Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Alaca Höyük 1500 yıl geriye gitti!

Alaca Höyük 1500 yıl geriye gitti!

Alaca Höyük 1500 yıl geriye gitti!22 Ekim 2012 - 07:10
Yeni bulgular, Alaca Höyük'te Geç Neolitik Çağ esnasında yerleşim olduğuna işaret ediyor
Yüksel İnşaat tarafında 2005 yılından bu yana desteklenen Alaca Höyük kazı çalışmalarında geçtiğimiz günlerde yeni bir keşif yaşandı. 1935 yılında Atatürk’ün emri ile başlatılan ve 7 yıldır Yüksel İnşaat’ın desteği ile Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu önderliğindeki kazı ekibinin çalışmaları ile yürütülen Alaca Höyük’te höyüğün geçmişinin Geç Neolitik Çağ’a kadar dayandığını ortaya çıkaran üç seramik parçası çıkarıldı.

Yeni bulunan üç ayrı seramik
kaba ait parçalar, Alaca Höyük'ün
tarihini 1500 sene geri
atarak, Geç Neolitik Çağ'da
konumlandırdı. Foto: AA
Alaca Höyük kazı çalışmaları ile 2006 yılında Anadolu’nun bilinen en eski sulama barajı “Alaca Höyük Hitit Barajı” yeniden su tutmaya başlayarak, yöre halkının tarımsal sulama amaçlı kullanımına açılmıştı. Kazı çalışmaları sonucunda bölgedeki ilk yerleşimin 7000-7500 yıl öncesine giden Kalkolitik Çağ’a dayandığı biliniyordu. Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında bulunan üç yeni parçanın ise, yapım tekniği, kaba işçiliği, hamuruna iri kum taneciklerinin karıştırılmış olması ve iyi fırınlanmamış haliyle günümüzden 8000-9000 yıl öncesi Anadolu Neolitik Dönem seramik repertuvarı özelliklerini yansıttığı anlaşıldı. Böylece Alaca Höyük’ün tarihi 1000-1500 yıl kadar geriye taşındı. Alaca Höyük Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu "Alaca Höyük’ün geçmişinin günümüzden 8000- 9000 yıl önceye dayandığının anlaşılması sadece bu bölge için değil, Orta Anadolu’nun iskan tarihi açısından da son derece önemlidir. Kazı çalışmalarında önümüzdeki dönemlerde de Anadolu’nun eski tarihine yenilik getirecek eserlerin bulanacağı kesin gözüküyor” dedi.

Hitit uygarlığına başkentlik yapmış Alaca Höyük, Çorum ili, Alaca İlçesi Alaca Höyük Beldesi’nde; Boğazköy Hattuşaş’ın 25 km kuzeydoğusunda bulunuyor. Alaca Höyük’te Atatürk’ün emri, Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle 1935 yılında başlatılan kazı çalışmaları, Atatürk’ün vefatından sonra verilen maddi ve manevi desteğin giderek azalmasıyla 1982 yılında durma noktasına geldi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından 1997 yılında kazı çalışmaları yeniden başlatıldı. 2005 yılında yine maddi sıkıntılar yaşanması nedeniyle, proje durma noktasına geldi ve bu süreçte Yüksel, kazı çalışmalarına destek verdi.

Anadolu’nun bilinen en eski sulama barajı Alaca Höyük Hitit Barajı, M.Ö. 1249 yılında Anadolu’da yaşanan büyük kuraklığın ardından Hitit Kralları tarafından yaptırılan barajlardan birisi. Bu barajlardan Alaca Höyük hariç hepsi işlevini yitirdi. Alaca Höyük Hitit Barajı ise kaynak suyu gövdesi içinden çıktığı için günümüze kadar akmaya devam etti. Bu barajın, bulunan hiyeroglif kitabeden, Kral III. Hattuşili'nin eşi Pudu-Hepa tarafından Tanrıça Hepat’a atfen yaptırıldığı anlaşıldı.