Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Korsika'da "Çişli İsa" tartışması

Korsika'da "Çişli İsa" tartışması

Korsika'da "Çişli İsa" tartışması28 Ağustos 2014 - 03:08
ABD’li sanatçı Andres Serrano’nun 1987 tarihli “Çişli İsa” eseri bir kez daha tartışmalara yol açtı

Andres Serrano’nun tartışmalı eseri  “Çişli İsa”nın sergilendiği müzeden kaldırılmasını talep eden protestocular Korsika’daki müzenin önünde toplandı. “Çişli İsa” 27 Haziran’dan beri Musée Fesch’de Meryem Ana’nın 18. yy’da yapılmış bir resminin yanında sergileniyor. 26 Ağustos’ta 50’ye yakın Katolik protestocu müzenin önünde toplanarak sanatçının 120 işinden oluşan sergiden “Çişli İsa” fotoğrafının kaldırılmasını talep etti.

 

Fotoğrafta çarmıha gerilmiş plastik İsa ikonası sanatçının idrarının bulunduğu cam bir kabın içine daldırılmış şekilde görülüyor. Eser Serrano’nun dini objeleri süt, kan, idrar gibi çeşitli sıvıların içine batırarak yarattığı serinin bir parçası olarak yapıldı. Fotoğrafın ismi ve sanatçının açıklamaları dışında aslında kullanılan sıvının idrar olduğunu belli eden bir işaret yok. Serrano, “Çişli İsa”ya ve serideki diğer eserlere açıkça politik bir anlam atfetmiyor, tersine muğlaklığını vurguluyor. Sanatçı bir röportajında eserin dini aşağılama amacı gütmediğini, çağdaş kültürde Hristiyan simgelerinin ticarileştiği ya da itibarının düşürüldüğü algısına gönderme yaptığını söylemişti.

 

Serrano’nun ABD’de sanatçılara devlet desteği sağlayan The National Endowment For the Arts tarafından desteklenmesi 1989 yılında tartışmalara yol açmıştı. 2011 yılında ise Hristiyanlar tarafından Paskalya’dan önceki son Pazar günü kutlanan Palmiye Pazarı bayramında, “Çişli İsa”nın baskılarından biri Avignon’da sergilendiği müzede Hıristiyan protestocular tarafından onarılamayacak şekilde tahrip edilmişti.

 

"Çişli İsa"nın bir baskısı 2011 yılında Avignon'da protestocular tarafından onarılamayacak şekilde tahrip edildi