Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Francis Bacon'ın otoportresi müzayedeye çıkıyor

Francis Bacon'ın otoportresi müzayedeye çıkıyor

Francis Bacon'ın otoportresi müzayedeye çıkıyor27 Ocak 2015 - 12:01 | "Two Studies for Self-Portrait", Francis Bacon, 1977.
Sanatçının en bunalımlı döneminde çizdiği otoportrenin 17-18 milyon sterlin arasında alıcı bulması bekleniyor
Rekortmen sanatçı Francis Bacon'ın nadir görülen ikili bir otoportresi, önümüzdeki ay Sotheby's Müzayede Evi'nden satışa sunulacak. Bacon'ın, güncel sanatın bir başka önemli ismi Lucian Freud'u resmettiği 'Three Studies of Lucian Freud' (1969), 142 milyon 400 bin dolar ile bir müzayedede gerçekleşen en yüksek satış rakamı rekorunu kırmıştı. Guardian gazetesine konuşan Sotheby's Avrupa başkan vekili Oliver Barker, Bacon'ın yapıtının 10 Şubat'ta gerçekleşecek çağdaş sanat müzayedesinin en öne çıkan çalışması olduğunu vurguladı. Eserin 13-18 milyon pound fiyata alıcı bulması bekleniyor.
 
"Kendi yüzümden nefret ediyorum"
 
İrlanda asıllı İngiliz sanatçının 1977'de, 68 yaşındayken yaptığı tablo, o sıradaki duygusal çalkantılarını yansıtıyor. Arkadaşı John Minton'ın 1957'deki intiharı, on yıl boyunca beraber olduğu sevgilisi Peter Lacy'nin 1962'deki ölümü ve annesi ile Bacon'ın sevgilisi, ünlü portrelerine imza attığı George Dyer'ın 1971 senesinde, Bacon'ın hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olan Grand Palais retrospektifinden bir süre önce hayatlarını kaybetmeleri gibi hayatının en karanlık olayları, ikili otoportre çalışmasında vücut buluyor. Bacon, 1979 dışında ünlü sanat eleştirmeni David Sylvester ile yaptığı bir söyleşide, o zamanki ruh halini şöyle özetlemişti: "İnsanlar etrafımda sinekler gibi ölüyorlardı ve kendimden başka resmini yapacağım kimse kalmamıştı... Kendi yüzümden nefret ediyorum. Cocteau'nun söylediği en güzel şeylerden biri 'Her gün aynaya baktığımda ölümü çalışırken görüyorum'du. İnsan kendine bunu yapıyor."