Köklere cesur dönüş
12 Mart’ta Salon İKSV’de gerçekleşecek “Khayal First Concert”, Selin Sümbültepe’nin köklere dönüşünü ve Arapça sözlü yeni kısa çalarının sahnedeki ilk buluşmasını temsil ediyor.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
Salon İKSV, punk-rock’tan hip-hop’a, dünya müziğinden deneysel sound’lara uzanan keşif programıyla mart ayında farklı türleri aynı sahnede buluşturuyor. Hatay’dan İstanbul’a uzanan müzikal yolculuğunda caz vokali ve söz yazarlığıyla özgün bir ses haline gelen Selin Sümbültepe, 12 Mart’ta a Salon İKSV’de sahneye çıkıyor. Tamamı Arapça sözlerden oluşan yeni kısa çaları “Khayal” ile köklerine dönüşünü kutlayan sanatçı, Öznur Serçeler ve Ozbi ile birlikte dinleyiciyi çok katmanlı bir müzikal deneyime davet ediyor.
Çok katmanlı müziğin yeni sesi
Selin Sümbültepe Hatay'dan (Antioch) Lübnan ve İstanbul'a uzanan, söz odaklı müzik dünyasından beslenen, çok katmanlı bir ses manzarasına sahip bir şarkı yazarı ve müzisyen.
1980’lerin sonunda Hatay’da doğan Sümbültepe, müziğe çocuk yaşta flüt eğitimiyle adım attı. 2000 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda flüt bölümünde eğitim gördü, ardından 2007’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçerek İstanbul’da müzik kariyerini vokal üzerine kurmaya başladı. Klasik müzik eğitiminin yanı sıra farklı sanatçılara vokal desteği verdi; 2010’dan itibaren kendi bestelerini yazmaya ve sahnelemeye başladı.
2014 yılında solo performanslarına başladı. 2017 yılında ilk albümü “Cızgan”ın lansmanıyla Salon sahnesinde yer aldı. Sahne performansları İstanbul Caz Festivali, Bursa Nilüfer Müzik Festivali, Bozcaada Caz Festivali ve daha birçok festivalde izleyicileri büyüledi.
Sümbültepe’nin diskografisi, Türkiye’de alternatif caz ve pop sahnesinin son on yılını belgeleyen çok katmanlı bir yolculuk sunuyor.
İlk albümü “Cızgan “2017’de yayınlandı; Anadolu’nun çok sesli müzikal mirasını caz vokaliyle buluşturan bu çıkış, sanatçıyı genç kuşağın en özgün seslerinden biri olarak tanıttı.
2019’da “Bahçeden (Canlı)” projesinde Melike Şahin, Can Kazaz ve Deniz Taşar gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı.
2021’de yayınladığı “Ben Estim Sen Esme” albümü, daha kişisel ve deneysel bir yönelimle İstanbul sahnesinde alternatif müziğin yeni damarlarını işaret etti.
2024’te Lübnanlı müzisyen ve prodüktör Zeid Hamdan ile birlikte hazırladığı “Hemhal” EP’si, 2023 depreminde büyük yıkıma uğrayan memleketinin yaralarını ve yeniden doğuşunu müzik aracılığıyla anlatan bir albüm olarak öne çıktı. Aynı yıl Maii ve Zeid ile birlikte “Tekbar Tekrar “adlı çalışmayı MDLBEAST Records etiketiyle yayınladı.
2025’te ise tamamı Arapça sözlerden oluşan kısa çaları “Khayal” ile köklerine cesur bir dönüş yaptı. Bu süreçte “Meryem Meryemti”, “Yürek”, “Ay Osman (Kadının Türküsü II)”, “Zehr-i İstanbul”, “Ya Ummi” ve “Bass Hubni” gibi teklilerle repertuvarını genişletti.
Türk alternatif caz sahnesinde ’çok katmanlı müziğin yeni sesi’ olarak tanımlanan Sümbültepe’nin albümleri, özellikle “Hemhal”, uluslararası basında Ortadoğu ezgileriyle Batı pop’unu harmanlayan özgün bir dil olarak övgü aldı. “Cızgan” ise bağımsız müzik çevrelerinde yılın en dikkat çekici çıkış albümlerinden biri olarak gösterildi. Bu çizgi, 2017’den 2025’e uzanan bir köprü gibi Anadolu, Ortadoğu ve Batı müziğini harmanlayan özgün bir sesin hikâyesini ortaya koyuyor.
“Khayal First Concert”
Selin Sümbültepe, 2025 yılında müziğini küresel haritaya taşıyarak Tunus, Portekiz ve İsviçre'deki festival sahnelerinde performans sergiledi ve 2025'in son çeyreğinde 10 şehir ve 10 konserden oluşan bir Avrupa turnesine çıktı. Bu yolculuğa 2026’da da hem okal hem global sahnede devam eden sanatçının, tamamen Arapça bestelenmiş yeni EP’si “Khayal” hem köklerine dönüşü hem de cesur bir eşiği işaret ediyor: Ana dili olmayan bir dilde yazmak ve performans sergilemek.
Annesinin Arapça tavsiyelerde bulunduğu bir videodan ilham alan “Ya Ummi” şarkısından doğan bu değişim, müzikte yeni yollar arama kararlılığını görünür kılıyor. Lübnanlı sanatçılar Fairuz ve Yasmin Hamdan'dan flüt virtüözü Naïssam Jalal'a, oradan da Barış Manço ve söz yazarı Aysel Gürel'e uzanan bir ilham atlasından yola çıkan sanatçı, Salon İKSV sahnesine geliyor.
12 Mart Perşembe akşamı saat 20.30’da Salon İKSV’de gerçekleşecek konser, “Khayal” albümünün ilk sahnesi olacak. Bu özel gecede Sümbültepe’ye oyuncu ve müzisyen Öznur Serçeler ile rap sahnesinin güçlü ismi Ozbi eşlik edecek. Konser, Batı popu ve Orta Doğu melodilerinin buluşma noktasından yükselen büyüleyici bir sesle dayanıklılık ve yenilenme üzerine manifestoları buluşturan çok katmanlı bir müzikal deneyim sunacak.


