Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Venedik camiinin geleceği mahkemede

Venedik camiinin geleceği mahkemede

Venedik camiinin geleceği mahkemede29 Temmuz 2015 - 11:07 | Kilisenin içi tamamen camiiye dönüştürüldü.
Venedik Bienali için Christoph Büchel'in kullanılmayan Santa Maria della Misericordia kilisesini camiiye çevirmesi ve ibadete açması, şehir yönetimi tarafından yasaklanmıştı. Caminin faaliyetini devam ettirip ettirmeyeceği mahkeme kararına bağlı
Bu yıl Venedik Bienali’ndeki en ilgi çekici işlerden biri, İzlanda'yı temsil eden İsviçreli sanatçı Christoph Büchel’in projesi. Proje, kullanılmayan Santa Maria della Misericordia Katolik kilisesinin, dekor değişiklikleriyle camiye dönüştürülmesini kapsıyor ve buraya ibadet etmeye gelenler de projenin bir parçası haline geliyor. Ancak Venedik yönetimi, Büchel’in bienale başvururken sanat amacıyla kabul edildiğini, bunun da ibadeti kapsamadığı iddiasıyla camiyi kapatınca İzlanda Sanat Merkezi (IAC) projenin tekrar başlatılması için dava açtı. Ayrıca zararlar için de 360 bin avro tazminat talep etti.
 
Büchel, Santa Maria della Misericordia kilisesinin dış cephesine sadece bir minare eklemiş.
 
Birçok sorunda müslüman halkı temsil eden avukat Marco Ferrero’nun da dahil olduğu davada, İzlanda Sanat Merkezi’nin Büchel’in projesiyle ilgili şehir belgelerine ulaşılmasına izin verildi. Belgelerde ziyaretçi sayısının bina kapasitesini aştığından ve sağlık ile güvenlik yasalarına uygun olmadığından bahsediliyor. IAC ise tanıklarla projeyi savunmaya devam ediyor. Mahkeme davayla ilgili kararını 29 Temmuzda vereceğini ve birkaç gün içinde de kamuoyuna duyuracağını açıkladı.