Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » ‘Birdman’in akrabasıyla tanışın

‘Birdman’in akrabasıyla tanışın

‘Birdman’in akrabasıyla tanışın07 Mart 2015 - 05:03 | Gena Rowlands ve Ben Gazzara, John Cassavetes'in yönettiği "Opening Night"ta (1977).
Amerikan bağımsız sinemasının köşe taşlarından John Cassavetes'in yönettiği "Opening Night" (1977), bu yılın Oscar galibiyle birçok ortak noktaya sahip
NİL KURAL
 
Bu yıl Oscar sezonuna damga vuran Alejandro G. Inarritu ‘Birdman’ Türkiye’de gösterimdeyken, bu filmin en yakın referanslarından ‘Opening Night’ı hatırlamanın tam zamanı. Amerikan bağımsız sinemasının yeri tartışılmaz ustası John Cassavetes’in yönettiği, başrolü ise eşi ve ilham kaynağı müthiş oyuncu Gena Rowlands’ın üstlendiği film, aynı ‘Birdman’ gibi bir oyunun New York prömiyerinin öncesinde geçiyor ve başroldeki oyuncunun varoluşsal problemlerine odaklanıyor. Myrtle Gordon adlı ana karakter, filmin açılışında bir oyun çıkışı genç bir hayranının trafik kazasında hayatını kaybettiği anın yükünü taşıyamıyor. Bu travma, kendisinden yaşça büyük oyun yazarının metniyle ve yarattığı karakterle bağ kuramaması, yaşlanma, cazibesini kaybetme korkusu, başarısız olma, kariyer endişeleri birleşip Myrtle’ın davranışları gitgide dengesiz hale getiriyor. Film boyunca onu yönetmenle sorunlar yaşarken, oyunda tokat yediği bir sahneye kahkahalar veya yerde dövünme gibi aşırı tepkiler verirken görüyoruz.
 
Myrtle’ın "Birdman"in ana karakteri Riggan’la yakınlıkları bu varoluş problemleriyle de sınırlı değil: O da, ölen kızın hayalini bir alter ego gibi görüyor. Tabii iki filmin de yönetmenlerinin kendi kariyerleri ve sektörle ilgili endişelerinin dışa vurumu olarak açıklanabilir. John Cassavetes, en özel filmlerinden biri olan ‘Opening Night’la zamanın dışında kalma veya kendisine zarar verme gibi korkularını yansıtıyordu şüphesiz. 1977 yapımı ‘Opening Night’ ve Cassavetes’in yönetmenlik kariyerinin diğer mücevher değerinde filmleri, zamana direnme testinden geçip, Cassavetes’i sinema tarihine yazdı. ‘Birdman’de hissedilen Inarritu’nun endişeleri ve kalıcı olma isteği de elbette her yapıt gibi zamanla sınanacak.