Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ankara’da bir “Ada”

Ankara’da bir “Ada”

Ankara’da bir “Ada”20 Şubat 2024 - 02:02
40. yılını kutlayan Galeri Siyah Beyaz, Günnur Özsoy – Nevzat Sayın’ın “Ada” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide ada temasını işleyen sanatçılar, izleyicilerin bilinmeyen sınırlara doğru bir keşfe çıkmalarını sağlıyor.
 
Galeri Siyah Beyaz, 40. yılı olan 2023-2024 sezonunda, birlikte üretme pratiğinin bir karşılığı olarak sanatçı eşleşmelerine ev sahipliği yapıyor. Zamanlarını ve mekanlarını birbirleri ile paylaşan sanatçı ikilileri, aynı malzemeye farklı zamanlarda müdahale etmenin yanı sıra aynı mekânda birbirlerinin malzeme ve imgelerini dönüştürüyor. Sanatçı ikililerinin üretim sürecinden başlayan ve temelde bir yaşam pratiği olan bu birliktelik, sanatçıları, galeriyi ve izleyicileri ortaklaşmaya davet ediyor.
 
 
Günnur Özsoy, kelimelerle ifade edilemeyen, soyut bir düşüncenin imgelerine dönüşen adalarda, varlık ve yokluğun buluştuğu bir gerçeklik sunarken Nevzat Sayın'ın mimari yaklaşımı ise ada kavramının mekânsal boyutunu keşfetmeye olanak tanıyor.
 
Sergiyi oluşturan çalışmaları üretirken zamlananlarını ve mekânlarını paylaşan ikili aralarındaki paylaşımı ve etkileşimi şöyle anlatıyor: “Biz mekânlarımızı daha önce de paylaştık, paylaşırız. Konuşmak, tartışmak, çalışmak, yemek, içmek gibi hedonistik şeyler için mekânlarımız keyifli yerlerdir. Bu çalışmalar boyunca da bu paylaşımı sürdürdük. İçtik, konuştuk ve çalıştık çok keyifliydi. Bu yüzden sergi mekânında bunun bir bölümünü olsun aktarmak istedik. Başkalarının görmediği zamanlarda sergiye ilişkin neler yaptığımızı aktarmak bu serginin olmazsa olmazı oldu. Bu kez bizim olmayan üretim mekânlarını da göstererek bu sergi için bizim dışımızdakilerin de bilinmesini istedik. Düet yapalım derken önce trioya sonra koroya dönüştü çalışmalarımız ve bu dönüşümü aktarmak da işin bir parçası oldu.”
 
 
“İzleyicilere de bunu hissettirip koroya katabilirsek daha ne isteriz” diyen sanatçı ikiliden Nevzat Sayın serginin mekânsal düzenlemesi ve eserlerin konumlandırılması konusunda ise şunları söylüyor: “İşlerin bir platformun üzerinde olmaları onların ada konumunu pekiştiren bir şey. Yani bir kaidenin üzerinde değiller. Yerde de durabilirler ama izlenmeleri zorlaşır. Büyük bir zeminin üzerine durmaları bu nesnelerin adalık halini kuvvetlendiren bir şey. Aslında başından beri temel mesele buydu.
 
Hangisinin hangisinin yanına geleceğine yerinde karar verdik. Ama kendileri platformda, modelleri duvarda ya da yerde, orada burada olabilir. Dolayısıyla süreci de bir biçimde okunaklı kılabilmek için duvardaki bütün o yazılar çizimler, eskizler, karalamalarla birlikte modelleri de kullandık.”
 
 
İkilinin “Ada” isimli sergisi 2 Mart tarihine dek Pazar hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da ziyaret edilebilir.