Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Bir Başka Antalya” mümkün

“Bir Başka Antalya” mümkün

“Bir Başka Antalya” mümkün29 Kasım 2023 - 01:11
Antalya Kültür Sanat (AKS) tarafından düzenlenen “Bir Başka Antalya” sanat çalıştayı, 11 sanatçının katılımıyla gerçekleşiyor. Çalıştayın amacı Antalya üzerine çalışmalardan oluşan, kent kültürü ve tarihine ışık tutacak bir çağdaş sanat koleksiyonunun temellerini atmak.
Antalya Kültür Sanat bugünlerde Antalya’da “deniz, kum, güneş” üçlüsünün yanına “sanat”ı da kalıcı olarak ekleyebilmek için hummalı bir faaliyet içinde. Olanca potansiyeline rağmen şehirde eksikliği hissedilen bir çağdaş sanat müzesine temel teşkil edebilecek bir sanat koleksiyonu için kollar sıvanmış durumda.
 
Nirvana Cosmopolitan Otel, Kilit Grup ana sponsorluğunda, ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren Antalya Kültür Sanat’ın sürdürülebilir bir kültürel gelecek için Türk resminin önemli sanatçılarıyla gerçekleştirdiği ve dört yıllık bir periyoda yayılacak bir kültür sanat projesi olan “Bir Başka Antalya“ sanat çalıştayına ev sahipliği yapıyor.
 
Küratörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Ağatekin‘in yaptığı çalıştaya, ressam Devabil Kara, Fevzi Karakoç, Habip Aydoğdu, Hanefi Yeter, Reyhan Abacıoğlu, Serpil Yeter ve Zeliha Akçaoğlu katılıyor.
 
 
Projenin basın lansmanında söz alan Ağatekin “’Bir Başka Antalya’ projesi dört yıla yayılan bir projenin ilk adımı. Şehirlerin kendi kültürel belleği içerisinde sanatın yerini biraz daha işaret etmeyi ve çağdaş sanat müzesi gibi bu konudaki eksiklerin giderilmesini amaçlıyoruz. Antalya Kültür Sanat bu anlamda faaliyetlerine devam ediyor. Yeni dönemde faaliyetlerimizi farklı bir projeyle sürdürmek, bir çalıştayla çeşitlendirmek ve bu kapsamda tematik bir koleksiyon oluşturmak istedik. Bu koleksiyonun şehre mal olmasını sağlamak için de sanatçılarımızdan eserlerinin Antalya ile ilişki kurmasını beklediğimizi ifade ettik” diyerek önümüzdeki dönemde yalnızca resim değil, dijital sanat, fotoğraf, heykel gibi farklı alanlardaki çalışmalarla koleksiyonun çeşitlenmesi ve müzeleşmesi için bir bellek oluşturabilmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.   
 
Antalya’nın kültür ve sanat potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise bu çalıştayın Antalya’nın sanat dünyasına yeni bir soluk getireceğini ve yerel sanatçıların daha fazla tanınmasını sağlayacağını ifade ederek “ATSO olarak şehrimizin resimlerini, çok değerli sanatçılarımızla birlikte Antalya’mıza kazandırarak AKS çatısı altında sanatseverlerin beğenisine sunacağız. Antalya’mızın envanterine girecek kalıcı eserler ortaya çıkartacağız” dedi.
 
 
Çalıştaya katılan sanatçılardan Habip Aydoğdu çalıştayların niteliği, profesyonelliği ve sanatçılara sağlanan olanakların da sanatçı motivasyonu açısından önemli olduğunu belirterek öğrencilerin veya sanat meraklılarının, sanatçıları atölyelerinde izleyerek bir eserin nasıl yaratıldığını gözlemlemelerinin, sanatçıyla etkileşime girmelerinin çok zor olduğunu ancak çalıştayların buna izin verip sanatçıyı ve izleyiciyi bir araya getirerek önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Antalya’nın kültürel hazinesiyle potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyen Aydoğdu bu tür çalışmaların arzulanan hedefler için bir kıvılcım olduğunu vurguladı. 
 
Sanata olan ilgi ve desteklerinin en baştan beri var olduğunu söyleyen Nirvana Otel CEO’su Korhan Alşan “Dünyadaki bütün trendler yeni kuşağın daha farklı bir müşteri profili olacağını gösteriyor. Ziyaret ettikleri yörenin kültürel değerlerine entegre olmak istiyorlar, gastronomisini, tarihini, yerel değerlerini keşfetmek istiyorlar. Bu konuda beklentisi ve farkındalığı çok yüksek yeni nesil bir müşteriyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu yeni profile hitap edecek; onlara deniz, kum, güneşten başka şeyler de sunacak şekilde farklılaşarak sadece bir tatil oteli olmanın ötesine geçme arzusundayız. Gelecekte kültür sanatla turizmi birbirine iyi entegre edebilirsek bundan herkes kazançlı çıkar.” açıklamasında bulundu. Alşan, temel yaklaşımlarının başladıkları işi sürdürmek olduğunu belirterek  “Bir Başka Antalya” projesinin önümüzdeki yıllarda da destekçisi olacaklarının ipuçlarını verdi. 
 
 
2 Aralık’a kadar sürecek “Bir Başka Antalya” sanat çalıştayı boyunca Antalya’nın tarihi ve kültürel dokusundan esinlenilerek oluşturulan eserler 3 Aralık 2023 – 14 Ocak 2024 tarihleri arasında Antalya Kültür Sanat’ta görülebilecek.