Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Dünyanın Sınırları' tarih meraklılarını bekliyor

'Dünyanın Sınırları' tarih meraklılarını bekliyor

'Dünyanın Sınırları' tarih meraklılarını bekliyor10 Mayıs 2024 - 01:05
Laterza yayınevi tarafından hazırlanan “Dünyanın Sınırları” isimli Tarih Dersleri serisi, İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Lisesi işbirliğinde bu yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor. İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo ile konferans dizisinin detaylarını konuştuk.
Tarih, hukuk, hümanizm üzerine önemli kitaplardan esinlenen ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılanan konferans dizisi “Dünyanın Sınırları” İtalya’dan sonra şimdi de İstanbul’da her yaştan araştırmacı, öğrenci ve tarih meraklılarını ağırlıyor.
 
Toplam sekiz konferansın yer aldığı “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri serisi kapsamında yıl boyunca Beyoğlu’ndaki tarihi Casa d’Italia binasında yer alan İtalyan Kültür Merkezi’nin Tiyatro Salonu’nda yaz dönemi hariç her ay bir konuşma gerçekleşiyor. Mısır’dan Yunan ve Roma dönemlerine, Orta Çağ’dan çağdaş döneme kadar insanların çizdiği sınırların ele alındığı konuşmalara, Türkiye’den ve İtalya’dan uzman akademisyenler konuk oluyor. 
 
Tarih Dersleri serisinin dördüncü konuşması, 16 Mayıs 2024 Perşembe akşamı saat 19.00’da “Francis Drake, Dünyanın Öbür Ucunda Bir Korsan” başlığıyla gerçekleşecek. Siena Yabancılar Üniversitesi’nde ders veren akademisyen David Salomoni, radikal ve travmatik değişimlerin yaşandığı; Avrupa’nın Amerika, Asya ve Afrika gibi yeni kıtalara yayılmasıyla baş döndürücü zorluklara sahne olan 16. yüzyılı, korsan Francis Drake’in hikâyesi üzerinden ele alacak. Köle tüccarı, Kraliçe I. Elizabeth’in hizmetinde savaşçı, ateşli Protestan vaiz, kâşif, bilim insanı ve coğrafyacı olarak Avrupa tarihinin en etkileyici figürleri arasında yer alan korsan Francis Drake’in öyküsü, katılımcılara tarihin içinde ve sınırlarda gezinen bir yolculuk sunacak.
 
Tüm konuşmaların ücretsiz olarak ve İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Derslerine İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin internet sitesi üzerinden kayıt yaptırılabilir.
 
İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo ile konferans dizisinin detaylarını konuştuk. 
 
 
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nde "Dünyanın Sınırları" Tarih Dersleri serisini düzenlemeye nasıl karar verdiniz?
 
Tarih, hukuk ve beşeri bilimler kitaplarında uzmanlaşmış en önemli İtalyan yayıncılarından biri olan Laterza Editore tarafından İtalya'da halihazırda yürütülen ve yıllardır çeşitli şehirlerde büyük İtalyan tarihçiler tarafından verilen bir dizi tarih dersi düzenleyen bir girişimden yola çıktık. Zaman içinde halk nezdinde elde edilen başarı inanılmaz boyutlara ulaşmış, öyle ki bazı şehirlerde Tarih Dersleri Festivalleri düzenlenmesine yol açmıştı. Bunlardan en ünlüsü Roma'daki Parco della Musica 'Ennio Morricone' Oditoryumunda düzenlenendi.
 
Aynı proje ve formatı İstanbul'da da önermek istedik ve her yaştan araştırmacı, öğrenci ve meraklıdan oluşan bir kitleyi verimli bir şekilde dahil ettik. Burada da tiyatromuzu dolduran Türk izleyicilerden büyük ilgi ve katılım gördük.
 
Tarih Dersleri serisinin amacı ve hedefleri nelerdir?
 
'Lezioni di Storia' (Tarih Dersleri) serisi, İtalyan uzmanlar tarafından verilen 'dersler' aracılığıyla çeşitli konuları, dönemleri ve tarihi figürleri derinlemesine inceler. Çıkış noktası, tarih alanındaki en güncel bilgileri daha geniş bir kitleye yaymak. Dolayısıyla, söz konusu olan sadece akademik eğilimli monoton dersler değil, izleyiciye keyifli bir şekilde derinlemesine bir resim sunan geniş kapsamlı anlar. Bu özel durumda, 'Dünyanın Sınırları' alt başlığı, ana konunun, Mısır dünyasından başlayarak, Yunan ve Roma antik dönemlerinden geçerek Orta Çağ ve çağdaş döneme ulaşan çeşitli ve özgün bir şekilde tarihsel ve kültürel olarak incelenen sınır kavramı olduğunu gösteriyor.
 
 
Serinin düzenlendiği tarihler ve konferanslar hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
"Laterza Tarih Dersleri - Dünyanın Sınırları" serisinin takvimi şimdiden belli oldu ve web sitemizde yayınlandı. Serinin tamamı, 7 Şubat'tan 11 Aralık 2024'e kadar, yaz dönemi hariç her ay, insanlığın en önemli tarihi dönemleri konusunda uzman olan seçkin İtalyan akademisyenleri ağırlayan Beyoğlu'ndaki İtalyan Kültür Merkezimizin Tiyatro Salonu'nda sekiz ders olarak irdelenecek.
 
Seride ele alınan konuları belirlerken hangi kriterler ele alındı?
 
Daha önce de belirttiğim gibi 'Dünyanın Sınırları' serisi İtalya'da gerçekleştiriliyor ve Laterza yayınevi ile yapılan işbirliğiyle son seri İstanbul'da da düzenleniyor. Bu format Türkiye'de ilk kez sunuluyor. 
Serinin sunumunda da belirtildiği gibi çıkış noktası "sınırlar" fikriydi. Savunulacak sınırlar, aşılacak sınırlar, keşfedilecek sınırlar, yeniden tasarlanacak sınırlar: tüm insanlık tarihi "sınır" fikri ve pratiğiyle alakalı. Sınırlar adına ittifaklar kurulmuş, savaşlar yapılmış, keşifler başlatılmıştı. Ancak sınırlar sadece coğrafi sınırlar değildir: bizler de insanız ve her zaman 'ötesinde' ne olduğunu merak etmişizdir: dünyevi yaşamın ötesinde, şimdiye kadar edindiğimiz bilginin ötesinde, bilinen uzayın ötesinde.
 
Bu büyüleyici Tarih Dersleri dizisinde, yetkin tarihçiler ve diğer disiplinlerden akademisyenlerin yardımıyla, dünyayı yeniden şekillendiren önemli siyasi, ticari ve askeri dönüm noktalarını ve ayrıca edebiyat, din ve bilimin yüzyıllar boyunca ufkumuzu nasıl genişlettiğini keşfedeceğiz.
 
 
Serinin İstanbul'da gerçekleşiyor olmasının sizin için özel bir anlamı var mı?
 
İstanbul ve Türkiye doğası, tarihi ve coğrafi konumu itibariyle sınır bölgesi. Gelişen medeniyetlerin, kültürlerin ve halkların buluştuğu ve çatıştığı bir 'yer'. Tıpkı İtalya gibi... Ele alınan tema ve tarihlerin ötesinde, uzman ve genel kamuoyunun İtalyan kültür tarihine olan ilgisini güçlendirmek için kesinlikle bir fırsat olacak. İtalya'nın birçok genç ve yaşlı Türk'ün kültürel ilgi alanlarının merkezinde yer aldığını şimdiden görebiliyoruz. Buradan hareketle bu ilgi alanının daha da pekiştirilebileceğini umuyoruz.
Türkiye'de tarih ve kültür alanında Tarih Dersleri serisinin nasıl bir etki yaratmasını umuyorsunuz?
Program, yaz dönemi haricinde her ay, insanlık tarihinin en önemli dönemleri konusunda uzman, seçkin İtalyan akademisyenleri ağırladı ve ağırlamaya devam edecek. Konferanslar dizisinin şu ana kadar elde ettiği başarıdan son derece memnunuz ve dizinin Türkiye’de ‘tarihi herkes tarafından anlaşılabilir şekilde aktarmak’ konusunda yeni alanlar yaratmaya ilham verecek bir proje olarak görüyoruz.
 
Türk ve İtalyan tarih araştırmacıları arasındaki işbirliği ve ilişkilerin gelişmesine nasıl katkıda bulunmayı umuyorsunuz?
 
Akademik yaşamlarında İtalya ile zaten ilişkileri olan pek çok Türk uzman, "Laterza Tarih Dersleri”ne katılımları sayesinde, merkezimizde konuşma yapmak üzere çağrılan İtalyan konuşmacılarla ortak konular üzerinde tartışma ve fikir alışverişi yapma fırsatı buluyor. Birçok kez oturumlara tam da bu bağı güçlendirmek adına İtalyan konuşmacılar ile Türk uzmanları buluşturup, iki ülkenin ortak tarihine akademik düzeyde katkılar sağladık. Bu anlamda İtalyan Kültür Merkezi, Türkiye ve İtalya'yı daha da yakınlaştıran ayrıcalıklı bir buluşma, arabuluculuk ve fikir alışverişi için ortak bir alan yaratıyor.
 
 
Son olarak, İtalyan Kültür Merkezi'nin gelecekteki etkinlikleri ve projeleri hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
 
İstanbul'daki Kültür Merkezi’mizde yıl boyunca çok sayıda İtalya ve Türk kültür çevreleriyle tanışmak ve fikir alışverişinde bulunmak için birçok fırsat olacak. Büyük Venedikli gezgin ve Millione’nin yazarı Marco Polo'nun 700. yıldönümünü çeşitli vesilelerle kutlayacağız. Haziran ayında İstanbul Edebiyat Festivali'ne ve Ekim ayında Dünyada İtalyan Dili Haftası'na katılım gibi çok sayıda edebiyat ve İtalyan dilinin tanıtımına yönelik etkinlikler planlayacağız. Tiyatromuzda periyodik olarak düzenlediğimiz İtalyan müzisyenlerin klasik müzikten oda müziğine ve caza uzanan konserleri de çok popüler. Bu yıl UNESCO Somut Olmayan Miras Listesi'ne dahil edilen İtalyan opera şarkıcılığına özellikle önem veriyoruz. Ayrıca, sinemalarda nadiren gösterilen güncel filmlerin yer aldığı, her zaman Türkçe altyazılı birçok çağdaş sinema eserine de yer veriyoruz. Kasım ayı sonunda Cinecittà ile birlikte düzenlediğimiz yıllık festivalimiz 'İtalyan Sineması ile Randevu'yu özellikle tavsiye ederim. Ayrıca çağdaş sanat ve dans, dijital de dahil olmak üzere yeni ifade biçimleriyle bağlantılı etkinlikler de var; kısacası, belki az bilinen ancak en yüksek kültürel seviyeye sahip modern ve avangart bir İtalya'nın yüzünü sunuyoruz. Daha fazla bilgi edinmek için bizi web sitemizden, sosyal kanallarımızdan takip edebilir, bültenimize abone olabilir ve tabii ki tarihi ve güzel binamızda bizi ziyaret edebilirsiniz.