Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Resim!” sergileri başladı

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Resim!” sergileri başladı

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Resim!” sergileri başladı28 Kasım 2023 - 03:11
MaviKalem tarafından uygulanan “Kadına Yönelik Şiddete Karış Resim!” projesi kapsamındaki sergilerin ilki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Adalar Belediyesi işbirliğiyle ve İBB Kültür Sanat Daire Başkanlığı tarafından sağlanan mekân desteğiyle Büyükada Taş Mektep’te açıldı.
25-26 Kasım tarihlerinde gerçekleşen serginin açılışı Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos & İkinci Katip David Aşgın Walsh, MaviKalem Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Ayla ve MaviKalem Yönetim Kurulu Üyesi - Ressam/Heykeltıraş Meryem Tomak'ın konuşmaları ile yapıldı.
 
 
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, “Bugün 25 Kasım’ı kutluyoruz. Bir ülkeyi kurtaracak olan kadınlardır. Arjantin’i de kurtaracak olan odur, Türkiye’yi de kurtaracak olan odur, Hollanda’yı da kurtaracak olan odur. Kadındır, hayat kadındır” dedi. 
 
İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos & İkinci Katip David Aşgın Walsh, “Kelimelerin gücü tartışılmaz ancak bazı anlar vardır ki kelimelerin sınırını aşan bir ifade biçimi gereklidir. İşte bu noktalarda sanatın dili devreye girer. Görsel iletiler, melodiler ve hareketler konuşmanın ulaşamadığı derinliklere ulaşır. İşte bugün gördüğünüz bu eserler yalnızca gözle görülen bir manzara değil, aynı zamanda kalbe dokunan hikayelerin kanıtıdır” diye konuştu.
 
MaviKalem Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Ayla, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 16 günlük aktivizmin ilk gününde bu sergiyi açmak istedik. Çünkü bu sergi kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda küçük kadın gruplarıyla yapılan atölyelerden oluştu. İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos David Aşgın Walsh’a, Ofis Müdürü Hande Özden’e, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’ne desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
 
 
MaviKalem Yönetim Kurulu Üyesi - Ressam/Heykeltıraş Meryem Tomak, “Kadınlar çok güzel bir şekilde şiddetin onlar üzerindeki etkilerini, çözüm yollarını anlattılar bunları çizerken. Hayatlarında hiç resim yapmamış kadınlar yaptı bunları. İçlerinde biraz resme yatkın olanlar da vardı ama benim için en etkili olan daha önce eline hiçbir kağıdı ya da herhangi bir boyayı almadan şiddet üzerine resim yapan kadınlardı” şeklinde konuştu.
 
Sergide İstanbul’da Avcılar Belediyesi, Esenyurt Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana’da Seyhan Belediyesi, Hatay’da Defne Belediyesi ve Antakya Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşen resim atölyelerinde üretilen 12 büyük boy resim ve atölyelerde çekilen fotoğraflar yer aldı. Sergiyi Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde de ziyaret etti.
 
 
Kadına yönelik şiddeti gündemde tutmak, kadınlararası dayanışmayı desteklemek ve kadınların şiddete karşı tepkilerini sanat yoluyla ifade etmelerine aracılık etmek amacıyla yürütülen projeye 2023 yılı boyunca 10 ayrı atölyede 129 kadın katıldı. İstanbul’da başlayan, Adana ve Hatay deprem bölgelerinde devam eden atölyelerde kadınlar şiddet üzerine konuştu, yaşadıklarını paylaştı ve resim yaptı. Deprem bölgesinde yaşayan kadınların deprem ve kadına yönelik şiddet konulu deneyimlerini de paylaştıkları atölyeleri Ressam/Heykeltıraş Meryem Tomak uygulandı. 
 
Türkiye’nin İrlanda Büyükelçiliği tarafından desteklenen proje kapsamında yapılan sergiler İstanbul’un diğer ilçelerinin yanı sıra Adana ve Hatay’da da tekrarlanacak. 
 
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Resim projesi için oluşturulan web sayfasına  art.mavikalem.org’dan ulaşılabiliyor.
 
Etiketler: MaviKalem  kadın  şiddet