Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Çocukların bakış açısıyla Atatürk’ü anlattık'

'Çocukların bakış açısıyla Atatürk’ü anlattık'

'Çocukların bakış açısıyla Atatürk’ü anlattık'26 Ekim 2024 - 01:10
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yaklaşırken vizyona giren 'Mustafa', dört filmlik serinin ilk yapımı. Atamızın hayatını bu sayede ilk kez animasyonda izleyeceğiz.
MÜJDE IŞIL 
mujde.isil@milliyet.com.tr
 
Cumhuriyetimiz 100. yaşını doldururken sinemamız yeni projelerle Atamızı perdeye anlatmaya devam ediyor. Bu ay gösterime girecek “Mustafa”, Atatürk’ün hayatını ilk defa animasyon türünde anlatıyor. Daha önce “Aslan Hürkuş” serisine imza atmış Outline Animation and Games’in hazırladığı animasyonun yapımcılarından Kamuran Ayna, 35 yaşında bir iş insanı. İstanbul ve Rusya’da eğitim alıp ticarete atılıyor. Ama gönlünde hep sinema yapmak yatıyor. Sonunda hayali gerçek oluyor ve “Mustafa”nın ortak yapımcılığını üstleniyor. “İki oğlum var. Sinemada babalarının ismini çok sevdikleri Atatürk ile ilgili bir işin jeneriğinde görmüş olmaları bile benim için dünyaya bedel,” diyor. Ayna, “Mustafa” ve dört filmlik animasyon serisinin sürecini anlattı.
 
 
Kamuran Ayna
 
Mustafa Kemal Atatürk’ü animasyonla anlatmak fikri nasıl ortaya çıktı?
 
Cumhuriyetimizin 100. yılı için daha önce yapılmamış bir iş üretmek istiyorduk. Burada amacımız hem 100 yılımızı kutlamak hem de ilklere imza atmaktı. Biz yapımcılar, yapımcı firma ve iş ortaklarımızın yapmış olduğu görüşmeler sonrasında Atatürk’ün hayatını anlatan bir animasyon filmi serisi üretme kararı aldık. Görüşmelerde bulunan kişilerin sinema, animasyon, teknoloji ve en önemlisi Atatürk sevgisi böyle bir fikrin temelini oluşturdu. İlk defa Atatürk’ün çocukluğunu ve hayatını anlatan bir animasyon filmi yapmış olma fikri bize çok sıcak geldi. Çocuklarımıza yani gelecek nesillerimize, Atatürk’ü kendi bakış açılarına ve günümüz teknolojilerine uygun şekilde anlatma fikrimiz böylece şekillenmiş oldu.
 
Animasyonun teknik detaylarını anlatır mısınız?
 
Filmimiz 3D animasyon teknolojileri kullanılarak üretildi. Süresi 75 dakika. Animasyonumuzun üretiminde yaklaşık 100 kişilik bir ekip çalıştı. İki yıldır üzerine çalıştığımız projemizin tüm detaylarını teknolojinin son imkânlarını kullanarak en iyi şekilde üretmek için çok emek verdik.
 
Animasyonda sizi en çok ne zorladı? Teknik mi hikâye mi?
 
Hikâye olarak ele alacak olursak; kaynakları araştırma, mümkün olduğunca en doğru hâli ile günümüze uyarlayarak hikâyemizi kurgulaştırma kısmı oldukça zordu. Teknik olarak ele aldığımızda da ise bu senaryoyu en iyi şekilde sunmak için çok uzun süre işimizi ince ince işlememiz gerekti. Sonuç olarak iki seçeneğin de oldukça zor süreçler olduğunu söyleyebiliriz.
 
 
Şimdiye kadar perdede izlediğimiz Atatürk anlatılarında, sizce başlıca eksik(ler) neydi? 
 
Animasyon alanında bir üretim yapılmamıştı ve Atamızın çocukluğu genelde daha yüzeysel hikâyelerle anlatılmıştı. Biz bu konu üzerinde durduk. Önceki işlerde zaman zaman hikâyeye farklı yorumlar da katılmıştı. Biz yorumumuzu sadece çocukların bakış açısını işimize dahil ederek sunduk. 
Animasyonun iddiası, Atatürk’ün hikâyesini daha önce hiç anlatılmamış bir perspektiften sunmak. Şimdiye kadar anlatılmamış neler izleyecek seyirci? 
   
Bir liderin başarıları ve büyük kararları genelde üzerinde en çok durulan veya ilk aklımıza gelen konulardır. Bu kararların gelişmesinde yani bir çocuğun bir lidere evrilme sürecinin temelinde aile, çocukluk, eğitim ve yaşadığı toplumun kültürel yapısı vardır. Biz de ilk olarak bu süreci ele aldık. Bir çocuğun nasıl bir ulusun kaderini değiştirebileceğini görüp ilhamı hem Atamızda hem de kendi hayallerinde bulabilecekleri bir hikâye seyircimizi bekliyor. 
 
Seslendirme için Altan Erkekli’nin tercih edilmesi ve Erol Mütercimler’in danışmanlığı, animasyona neler kattı?   
 
İkisi de alanında büyük başarılara imza atmış isimler. Altan Erkekli’nin seslendirmesi işimize çok büyük bir renk kattı, onun sesini filmimizde duymak çok büyük bir keyif. Erol Mütercimler’in derin bilgileri ve Atatürk konusundaki vizyonu bizim için yol gösterici oldu. Onların isimlerin projemizde olması bizim için büyük bir şans.
 
 
Film müziğinde de Manga grubu ve Oğuzhan Uğur’un imzası var. 
 
Ferman Akgül ile başladığımız süreç daha sonra Manga grubunun dahil olması, Oğuzhan Uğur ile düet ve koronun eklenmesi derken müthiş bir hâle geldi. Tüm sanatçılarımız film müziğimizi hayalimizden de güzel bir noktaya getirdiler. 
 
Ülkemizde son yıllarda animasyon üretimi arttı, yerli animasyona ilgi oldukça yüksek. “Mustafa” sinema filminde seyirciden nasıl bir ilgi ve gişe sonucu bekliyorsunuz?   
 
Biz bu üretimden ve ilgiden çokça mutluyuz. Global işlerin yanında kendi kültürümüzü anlatan yerli yapımlarında TV kanallarını, sinema salonlarını, sosyal mecraları doldurması ülkemiz için çok önemli. Bu tür işlerin gelişerek daha da büyümesini isteriz. İzleyicilerimizin filmimizi izlerken keyif alması tabii ki en büyük beklentimiz. Çok emek verdik, işimize çok değer verdik. Tabii ki yüksek izleyici sayısına ulaşıp bir hayal ile başlayan bu fikrin geniş kitleler tarafından sevilmesini isteriz. Serimizin her filminde işimizi daha da geliştirerek yolumuza devam edeceğiz. Gelecek nesillerimizin içinde bir ışık belirtebilirsek ne mutlu bize.
 
Bu animasyonun devamı gelecek değil mi? Kaç bölümlük bir seri düşünüyorsunuz?    
 
Dört filmden oluşan bir animasyon serisi olacak. İlk filmimiz “Mustafa” onun çocukluk dönemini, ikinci filmimiz “Mustafa Kemal” gençlik dönemini, üçüncü filmimiz “Mustafa Kemal Atatürk” yetişkinlik dönemini, son filmimiz “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” ise yaşının daha ilerlediği, yaşamının son evrelerini konu alacak. Tüm serimiz tamamlandığında Atatürk hakkında bir kaynak niteliği taşıyacak bir biyografi hikâyesi sunmuş olacağız.