Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Frankfurt Kitap Fuarı, ''Grinin 50 Tonu''

Frankfurt Kitap Fuarı, ''Grinin 50 Tonu''

Frankfurt Kitap Fuarı, ''Grinin 50 Tonu''18 Ekim 2012 - 07:10
Fuara katılan yayınevlerine geçtiğimiz yıllara göre bu yılki fuarın farkını ve en ilgi çekici gelişmenin ne olduğunu sordukGÜLDEN ÖKTEM

Bu yıl 10 - 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen ve 100'ü aşkın ülkeden 7 bin 300 katılımcının yer aldığı Frankfurt Kitap Fuarı'na Türkiye'den de pek çok yayınevi katıldı. Fuara katılan yayınevlerine geçtiğimiz yıllara göre bu yılki fuarın farkını ve en ilgi çekici gelişmenin ne olduğunu sorduk.

Deniz Yüce Başarır - Doğan Kitap

Bu yılki Frankfurt Kitap Fuarı'nda yeni kitaplardan çok yakın zamanlarda yayımlanmış iki kitap çok konuşuluyordu: E.L. James'in "Grinin Elli Tonu" ve J. K. Rowling'in "Casual Vacancy"si… Her ikisinin de artçıları sürmekteydi. Ve her zamanki gibi Nobel Edebiyat Ödülü’nün açıklanması fuar tarihlerine denk geldi. Dolayısıyla bu da bir dalgalanma yarattı. Yabancı ajanslar yazarın eski kitaplarıyla ilgili önemli tartışmalara girmek zorunda kaldılar. Herkes fuarın geçtiğimiz yıllara oranla daha sakin olduğu görüşünde birleşiyordu. Bunun Avrupa’daki krizin etkisi olduğunu söyleyenler çoğunluktaydı.

Sevi Sönmez - Yapı Kredi Yayınları

Bu seneki Frankfurt'ta elbette en çok dikkat çeken şey erotik edebiyatın yeni ürünleriydi. "Fifty Shades of Grey/ Grinin Elli Tonu" ile başlayan akım birbirinden farklı ürünler veriyor diyebiliriz. Bu senenin Onur Konuğu olan Yeni Zelanda ise pek dikkat çekmedi. Sadece 8. Hall'de faliyet gösterdiler ve sonunda pek başarılı oldular diyemem. Ayrıca özellikle Avrupa'daki yayıncıları vuran ekonomik kriz nedeniyle bazı yayınevleri küçüldü veya birleşti, kitapevleri zor durumda. Bu nedenle de telif alımı büyük yayınevleri dışında yavaşladı diyebiliriz.

Yunus Sönmez - Pegasus Yayınları

Frankfurt Kitap Fuarı geçtiğimiz yıllara göre oldukça sönüktü. Tek bir gelişme vardı belki de, "Grinin Elli Tonu"na benzer kitaplar çok fazla yer alıyordu fuarda. Erotik türde yazılan kitaplara oldukça ilgi vardı. Bir de Frankfurt Kitap Fuarı, Avrupa'daki krizden biraz etkilenmiş gibi geldi bana, önceki yıllardaki gibi değildi.

Bahar Siber - İletişim Yayınları

Bu yılki fuarın en ilginç yeniliklerinden biri, çocuk kitaplarındaki teknolojik ve dijital uygulamaların çeşitlenmesiydi. Özellikle 'talk pen' adı verilen ve kitap sayfasına yaklaştırılınca yazılı metni seslendiren özel bir kalemle hazırlanmış kitaplar ilgi çekici örneklerdendi.
Göze çarpan ilk fark ise, katılımcıların kalış sürelerini kısaltmalarıydı. Birçok yayıncı ilk iki ya da üç günde görüşmelerini tamamlayıp evlerine döndü. Dolayısıyla genel itibarıyla tenha bir fuar oldu. Muhtemelen ekonomik krizin etkisiyle, birçok yayıncının kitaplarında belli bir sayfa sayısının üstüne çıkmadığını ve ortalama iki yüz sayfalık, kolay okunan kitapları tercih ettiğini gözlemlemek mümkündü.