Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » '12 Years a Slave' posterleri için özür

'12 Years a Slave' posterleri için özür

'12 Years a Slave' posterleri için özür28 Aralık 2013 - 12:12
İtalya'da "12 Years a Slave" filminin afişinde başroldeki siyahi aktör yerine yan rolde bulunan Brad Pitt'in öne çıkarılması tepki çekti

Başrolünde siyahi oyuncu Chiwetel Ejiofor’un olduğu, özgür bir adamken köle olarak satılan Solomon Northup’ın gerçek hikayesini anlatan "12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave" filminin rötuşlu afişi İtalya’da tartışmaya neden oldu.

 

Filmin orijinal afişinde başrol olan Chiwetel Ejiofur öne çıkarılırken, filmin İtalya'daki dağıtımcıları filmde küçük bir rolü olan Brad Pitt’i ön plana çıkarmayı tercih etti. Tumblr’da Carefree Black Girl isimli kullanıcı tarafından ortaya çıkarılan afiş kısa sürede internette hızla yayıldı. "Aylardır medyayı takip ediyorum ve bu filmi görmek için sabırsızlanıyorum ama bu kadar olamaz" diye yazan Carefree Black Girl, "Brad Pitt'in filmde köle olarak satılan zenci bir adam olduğunu, hatta önemli bir rolü olduğunu hatırlayamıyorum. Pazarlama stratejileriyle ilgili hiçbir şey bilmiyor olabilirim ama bu biraz fazla değil mi?" diye belirtti. "12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave"in dağıtımcılığını üstlenen Lionsgate olay hakkında inceleme başlatırken, afişin onay alınmadan kullanıldığını ifade etti. Afişin değiştirilmesi ırkçı bir hareket olarak yorumlanırken, filmin daha çok izleyicinin dikkatini çekmesi etmesi için popüler oyuncu Brad Pitt’in tercih edildiği de iddia edildi. Filmin İtalya dağıtımını üstlenen BIM Distribuzine şirketi, İtalya sinemaları için hazırlanan Brad Pitt ve Michael Fassbender'ın öne çıkarıldığı afişler için özür diledi. "Brad Pitt ve Michael Fassbender'ın ön plana çıkarıldığı ve reklam malzemelerinin tutarsız bir şekilde kullanıldığı afişler için özür dileriz" diye bildiri yayınlayan şirket, "Filmle gurur duyuyoruz ve bu olayın yaratabileceği önyargılar sebebiyle çok pişmanız" diye belirtti. 

 

Yönetmenliğini Altın Küre adayı Steve McQueen'in üstlendiği film, bu yılki Oscar yarışının en iddialı yapımlardan biri olarak görülüyor. Başrollerini Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams ve Michael Fassbender'ın paylaştığı film şimdiden 7 dalda Altın Küre ödüllerine aday gösterildi. "12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave" filmi ülkemizde 24 Ocak 2014 tarihinde vizyona girecek.

 

"12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave" filminin fragmanı;