Denizli Opera ve Bale Günleri’nde sahne sırası “Gangster”da
2. Denizli Opera ve Bale Günleri, Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun 27 ve 28 Ekim’de sahnelenecek “Gangster” müzikaliyle devam ediyor.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
Denizli’de bu yıl ikinci kez düzenlenen Opera ve Bale Günleri, opera ve bale repertuvarının tanınmış yapıtlarını kentin kültür sanat programına taşıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen organizasyon, mayıs ayında “Troya” operasıyla başladı; yaz aylarında açık hava sahnelerine uzandı. Ekim programında ise dans, tiyatro ve müziği bir araya getiren “Gangster” müzikali yer alıyor.
Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu tarafından sahnelenecek yapım, 27 ve 28 Ekim 2026 tarihlerinde saat 20.00’de Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi Özay Gönlüm Salonu’nda izleyiciyle buluşacak. İki perde olarak hazırlanan ve yaklaşık 90 dakika süren gösterinin biletleri ücretsiz olarak belediyenin elektronik bilet sistemi üzerinden temin edilebiliyor.
Kreatif kadro
1930'ların Büyük Buhran Dönemi Amerika'sını ve ünlü gangster John Dillinger'ın hikayesini sahneye taşıyan "Gangster" müzikali, koreografisini ve librettosunu Nilgün Bilsel Aksu'nun üstlendiği, müzik düzenlemelerini Bilgehan Erten'in yaptığı, Ankara DOB Modern Dans Topluluğu (MDT) imzalı dinamik bir prodüksiyon. Dramaturjisi Selvin Balkız imzası taşıyan müzikalin orkestra yönetmeni ise Doruk Gönentür.
Dönem atmosferini başarıyla yansıtan eserin dekor tasarımı Çağda Çitkaya'ya, kostümleri Gazal Erten'e, ışık tasarımı Zeynel Işık'a ve video projeksiyonları Ali Karatuna'ya ait.
Sahnede ünlü banka soyguncusu John Dillinger karakterine İlke Sayıner ve Özgür Adam İnanç hayat verirken Dillinger’ın kız arkadaşı Evelyn ‘Billie’ Frechette’i Selin Karayağız ve Meltem Özkan, FBI Ajanı Melvin Purvis’i Hakan Özenen ve Burak Kayıranusta, Genelev Patronicesi Polly Hamilton karakterini ise Müge Gündüz ve Ezgi Sanatçı canlandırıyor.
Müzikalin dansçı kadrosunda ise Selin Karayağız, Hakan Özenen ve Müge Gündüz gibi başarılı isimler yer alıyor.
1930’ların Amerika’sında bir gangsterin öyküsü
“Gangster”, izleyiciyi ABD’de Büyük Buhran’ın yaşandığı 1930’lu yıllara götürüyor. Yapımın merkezinde, banka soygunlarıyla tanınan Amerikalı suçlu John Dillinger’ın yaşamı ve maceraları bulunuyor. Dönemin toplumsal atmosferini sahneye taşıyan gösteri, dans ve müziği anlatının temel unsurları arasında konumlandırıyor.
Caz ve big band ezgileri, dönemin popüler dansları twist ve Charleston, tap dans figürleri ve rock and roll enerjisi, müzikalin hareketli sahne dilini oluşturuyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun sahneleyeceği iki perdelik yapımda koreografi, müzik ve teatral anlatım birlikte kullanılıyor.
“Gangster”, 2. Denizli Opera ve Bale Günleri’nin sonbahar programında yer alırken organizasyonun farklı sahne sanatlarını aynı çatı altında buluşturan yapımlarından biri olarak öne çıkıyor.
“Troya” ile açıldı, antik tiyatrolara uzandı
İkinci Denizli Opera ve Bale Günleri, 8 ve 9 Mayıs 2026 tarihlerinde İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Troya” operasıyla başladı. Bestesi Bujor Hoinic’e ait olan eser, Homeros’un İlyada Destanı’ndan esinleniyor ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi Özay Gönlüm Salonu’nda saat 20.00’de sahnelendi.
Organizasyonun yaz programı, klasik müzik ve sahne sanatlarını kentin tarihî mekânlarıyla buluşturdu. Pyotr İlyiç Çaykovski’nin “Kuğu Gölü” balesi 5 Ağustos’ta, Yunan besteci Mikis Theodorakis’in müzikleriyle sahnelenen “Zorba” ise 8 Ağustos’ta Hierapolis Antik Tiyatrosu’nda izleyici karşısına çıktı. Nikos Kazancakis’in eserinden uyarlanan “Zorba”, yaşam sevinci ve özgürlük temalarını dans ve müzik aracılığıyla ele aldı.
Yaz programının bir diğer önemli etkinliği, Ludwig van Beethoven’ın “9. Senfonisi”nin 4 Eylül’de Laodikya Antik Tiyatrosu’nda seslendirilmesi olarak duyurulmuştu. Böylece organizasyonun programı, kapalı salonların yanı sıra Denizli’nin arkeolojik mirasının önemli duraklarına da yayıldı.
Sezonun devamında “Carmen”
İlk duyuruda sezonun kapanış etkinliği olarak açıklanan Georges Bizet’nin “Carmen” operası için 20 ve 21 Kasım 2026 tarihleri belirlenmişti. Yapımın Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelenmesi planlanıyor. Böylece mayıs ayında “Troya” ile başlayan, yaz aylarında “Kuğu Gölü”, “Zorba” ve Beethoven’ın 9. Senfonisiyle devam eden programın kasım ayında “Carmen” ile sürmesi öngörülüyor.
Etiketler: gangster müzikal 2. Denizli Opera ve Bale Günleri


