Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Emin Alper, Altın Aslan için yarışıyor

Emin Alper, Altın Aslan için yarışıyor

Emin Alper, Altın Aslan için yarışıyor31 Temmuz 2015 - 12:07 | Mehmet Özgür, Emin Alper'in ikinci filmi 'Abluka'nın başrolünde.
İlk filmi 'Tepenin Ardı' ile uluslararası alanda birçok ödül kazanan Alper, ikinci filmi ile Venedik Film Festivali'nde büyük ödül için yarışacak
Avrupa’nın en önemli festivallerinden Venedik Film Festivali’nin Altın Aslan Ödüllü ana yarışması dün açıklandı. 2-12 Eylül tarihlerinden 72. Kez düzenlenecek festivalde yarışacak 10 film arasında Emin Alper’in yeni filmi ‘Abluka’ da bulunuyor. İlk filmi ‘Tepenin Ardı’ ile aralarında Asya Pasifik Film Ödülleri En İyi Film olmak üzere birçok ödül kazanan Alper, ikinci filmi ‘Abluka’da yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini anlatıyor. Filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alıyor. Marco Bellocchio, Atom Egoyan ve Laurie Anderson’ın da aralarında olduğu yönetmenlerin filmlerinin bulunduğu ana yarışmayı değerlendirecek Alfonso Cuaron başkanlığındaki jüride Nuri Bilge Ceylan da görev alacak.
 
2-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 72. Venedik Film Festivali’nde Emin Alper’in yanı sıra Amos Gitai, Atom Egoyan, Tom Hooper, Marco Bellocchio, Jerzy Skolimowski gibi usta yönetmenlerin son filmlerinin yanı sıra Tilda Swinton ve Ralph Fiennes’ın oynadığı ‘A Bigger Splash’, Kristen Stewart’ın oynadığı ‘Equals’ ve Juliette Binoche’un oynadığı ‘L’attesa’ gibi filmler Altın Aslan için yarışacak. Johnny Depp’in oynadığı ‘Black Mass’ ile Martin Scorsese’nin Robert De Niro, Leonardo DiCaprio ve Brad Pitt’li kısa filmi ‘The Audition’ da yarışma dışı gösterilecek. Festivalin ‘Gravity’nin Oscar’lı yönetmeni Alfonso Cuaron başkanlığındaki jürisi ise Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra Fransız yazar-yönetmen Emmanuel Carrere, Polonyalı yönetmen Pawel Pawlikowski, İtalyan yönetmen Francesco Munzi, Tayvanlı usta sinemacı Hou Hsiao-hsien, Alman aktris Diane Kruger, Britanyalı yönetmen Lynne Ramsay ve ABD ’li oyuncu Elizabeth Banks’tan oluşuyor.
 
Daha önce yapılan açıklamalarda Senem Tüzen’in ilk uzun metraj filmi ‘Ana Yurdu’nun festivalin Uluslararası Film Eleştirmenleri Haftası Bölümü'nde yarışacağı açıklanmıştı. Ayrıca Orhan Pamuk’un 2012’de açılan Masumiyet Müzesi’nden yola çıkan ve yönetmenliğini İngiliz belgesel yönetmeni Grant Gee’nin yaptığı 'Hatıraların Masumiyeti' Venedik Günleri bölümünde özel bir gösterimde festival takipçileriyle buluşacak.
 
 
"Usta yönetmenlerle yarışmaktan çok mutluyum"
 
Emin Alper, yaptığı açıklamada "Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan ve Amos Gitai gibi usta yönetmenlerle birlikte Venedik gibi önemli bir festivalde ikinci filmimle yarışacak olmaktan dolayı çok mutluyum. Ayrıca Alfonso Cuaron başkanlığındaki jürinin değerledirecek olması da çok heyecan verici. Umarım bu karanlık günlerden bir an önce çıkarız ve Venedik heyecanını hep beraber yaşarız" diye konuştu.