Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Milliyet Sanat’tan 10 kitap önerisi

Milliyet Sanat’tan 10 kitap önerisi

Milliyet Sanat’tan 10 kitap önerisi14 Mayıs 2024 - 02:05
.
Hülya Avtan 
hulyavtan@gmail.com
 
 
Empusyon
 
Bu ayın şüphesiz en heyecan veren edebiyat olaylarından birisi de Olga Tokarczuk’un 2018 senesinde Nobel Ödülü aldıktan sonra yayımlanan ilk kitabı "Empusyon"un Türkçede okurlarıyla buluşması. "Büyülü Dağ"ın yayımlanmasından bir yüz yıl sonra Tokarczuk, ustam dediği Thomas Mann’ın topraklarına ziyarete çıkıyor. Aynı zamanda kendini kaybolmuş hissedenlere bir rehber olan bu korku öyküsü, Neşe Taluy Yüce’nin titiz çevirisiyle komediyi, folkloru ve feminizmi başka bir boyuta taşıyor. 
 
Yazar: Olga Tokarczuk
Çevirmen: Neşe Taluy Yüce
Liste Fiyatı: 275,00 TL
Sayfa Sayısı: 368
Yayınevi: Timaş Yayınları
 
 
Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri
 
Kendi kuşağının en önemli seslerinden Eduardo Louis yeni romanında bir fotoğraftan yola çıkarak hayatlarımızın zalim sistemlerinin ve onlardan kaçış olasılıklarının peşine düşüyor. Kendi annesinin 20 yıl önce, umut ve hayallerle dolu genç bir kadınkenki fotoğrafında gördüğü yüz, yalnız üzüntüsünü bildiği annesiyle aynı kişi nasıl olabilir? Bu kitap hem bir annenin şefkatli bir portresi hem de bir kadının yıllar sonra kendini keşfetmesinin de onurlandırılması.
 
Yazar: Eduard Louis
Çevirmen: Ayberk Erkay 
Liste Fiyatı: 90,00 TL
Sayfa Sayısı: 80
Yayınevi: Can Yayınları
 
 
Aşçı
 
İlk olarak 1965'te yayımlanan ancak sonra çok uzun süre tekrar basılmayan "Aşçı" 2015’te yeniden keşfedildikten sonra ilk kez Türkçede. 20. YY'ın en sıradaşı metinlerinden biri olarak tarif edilen kitap, yaklaşık iki metre boyunda baştan aşağı siyahlar içinde Conrad’ın zengin Hill ailesinin malikanesinde başlayan aşçılık macerasını anlatıyor. Usta bir manipülatör olan Conrad’ın kendi adalet terazisinde uğursuz ve esrarengiz planlarla okurunu ters köşe yapan hikâyesi Kafka ve Nobokov’un birleşimi övgüleriyle karşılandı.
 
Yazar: Harry Kressing
Çevirmen: Emirhan Burak Aydın
Liste Fiyatı: 188,00 TL
Sayfa Sayısı: 248
Yayınevi: Holden Kitap
 
 
Şefin Menüsü
 
Yemek dedektifi Koişi ve babası Nagare’nin maceraları devam ediyor. Unutulmaz yemeklerin izini sürmeye ant içmiş ikili bu kez de artık görüşmediği babasının, geçmişte her gün beslenme çantasına koyduğu yosunlu pilavın peşine düşen adamı, oğluna yapılan hamburger köftesinin izini süren kadını ve ölen çocuklarının sevdiği Noel pastasından yemek isteyen çifti aynı restoranda buluşturuyor. Japonya’nın çok sevilen yazarı Hisaşi Kaşivai ile yeni tanışacaklar uyarı; aç karnına okumayın.
 
Yazar: Hisaşi Kaşivai
Çevirmen: Derya Akkuş Sakaue
Liste Fiyatı: 135 TL
Sayfa Sayısı: 152
Yayınevi: Hep Kitap
 
 
Paniğe Mahal Yok
 
New York Times’ın en çok satan yazarı Kevin Wilson’ın yeni romanı "Paniğe Mahal Yok" cesaret dolu bir büyüme hikâyesi anlatıyor. Yazar olmaya hevesli Frankie ile egzantrik Zeke’nin depresif bir yaz zamanı başlayan ve 20 yıl sonraya uzanan macerası, gençlik aşkının heyecanı, olmazsa olmaz hataları ve yıllar sonra ortaya çıkan sırların toplamı.
 
Yazar: Kevin Wilson
Çevirmen: Selen Ak
Liste Fiyatı: 178,00 TL
Sayfa Sayısı: 244
Yayınevi: Domingo Yayınevi
 
 
Kırlangıç Bayırı Çocukları
 
İngiliz gençlik ve çocuk yazarı Julia Green Türkçedeki ilk kitabında yaşamı savaş sebebiyle alt üst olmuş şehirli bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Savaş, Isabella’nın ailesiyle yaşadığı İtalyan şehrinin kalbine geldiğinde her şey değişir. Babasıyla birlikte daha güvenli bir yere, İngiltere’nin kuzeyine doğru bir yolculuğa çıkar. Ancak burada hiçbir şey yoktur. Kitap başı belada dünyamızda "Mutluluk için ihtiyacımız olan şey ne?" sorusunu soruyor.
 
Yazar: Julia Green
Çevirmen: Azade Aslan
Liste Fiyatı: 170,00 TL
Sayfa Sayısı: 200
Yayınevi: Günışığı Kitaplığı
 
 
Soğan Doğradığın Çıplak Eller
 
Pınar İlkiz, ilk öykü kitabında kocalarından bezmiş kadınlar, sevgililerinin gelgitlerinden illallah etmiş âşıklar, geçmişin hayaletleriyle yaşayan karanlık adamlar, ezberleri yıkmak isteyen yazarlar, ıskartaya çıkarılan eski yıldızlar, elinde terliğiyle her daim hazır olda bekleyen anneler, akraba kuşatması altındaki gençlerle buluşturuyor okurunu. Hayatın farklı evrelerindeki insanların hem tanıdık hem tuhaf dünyalarını anlatırken bir yandan okuruyla sohbet ediyor.
 
Yazar: Pınar İlkiz
Liste Fiyatı: 123,00 TL
Sayfa Sayısı: 116
Yayınevi: İletişim Yayınları
 
 
Sınır
 
Dört yıl aranın ardından gelen yeni kitabında Kerem Işık ‘insan olma’ meselesinin şiddetle sınandığı karanlık zamanlara götürüyor okurunu. “Sınırın Ötesinde” ve “Sınırın Gerisinde” diye iki bölüme ayrılan kitap Ergöne isimli bir evrende iç-dış, dost-düşman, tanıdıklar-yabancılar çatışmasının, hatırlama-unutma geriliminin odağında ilerliyor ve umudun peşine düşüyor.
 
Yazar: Kerem Işık
Liste Fiyatı: 140,00 TL
Sayfa Sayısı: 136
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
 
 
Hayvan Mitosları
 
Hayvanlar yaşamın ortaya çıkışından bu yana sayısız forma bürünerek dünyaya hareket kattılar. Sulardan karalara çıkışta, geçtikleri yerlere yuvalar kurup gözler açtılar. Zamanı yürüten de onlar oldu, iklimleri taşıyan da. "Hayvan Mitosları", eski çağlardan ve farklı coğrafyalardan geçerek hayvanın metaforik izlerini mitoslar aracılığıyla sürüyor. Çünkü dünyayı hayvanlar taşır.
 
Yazar: Deniz Gezgin
Liste Fiyatı: 290,00 TL
Sayfa Sayısı: 352
Yayınevi: Pinhan Yayıncılık
 
 
Neden Çalışalım Ki?
 
19. YY'dan günümüze farklı yaklaşımlar üzerinden çalışma meselesini ele alan "Neden Çalışalım ki?" alternatif bir toplumun olanaklarını inceleyen yazar ve sanatçıların makale ve illüstrasyonlarından oluşan provokatif bir kitap. Çalışma kavramının tarihini, insanı masaya zincirleyen 'iş kültürü'nü, modern dünyanın zorlu çalışma koşullarını ve vaat edilen boş zaman toplumunu mercek altına alan yazarlar vaat edilen eğlence toplumu nerede diye soruyor.
 
Yazar: Kolektif 
Çevirmen: Begüm Berkman
Liste Fiyatı: 220,00 TL
Sayfa Sayısı: 304
Yayınevi: Tellekt Yayınları
 
 
Etiketler: kitap  Milliyet Sanat  öneri