Yıl Nutku, temizlenmiş. Ayrıca Atatürk'ün Gaziantep'e gönderdiği telgraftaki metin de sese dönüştürülmüş. Heykel hem Nutuk'tan bir bölüm okuyor hem de söz konusu telgrafı. Kendirli Gazi Kültür Merkezi animasyonlar, hologramik gösterilerle hem Kurtuluş Savaşı'nı hem de Gaziantep'in kurtuluş hikayesini oldukça teknolojik ve bir o kadar da ihtişamlı bir şekilde izleyiciye aktarıyor.

Belediyenin şehre kazandırdığı diğer kültür merkezinin de önemi büyük. Atatürk Anı Evi'nin bulunduğu Bey Mahallesi, Mustafa Kemal'in nüfusa kayıtlı olduğu mahalle. Evrim, Atatürk'ün nüfusa kayıt hikayesini şöyle anlatıyor: "Nüfus kağıdı kanunu çıktığında Gaziantep belediyesi meclisi bir karar alıyor. Diyorlar Selanik yurtdışında kaldı, gazi hazretlerinin şehri yok. Biz fahri hemşerilik sunalım. Atatürk'ü Bey Mahallesi'ne kaydedip, nüfus kağıdını çıkarıp gönderiyorlar. O da reddetmiyor ve ölene kadar bu nüfus kaydını kullanıyor." Atatürk'ün fikirlerini, düşüncelerini yeni nesillere anlatmayı hedefleyen merkezin binası da Sanko Holding'in ortaklarından Adil Konukoğlu tarafından bağışlanmış belediyeye.