ABD'nin yasaklanmak istenen kitapları
Amerikan Kütüphane Derneği'nin yayınladığı 'En çok yasaklanan ve soruşturulan kitaplar' listesinde dünya çapında çok satan kitaplar da yer alıyor
Amerikan Kütüphane Derneği, 27 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında ABD'de gerçekleştirilen Yasaklı Kitapları Okuma Bayramı nedeniyle ülkede 2014 yılında okullarda ve kütüphanelerde yasaklanmaya çalışılan kitapları açıkladı. Kitapların çoğu, müstehcenlik ya da şiddet içerdiği için yasaklanma talebinde bulunulmuş. Derneğin listelediği ilk 10 kitap arasında Marjane Satrapi'nin 'Persepolis'inden Khalid Hosseini'nin 'Uçurtma Avcısı'na kadar tüm dünyada çok satan kitaplar da yer alıyor.
1. Sherman Alexie - 'The Absolutely True Diary of a Part Time Indian': Alexie'nin genç yetişkinler için yazdığı bu kitap seks ve uyuşturucuya özendirdiği gerekçesiyle okullarda yasaklanmak isteniyor.
2. Marjane Satrapi - 'Persepolis': Satrapi'nin sinemaya da uyarlanan filmi 2013 yılında Chicago'da okullarda yoğun politika içermesi ve radikal olması hasebiyle yasaklandı.
3. Justin Richardson & Peter Parnell - 'And Tango Makes Three': 2006, 2008, 2010 yılında üst üste başvuru yapılan kitabın aile karşıtı olduğu ve homoseksüellik propagandası yaptığı iddiasıyla yasaklanması istendi.
4. Toni Morrison - 'The Bluest Eye' (En Mavi Göz): Morrisson'ın kitabı muhalif konulara yoğun bir şekilde yer verdiği gerekçesiyle yasaklanmak istendi.
5. Robie Harris - 'It's Perfectly Normal': Hariss'in kitabı çıplaklık ve çocukları pornografiye özendirdiği iddiası ile yasaklanmak istendi.
6. Brian Vaughan, Fiona Stapes - 'Saga': Vaughan ve Staples'ın çizgi roman serisinin gerekçesi ise aile karşıtı olması ve argo sözcükler barındırması.
7. Khaled Hosseini - 'Uçurtma Avcısı': Hosseini'nin Khabil'de monarşinin son yıllarında büyüyen iki çocuğun maceralarını konu alan kitap hitap ettiği yaş grubuna göre ağır bir dil barındırdığı ve şiddet içerdiği iddiasıyla yasaklanmak istendi.
8. Stephen Chbosky - 'The Perks of Being Wallflower': Chbosky'nin sinemaya da uyarlanan ve liseye giden bir gencin travmalarını konu edinen kitabı uyuşturucu, alkol ve sigaraya teşvik ettirdiği gerekçe gösterilerek yasaklanmak istendi.
9. Jaycee Dugard - 'A Stolen Life': Dugard'ın kendi hikayesini anlattığı kitabıda 'The Perks of Being Wallflower' ile aynı nedenlerden ötürü yasaklanmak istendi.
10. Raina Telgemeier - 'Drama': Ağırlıklı olarak genç okurlara hitap eden roman, müstehcen içeriğe sahip olduğu iddiasıyla okullarda ve kütüphanelerde okutulmak istenmedi.
Etiketler: amerikan kütüphane derneği toni morrison the bluest eye sherman alexie persepolis Marjane Satrapi
