Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Pera Film'de 'Deneysel Masallar'

Pera Film'de 'Deneysel Masallar'

Pera Film'de 'Deneysel Masallar'28 Aralık 2012 - 11:12 | "Işığa Özlem / Nostalgie de la Lumiere" filminden bir kare.
Pera Film'in Ocak programı, Fransız belgeselci François Caillat'nın filmleri ve seçkisinden oluşuyorPera Müzesi Film Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Pera Film", 2013 yılına 11 – 30 Ocak tarihleri arasında, l’Institut français işbirliğiyle, François Caillat belgeselleri arasından farklı temaları inceleyen 4 belgeselini barındıran “Aklın Gözü” ve buna paralel olarak sunulan ve François Caillat’ın seçtiği beş belgeselden oluşan “Yeni Yılda Deneysel Masallar” programı ile başlıyor.

Aklın Gözü
François Caillat Belgeselleri


11 – 26 Ocak 2013

"Suyla Kaplı Çemberler
/Drowned in Oblivion" filmi
Ocak programında.
Pera Film seçkisi "Aklın Gözü" programı, tarih, zaman ve bellek kavramlarını belirli olaylara odaklanarak araştıran, çok katmanlı makalemsi belgesel filmlerle seyirci karşısına çıkıyor. Caillat için artık içgüdüsel olan görsel ve ses, özgün deneysel bir hikaye anlatımının kilit öğeleri olarak yansıyor. Caillat, kameranın ardında olmadığı zamanlarda da, Editions L'Harmattan’ın tartışma, makale ve senaryo yayınlarından oluşan Cinéma Documentaire koleksiyonunu yönetiyor. Seçkide, "Valerie Davası", "Üç Alman Asker", "Dördüncü Nesil" ve "Aşık Bir Genç" belgeselleri yer alıyor.




Yeni Yılda Deneysel Masallar

12 – 30 Ocak 2013

François Caillat’nın belgesellerini içeren "Aklın Gözü" programı ile paralel olarak sunulan "Yeni Yılda Deneysel Masallar", François Caillat’ın seçtiği beş belgeselden oluşuyor. Pera Film ve l'Institut français işbirliğinde gerçekleştirilen program, yönetmenin, çok fazla bilinmeyen ve hatta gösterime girmemiş belgeseller arasından yaptığı bir seçkiyi sunuyor. Seçki, belgesel film yapımcılığının estetik açıdan başarısını gözler önüne sererken; gözden uzak, alternatif ve deneysel olanı, motif, stil ve metod sayesinde yakalayarak, görselliği ön planda, çarpıcı hikayeler yaratabilme yetisini de beyaz perdeye taşıyor. Seçkide, "Odesa! Odesa!", "Işığa Özlem", "Berger Saati", "Gezgin Ruhlar Ülkesi" ve "Suyla Kaplı Çemberler" belgeselleri yer alıyor.

François Caillat; 1951 doğumlu felsefe profesörü. Yaratıcı belgesellere yönelmeden önce kısa metraj filmler yönetti. Caillat sinema faaliyetlerinin yanı sıra L’Harmattan yayınlarında "Belgesel Sinema" koleksiyonunu yönetiyor.