Cazın en zarif hâli Eliane Elias İstanbul’da
Suzan Somalı Sönmez
1960 yılında São Paulo’da doğan Eliane Elias, müziğe yedi yaşında piyano ile başladı. Henüz on iki yaşındayken caz ustalarının doğaçlama sololarını transkribe edebilecek kadar yetenekliydi. On beşinde piyano öğretmeye, on yedisinde ise Brezilya’nın efsanevi isimleri Toquinho ve Vinicius de Moraes ile sahne almaya başladı. Bu dönemde Antônio Carlos Jobim ile de turneye çıkma daveti aldı. 1981’de New York’a taşındı ve Juilliard School’da eğitim aldıktan sonra cazın öncü gruplarından Steps Ahead’e katıldı.
Eliane Elias, 1980’lerden bu yana yayımladığı 32 albüm ile caz, Latin caz ve Brezilya müziğini yeniden tanımladı. “Eliane Elias Plays Jobim” (1990) ve “Eliane Elias Sings Jobim” (1998) gibi albümlerle Bossa Nova’nın kurucusuna saygı duruşunda bulundu. “Dreamer” (2004) Japonya’da ‘En İyi Vokal Albüm’ seçildi, Fransa’da pop listelerinde üçüncü sıraya kadar yükseldi. “Something for You” (2007) ABD caz listelerinde zirveye yerleşti.
2015’te yayımlanan “Made in Brazil” albümüyle Grammy kazanan ilk Brezilyalı caz sanatçısı ünvanını da alan Elias, ardından gelen “Dance of Time” (2017), “Mirror Mirror” (2021) ve “Quietude” (2022) albümleriyle hem Grammy hem Latin Grammy ödüllerini topladı. Son albümü “Time and Again” (2024), Amazon ve iTunes caz listelerinde bir numaraya yerleşti ve 2025 Grammy Ödülleri’ne aday gösterildi.
Eliane Elias’ın müziği hem teknik ustalık hem de duygusal derinlikle kültürel bir sentez ve zamansız bir anlatım biçimi. Her albümünde farklı bir yönünü ortaya koyan Elias, klasik müzik birikimini cazın doğaçlama ruhuyla harmanlayarak dinleyicilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. 35. Akbank Caz Festivali kapsamında 10 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde gerçekleşecek konserde Elias’a basta Marc Johnson, gitarda Leandro Pellegrino ve davulda Mauricio Zottarelli eşlik edecek.
