Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sıcak ve nem Raffaello tablosuna zarar verdi

Sıcak ve nem Raffaello tablosuna zarar verdi

Sıcak ve nem Raffaello tablosuna zarar verdi02 Eylül 2014 - 01:09
Independent’ta yer alan habere göre Raffaello’nun Rönesans başyapıtı, müzenin havalandırması çalışmadığı için zarar gördü

Rönesans'ın yükseliş döneminin büyük ustası Raffaello Sanzio’nun "İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi” tablosu, Roma’da bulunduğu müzenin havalandırmasının çalışmaması nedeniyle zarar gördü. Yetkililer olaydan sonra eseri kurtarmak için yanına nem alıcı cihaz yerleştirmek zorunda kaldı.

 

Altı ay boyunca çalışmayan havalandırma İtalya'nın nemli ve sıcak yazında Rönesans’ın önemli eserlerinden birinin deforme olmasına sebep oldu. Roma’daki müzenin direktörü Anna Coliva 1997 yılında yapılan havalandırma sisteminin iki aydır çalışmadığı konusunda Mayıs ayında uyarı yapmıştı. Coliva, sistemin yıllardır bakım görmemesinin önemli bir faktör olduğunu söyledi. Raffaello’nun 1507 yılında ahşap levha üzerine resmettiği “İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi” şimdi alınan acil durum önlemleriyle kurtarılmaya çalışılıyor. Coliva, La Republica gazetesine, nemi toplayan cihazın yerleştirilmesiyle zararın azaltıldığını söyledi.

 

Raffaello'nun yapıtı dışında müzede bulunan Caravaggio, Titian ve Rubens’in paha biçilemez eserleri de nem ve sıcaklık yüzünden tehdit altında bulunuyor.  

 

Tablonun zarar görmesi, ülkenin zengin kültürel mirasının korunması konusunda soru işaretlerine yol açtı. Pompeii, Kolezyum gibi tarihte büyük önem taşıyan kültürel mirasların kötü bakım yüzünden bozulmaya uğramasından endişe duyuluyor.