Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Derviş Zaim “Berzah” adlı Enstalasyon-Performansı ile Eklektik Manifest’te

Derviş Zaim “Berzah” adlı Enstalasyon-Performansı ile Eklektik Manifest’te

Derviş Zaim “Berzah” adlı Enstalasyon-Performansı ile Eklektik Manifest’te16 Mayıs 2024 - 01:05
Derviş Zaim, sinema ve edebiyattan sonra kariyerinin ilk çağdaş sanat niteliğini taşıyan bir enstalasyon-performans ile 11 Mayıs-22 Haziran 2024 tarihleri arasında Arkhe tarafından düzenlenen Eklektik Manifest’te yer almaya hazırlanıyor.
Zaim, Rüya (2016) adlı uzun metrajlı kurmaca filminden üç yıl sonra sonra filmdekilerle aynı karakterlerin yer aldığı ama filmdeki hikâye örgüsünden daha farklı olayların konu edinildiği “Rüyet” romanını (Yapı Kredi Yayınları-2019) yayınlar. “Berzah” adlı enstalasyon-performans ise sanatçının Rüya adlı sinema filmi ile başlayan ve Rüyet romanı ile devam eden birbiri ile ilintili ama farklı disiplinlerdeki eserlerine çağdaş sanat alanından bir halka eklemeyi amaçlıyor. Enstalasyon-performans, kültür politikaları ve arşiv merkezi ARKHE tarafından Eklektik Manifest adlı Lefkoşa Bienaline Giriş projesinin parçası olarak Çağlayan semtinde 8 haziranda sergilenecek.
 
 
Derviş Zaim “Berzah” adını verdiği girişimi, muhafaza etme, ölümlülük, geçicilik üzerine düşünme ve hissetme daveti olarak nitelendiriyor.
 
“Berzah”, kentteki Çağlayan parkında “Rüya” filmi ile “Rüyet” romanından esinlenen maddi nitelikteki bir yerleştirmenin açılışı ile sergilenmeye başlanacak.  Yerleştirmenin ucu açık bir sürecin içinde kendiliğinden eriyip kaybolması öngörülmektedir.
 
Derviş Zaim, sinema ve edebiyat alanındaki eserlerinden sonra kariyerinin ilk çağdaş sanat girişimi olan “Berzah”ı, Lefkoşa kentinin farklı enerjileri barındıran Çağlayan semtinde, sakinlerin katılımı ile açacak olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtmektedir. Zaim, Berzah adlı enstalasyonun birbiri ile ilişki içinde devam eden mimari, sinema, roman ve çağdaş sanat gibi farklı sanat alanlar arasında süreklilik yaratıp ağ kurması bakımından bir ilki teşkil ettiğine ayrıca dikkat çekmektedir.
 
Zaim’in “Berzah” adlı enstalasyon ve performans öncesinde gerçekleştirdiği sinema filmi Rüya ve romanı Rüyet ile ilgili daha fazla bilgiye www.derviszaim.com adresinden ulaşılabilir.