Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Çebi koleksiyonu Sharjah Müzesi'nde

Çebi koleksiyonu Sharjah Müzesi'nde

Çebi koleksiyonu Sharjah Müzesi'nde08 Kasım 2012 - 10:11
Çağdaş hat koleksiyoncularından Mehmet Çebi’nin özel koleksiyonundan yaklaşık 64 eser, Dr. Ulrike El-Hamis küratörlüğünde Sharjah İslam Uygarlıkları Müzesi Sanat Galerisi'nde sergilenecekMehmet Çebi’nin, “Hilye-i Şerif” ya da “Hilye-i Nebevi” gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed’in özelliklerini; fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan koleksiyonunda yer alan eserler arasında daha önce pek çok uluslararası hat sanatı yarışmasında jüri heyeti üyelikleri ve başkanlıklarında bulunan Hasan Çelebi’nin de eserleri mevcut. Özellikle Türk-İslam Sanatları hususunda nadide eserleri ve bu sanata olan benzersiz katkıları ile tanınan Hüseyin Gündüz, Eyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman, Ahmet Bursalı gibi isimlerin yanı sıra Ahmet Faris Rızk, Cevat Huran, Said Abuzeroğlu, Abdürrezzak Karakaş, Muhammed Cevatzade, Habip Ramazanpur, İhsan Ahmedi gibi uluslararası sanatçıların eserleri de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Eyüp Kuşçu, Ahmet Faris Rızk ve Cevat Huran'ın eserleri koleksiyon kapsamında sergilenecek.
12 Kasım 2012 – 10 Ocak 2013 Tarihleri arasında sergilenecek 'Hüsn-ü Hat Sergisi' 12 Kasım 2012, saat 18:30’da Sharjah Emiri ve yüksek konsey üyesi Şeyh Dr. Sultan Bin Muhammed El-Kasımi’nin katılımları ile açılacak. 2 ay boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak olan serginin yer alacağı Sharjah İslam Uygarlıkları Müzesi Sanat Galerisi, İslam dünyasına ait 5.000’den fazla tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Bu serginin kaynağı olan eserlerin sanat tarihi açısından kritik gelişmelere işaret ettiğini dile getiren Çebi; "Sergide yer alan hilyelerin birçoğu, alışılmış tertiplerden farklılıklar gösterir. Kişisel bir gayretle, cesur bir atılımla, hattatların özgür sanat eğilimlerine imkân tanınmasıyla, geleneksel sanatlar ölçüleri içinde, fakat denenmemiş, yenilikçi orijinal hilyeler ortaya konmuştur. Bu sergi ile, hat sanatımızın en güzel eserlerini Türk–İslam medeniyetinin somutlaşmış örnekleri olarak bütün sanatseverlere göstermek istiyoruz" diye belirtti.