1914 Kuşağı ile yeniden tanışalım
Milliyet Sanat eylül sayısının kapağına, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin yeni süreli sergisi “1914 Kuşağı: Tanıdığımız Ressamlar”ı taşıyor.
Türk resim tarihinin kurucu isimlerini yalnızca eserleriyle değil; gençlikleri, sanat tutkuları, hocaları ve yetiştirdikleri kuşaklarla birlikte yeniden düşünmeye davet eden “1914 Kuşağı: Tanıdığımız Ressamlar” sergisi 26 Eylül’de Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergiyi kapağına taşıyan Milliyet Sanat için serginin küratörü Gül İrepoğlu, öncü ressamların kesişen hikâyelerinin ardındaki farklı dünyaları ve Türk resminin gelişimindeki belirleyici rollerini anlatıyor.
Plastik Sanatlar bölümünün bir diğer dikkat çeken konusu ünlü yapımcı ve yönetmen George Lucas ile sanat koleksiyoneri ve girişimci eşi Mellody Hobson’ın kurucuları olduğu Lucas Anlatı Sanatı Müzesi. 22 Eylül 2026’da açılacak müzede “Yıldız Savaşları”na ait özgün eserlerden “Flash Gordon”un ilk sayısına ve Frida Kahlo imzalı resimlere kadar pek çok parça yer alacak.
Vision Art Platform’un, Londra’daki mekânında küratör Gary Sangster imzasıyla açtığı “Botanicals” sergisi ve modern mimarlığın simge yapılarından Paimio Sanatoryumu’nu otele dönüştürme projesi de başlıca konulardan.
IMAX dosyası
Ayın Söyleşisi’nin bu ayki konuğu, 33. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali tarafından Orhan Kemal anısına verilen Emek Ödülü’ne layık görülen Suna Selen.
Sinema bölümünde Christopher Nolan’ın “Odyssey”i vesilesiyle gündeme gelen IMAX teknolojisi masaya yatırılıyor.
“Cinlerin Düğünü” bu ay Toronto Film Festivali’nde hem dünya prömiyerini gerçekleştirecek hem de ana yarışmada yarışacak. Toronto öncesi Ferit Karahan, yeni filmini anlatıyor.
İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale jürisi tarafından Mansiyon Ödülü’ne layık görülen “Hen/Tavuk”, bir tavuğun perspektifinden dünyaya bakıyor.
Hitler’in favori yönetmeni olarak nam salan Leni Riefenstahl’ın çelişkiler ve tartışmalarla dolu hayatı, sanatçının iktidarla ilişkisine ve ahlaki sorumluluklarına dair düşündürücü detaylar barındırıyor.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni direktör Azize Tan anlatıyor.
Tiyatroda yeni sezon
Tiyatro bölümünde “Dorian Gray’in Portresi”nden “Çalıkuşu”na, yeni sezon oyunları dosyası öne çıkıyor.
Paris Operası, INIT Lab ile ortak yapımı “Bir Yıldızın İzinde – Palais Garnier’nin Perde Arkası” benzersiz bir 180° sanal gerçeklik deneyimiyle ziyaretçiler baş dansçının günlük yaşamındaki önemli anlara tanıklık etme şansı sağlıyor.
8. Istanbul Fringe Festival, 19-26 Eylül tarihleri arasında tiyatro, dans, performans ve disiplinlerarası işleri İstanbul’un farklı mekânlarında buluşturuyor.
Edebiyat ve yapay zekâ
Edebiyat sayfaları Lea Ypi’nin 2026 Women’s Prize for Non-Fiction uzun listesinde yer alan kitabı “Haysiyetsizlik-Yeniden Biçimlendirilen Bir Hayat” üzerine röportajıyla açılıyor.
Başar Başarır ile yeni kitabı “Beni Bir Temiz Dövseler”, Dikmen Gürün ile bir dönemi belgeleyen “Bir Dönem Üstünden Türk Tiyatrosunu Eleştirilerle Okumak” adlı çalışması konuşuluyor.
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Olga Tokarczuk’un yapay zekâyı kullandığını açıklaması üzerine yazarların yapay zekâ ile kurduğu ilişkiye bakılıyor.
Müzik sayfalarında Akbank Caz Festivali, 36. yılında geleneksel caz estetiğini elektronik, doğaçlama ve dünya müzikleriyle buluşturuyor. Caz dünyasının köklerine bağlı ama bir o kadar da yenilikçi virtüözlerinden James Carter, “Coltrane: A Centennial Supreme” projesini anlatıyor.
12-26 Eylül’de Aspendos Opera ve Bale Festivali 33. kez perde açmaya hazırlanırken küçülen programı ve daralan çerçevesiyle gündemde.
Sadece müzik endüstrisinin değil şehirlerin, turizmin, ulaşımın ve perakendenin de ekonomisini etkileyen büyük konserlerin Türkiye’yi nereye taşıdığı irdeleniyor.
Sezen Aksu artık sahneye çıkmıyor ama şarkıları Hande Yener’den Tuğba Yurt’a, Murat Karahan’dan Ceylan Ertem ve Lumera Trio’ya farklı sanatçıların projelerinde yaşamaya devam ediyor.
Toplumsal cinsiyet ve caz araştırmacısı Deniz İlbi, Porto Üniversitesi’nde tamamladığı doktora tezinde kadın müzisyenlerin sahnedeki görünürlüğünden liderlik ve sanatsal otoriteye uzanan yolculuğunu mercek altına alıyor. Müzikteki kız ve erkek grupları da bölüm konuları arasında yer alıyor.
Etiketler: Milliyet Sanat Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi sergi


