Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » "Yılanların Öcü" İFF için restore ediliyor

"Yılanların Öcü" İFF için restore ediliyor

"Yılanların Öcü" İFF için restore ediliyor25 Şubat 2015 - 11:02 | Fikret Hakan ve Nurhan Nur, "Yılanların Öcü"nün başrolündeydiler.
Metin Erksan'ın köy üçlemesinin ikinci filmi, Türkiye sinemasının başyapıtlarından "Yılanların Öcü", Fanatik Film tarafından restore edilecek
İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle sekiz yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl restore edilecek film belli oldu. Türk sinemasının başyapıtları arasında sayılan, Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan, Metin Erksan imzalı ‘Yılanların Öcü’, Groupama ve İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sinemaya yeniden kazandırılacak.
 
Groupama, sekiz yıldır İstanbul Film Festivali işbirliğiyle sürdürdüğü “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile Türkiye sinemasının önemli yapıtlarının yıllar sonra yenilenerek tekrar sinemalarda gösterime hazır hale getirilmelerini sağlıyor. 34. İstanbul Film Festivali kapsamında, “Türk Klasikleri Yeniden” projesiyle yapılacak özel gösterimde bu yıl Metin Erksan’ın yönettiği, başrollerini Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun, Şadiye Arcıman ve Erol Taş’ın paylaştığı, 1962 yapımı ‘Yılanların Öcü’ izleyicilerle buluşacak. ‘Yılanların Öcü’, Fanatik Film tarafından restore edilecek.
 
‘Yılanların Öcü’nün 1962’de ilk kez gösterime girmesiyle Ankara, Adana gibi bazı şehirlerde olaylar çıkmış ve bir sinema hasara uğramıştı. Filmin gösterilebilmesi ancak dönemin cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in onayıyla mümkün olmuştu. ‘Yılanların Öcü’, aynı zamanda Metin Erksan’ın “köy üçlemesi”nin ikinci filmi sayılıyor: “Karanlık Dünya”, “Yılanların Öcü” ve “Susuz Yaz”.