Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor

Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor

Filmmor Kadın Filmleri Festivali başlıyor05 Mart 2018 - 01:03
Bu yıl 16. kez düzenlecek Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 10 Mart’ta İstanbul’da başladıktan sonra 2 ayda 8 şehre uğrayacak ve 48 filmi izleyiciyle buluşturacak.
Bu yıl 16. kez düzenlecek Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 10 Mart’ta İstanbul’da başlıyor. Gösterilecek 48 filmin yanı sıra programını paneller, forum, atölye ve söyleşilerle zenginleştiren festival, 17 Mart’ta İstanbul ayağını tamamladıktan sonra 23 - 25 Mart Antalya; 30 Mart - 1 Nisan İzmir; 6 - 8 Nisan Trabzon; 13 - 15 Nisan Bodrum, 20 - 22 Nisan Mersin, 27 - 29 Nisan Adana ve 4 - 6 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da kadınlarla buluşacak.
 
İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nin gösterimlere ev sahipliği yapacağı festivalde, Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Dayanışma Ödülü ile Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek ve her sene bir daha vermemek umuduyla verilen Altın Bamya Ödülleri de sahiplerini bulacak.
 
 
 
Varda’nın yeni filmi
 
Kadınların Sineması bölümünde gösterilecek filmler arasında Lucrecia Martel’in ses getiren filmi ‘Zama’nın yanı sıra usta sinemacı Agnes Varda’nın sevilen belgeseli ‘Mekanlar, Yüzler’ izleyiciyle buluşacak. Seçkide ayrıca Mizgin Müjde Arslan’ın ‘Arin’i, Ceylan Özgün Özçelik’in ‘Kaygı’sı ve Pelin Esmer imzalı ‘İşe Yarar Bir Şey’ de bulunuyor.
 
Komşu Komşunun Filmine Muhtaç adlı bölümde, Suudi Arabistan’da İran’a uzanan bir coğrafyadan filmlerle komşuluk ilişkileri kadınların gözünden gösteren filmler yer alıyor.
 
Kadınlar Vardır bölümünü destekleyen ve 10 Mart’ta Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek forum, Canan’ın ‘Ayışığında Yıkanan Kadınlar’ videosu gösterimiyle başlayacak ve İran’dan Tunus’a, Kanada’dan Türkiye’ye 2017’de kadınların var olma ve var etme deneyimi konuşulacak. Festivalin dikkat çeken diğer bir forumu ise son döneme damga vuran ‘#metoo’ (#bende) konusuna odaklanıyor.
 
Cins-iyet-ler, Fiona Tan toplu gösterimi, Çocuklar Sinemaya’nın da aralarında olduğu başlıklar altında filmleri izleyiciyle buluşturacak Filmmor, Filmmor Kadın Kooperatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Dayanışma Derneği, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Kadın Emeği Kolektifi Derneği, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ve Adana Kadın Platformu dayanışmasıyla düzenleniyor.