Oda müziğinde altıncı buluşma
İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, altıncı yılında dünyanın farklı ülkelerinden usta sanatçıları, genç yetenekleri ve oda müziğinin farklı topluluklarını 6-24 Eylül tarihleri arasında Süreyya Operası’nda buluşturuyor.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
İstanbul’un klasik müzik takviminde artık kendi izini oluşturan İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, altıncı buluşması için hazırlıklarını tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür) tarafından düzenlenen festival, 6-24 Eylül 2026 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. Viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in kurucusu ve genel sanat yönetmeni olduğu festival, oda müziğinin küçük topluluklarda şekillenen doğrudan iletişimini uluslararası sanatçıların buluşmalarıyla bir araya getirirken, programını konser salonunun sınırlarının ötesine taşıyan eğitim ve söyleşi çalışmalarıyla da sürdürüyor.
Festivalin altıncı yılında programın ana eksenini farklı kuşaklardan müzisyenlerin aynı sahnede buluşması oluşturuyor. Açılışta Türkiye’de ilk kez birlikte sahne alacak beş uluslararası sanatçıdan, kapanışta klasik repertuvarı saksafon beşlisinin özgün düzenlemeleriyle yeniden ele alan Alliage Quintett’e; Türkiye’nin genç müzisyenlerinden uluslararası kariyer sahibi ustalara uzanan program, oda müziğinin farklı biçimlerini bir araya getiriyor.
Türkiye’de ilk kez aynı sahnede
Festivalin açılışı 6 Eylül Pazar günü saat 20.00’de yapılacak ‘Yıldızlarla Açılış Konseri’ ile gerçekleşecek. Keman sanatçıları Fedor Rudin ve Alexandra Soumm, viyolacı Máté Szucs, viyolonselci Lydia Shelley ve piyanist Julien Libeer, festival kapsamında Türkiye’de ilk kez aynı sahneyi paylaşacak. Jenerasyonlarının öne çıkan sanatçıları arasında gösterilen beşlinin buluşması, festivalin uluslararası niteliğini ilk geceden ortaya koyacak.
Açılış konserinin öncesinde ise festivalin sanatçıyla dinleyici arasındaki geleneksel mesafeyi azaltmayı amaçlayan “OFF-THE-RECORD” söyleşilerinin ilki gerçekleştirilecek. Saat 18.30’daki buluşmada Fedor Rudin, Alexandra Soumm, Máté Szucs, Lydia Shelley ve Julien Libeer, Nil Kocamangil’in moderatörlüğünde dinleyicilerle bir araya gelecek. Söyleşi dizisinin çıkış noktası, sanatçıların klasik müzik repertuvarının dışında dinledikleri müzikler üzerinden farklı müzik türlerine bakışlarını ve bu tercihlerin sanatsal kişiliklerine yansımalarını konuşmaya açmak.
Festivalin ikinci konserinde sahne bu kez perküsyoncuların olacak. 9 Eylül Çarşamba günü saat 20.00’de Türkiye’nin tanınmış perküsyon sanatçılarından oluşan sa.ne.na Perküsyon Dörtlüsü, yenilikçi programıyla Süreyya Operası’nda dinleyici karşısına çıkacak. Oda müziğinin yalnızca yaylı çalgılar etrafında şekillenen geleneksel topluluklarla sınırlı olmadığını ortaya koyan sa.ne.na, çağdaş perküsyon repertuvarına odaklanan çalışmalarıyla festivalin farklı ses dünyalarını bir araya getiren programında yer alıyor.
Fedor Rudin
Altı usta sanatçı, tek buluşma
11 Eylül Cuma günü festival programının dikkat çeken duraklarından biri olan ‘Festival Buluşması’ gerçekleştirilecek. Saat 20.00’deki konserde Emmanuel Coppey ve Katerina Chatzinikolau kemanlarda, Razvan Popovici ve Ali Başeğmezler viyolalarda, Marc Coppey ve Nil Kocamangil viyolonsellerde yer alacak. Böylece uluslararası platformda solist ve oda müziği sanatçıları olarak tanınan isimlerle Türkiye’nin önde gelen yorumcuları aynı yaylı çalgılar topluluğunda buluşacak. Konserin programında Anton Arensky’nin “Yaylı Dörtlü No. 2 La Minör, Op. 35”i ile Pyotr İlyiç Çaykovski’nin “Yaylı Altılı Re Minör, Op. 70 Souvenir de Florence”ı bulunuyor.
Festivalin bu yılki programında klarnet ailesinin farklı üyelerine ayrılan özel bir bölüm de var. Anatolian Clarinet Connection, 15 Eylül Salı günü saat 20.00’de Süreyya Operası’nda sahne alacak. Yüksek teknik yetkinliği, müzikal inceliği ve sahne enerjisiyle dikkat çeken topluluk, klarnetin farklı türlerini bir araya getiren yapısıyla festivalin oda müziğine geniş açıdan yaklaşan programına dahil oluyor. Konserden önce saat 18.30’da gerçekleştirilecek ‘OFF-THE-RECORD’ söyleşisinde topluluk üyeleri yine Nil Kocamangil’in moderatörlüğünde dinleyicilerle buluşacak.
Genç müzisyenler ustaların yanında
Festivalin kuruluşundan bu yana genç müzisyenlere verdiği önem, altıncı yılda da programın temel unsurlarından. Geçen yıl festivalin beşinci yılı dolayısıyla başlatılan ‘Festivalin Genç Yıldızları’ projesi ikinci yılında da devam ediyor. Projenin amacı, gelecek vadeden genç müzisyenleri uluslararası kariyere sahip sanatçılarla aynı sahnede buluşturmak.
Bu yıl seçilen üç genç müzisyen kemancı Deniz Yakın, viyolonselci Beliz Güney ve kontrbasçı Çağatay Yurt. Genç sanatçılar, dünyaca tanınan viyola sanatçısı Miguel Da Silva ve piyanist Caspar Frantz ile birlikte 19 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’de ‘Festivalin Genç Yıldızları ve Ustalar’ konserinde sahne alacak. Projenin önemli bölümlerinden biri de genç sanatçıların yalnızca bir konser programında yer almaları değil, usta müzisyenlerle aynı çalışma ortamını paylaşmaları.
Konser öncesinde, saat 18.30’da ‘OFF-THE-RECORD’ söyleşilerinin üçüncüsü yapılacak. Deniz Yakın, Beliz Güney, Çağatay Yurt, Miguel Da Silva ve Caspar Frantz’ın katılacağı buluşmada genç ve deneyimli müzisyenlerin müzik dünyasına ilişkin farklı perspektifleri dinleyiciyle paylaşılacak.
RESİM 3 Deniz Yakın
Ustalık sınıfları gençlere açılıyor
Festivalin gençlere yönelik programı sahneyle sınırlı değil. Keman, viyolonsel ve viyola alanlarında düzenlenen masterclasslar, uluslararası deneyime sahip sanatçıları genç müzisyenlerle buluşturuyor. Programların dikkat çeken özelliği ise başvuru ve katılımın ücretsiz olması. Festivalin verdiği bilgiye göre masterclasslara her yıl onlarca farklı ülkeden yüzlerce kişi başvuruyor; bu yönüyle program, uluslararası ölçekte nadir görülen ve Türkiye’de bir ilk olarak tanımlanan ücretsiz başvuru ve katılım modelini sürdürüyor.
Keman masterclassını, Hochschule für Musik und Theater Leipzig’te eğitmenlik yapan keman sanatçısı Prof. Carolin Widmann gerçekleştirecek. 6-8 Eylül tarihleri arasındaki çalışmaların ardından 8 Eylül Salı günü saat 17.00’de öğrencilerin sahne alacağı kapanış konseri düzenlenecek.
Viyolonsel masterclassı 8-12 Eylül tarihleri arasında, Paris’teki Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse’de viyolonsel profesörü olarak görev yapan Prof. Marc Coppey tarafından yürütülecek. Çalışmaların kapanış konseri 12 Eylül Cumartesi günü saat 13.00’te yapılacak.
Viyola masterclassı ise 9-13 Eylül tarihleri arasında Royal Conservatoire Antwerp’in viyola profesörü Prof. Razvan Popovici tarafından gerçekleştirilecek. Programın kapanış konseri 13 Eylül Pazar günü saat 14.00’te düzenlenecek. Masterclasslar başta konservatuvar öğrencileri olmak üzere dinleyici olarak katılmak isteyen herkese açık olacak. Öğrenciler, eğitim sürecinin sonunda Süreyya Operası’nın sahnesinde sanatseverlerle buluşacak.
Eğitim, kariyer ve sahne deneyimi
Masterclass programlarını tamamlayan ‘İlham Veren Buluşmalar’ söyleşi serisi de festivalin eğitim ayağını genişletiyor. Üç buluşmadan oluşan seride genç müzisyenler, doğrudan eğitimcileriyle eğitim süreçleri ve profesyonel kariyer yolculukları üzerine konuşma fırsatı bulacak.
Uluslararası alanda tanınan keman virtüözü Prof. Carolin Widmann 7 Eylül Pazartesi günü saat 15.30’da; dünyanın önde gelen viyolonsel sanatçılarından Prof. Marc Coppey 9 Eylül Çarşamba günü saat 12.15’te; dünyaca tanınan viyola sanatçısı Prof. Razvan Popovici ise 10 Eylül Perşembe günü saat 12.15’te genç müzisyenlerle buluşacak. Söyleşilerde teknik eğitimin yanı sıra sanatsal yaklaşım, sahne deneyimi ve uluslararası kariyer oluşturma gibi başlıklar da ele alınacak. Festival programında yer alan bu buluşmalar, genç sanatçıların yalnızca enstrüman eğitimi değil, mesleki yaşamın farklı aşamalarına ilişkin deneyimlerden de yararlanmasını amaçlıyor.
Prof. Carolin Widmann
Saksafonlarla gelen farklı final
Festivalin 24 Eylül Perşembe günü saat 20.00’deki kapanış konserinin konuğu Alliage Quintett olacak. Daniel Gauthier soprano saksafon, Miguel Valles alto saksafon, Simon Hanrath tenor saksafon, Sebastian Pottmeier bariton saksafon ve Jang Eun Bae piyano ile sahne alacak. İki kez ‘ECHO Klassik Ödülü’ne layık görülen topluluk, saksafon beşlisi için geliştirdiği özgün düzenlemeler ve klasik dönemden çağdaş müziğe uzanan repertuvarıyla uluslararası oda müziği sahnesinde kendine özgü bir yer oluşturuyor. Sony Classical etiketiyle yayımlanan albümleri bulunan topluluk, uzun bir aranın ardından yeniden Türkiye’de dinleyici karşısına çıkacak.
Kapanış konserinin repertuvarı da topluluğun klasik eserleri saksafon beşlisinin olanaklarıyla yeniden ele alan yaklaşımını ortaya koyuyor. Program Leonard Bernstein’ın “Candide Uvertürü” ile başlayacak. Dmitri Şostakoviç’in “5 Parça”sının ardından Georges Bizet’nin “Carmen” üzerine rapsodisi seslendirilecek. İkinci bölümde Camille Saint-Saëns’ın “Samson et Dalila” operasından “Danse Bacchanale”, Aram Haçaturyan’ın “Masquerade” eserinden “Valse” ve Leonard Bernstein’ın “Batı Yakası Hikâyesi” müzikalinden seçilen bölümler yer alacak. Bernstein süitinde “Prologue”, “Maria”, “Gee, Officer Krupke”, “Scherzo, Somewhere & Procession”, “Promenade & Mambo” ile “Introduction & America” bölümleri bulunuyor.
6. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, oda müziğinin farklı topluluk yapılarını aynı program içinde buluşturan bir takvimle tamamlanacak. Yaylı çalgıların geleneksel birlikteliğinden perküsyona, klarnet ailesinden saksafon beşlisine uzanan konserler; uluslararası sanatçıların yanı sıra Türkiye’den genç müzisyenlere açılan sahne ve ücretsiz eğitim programlarıyla birlikte ilerleyecek. Nil Kocamangil’in kurucusu ve genel sanat yönetmeni olduğu festivalin altıncı yılı, 6 Eylül’deki yıldızlarla açılıştan 24 Eylül’deki Alliage Quintett finaline kadar Süreyya Operası’nı oda müziğinin farklı kuşak ve seslerinin buluşma noktalarından biri haline getirecek.
6. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali (6-24 Eylül 2026)
Süreyya Operası, İstanbul
Program:
6 Eylül Pazar:
- Söyleşi:
18.30 OFF THE RECORD Söyleşileri
Konuşmacılar: Fedor Rudin, Alexandra Soumm, Máté Szucs, Lydia Shelley, Julien Libeer
Moderatör: Nil Kocamangil
- Konser:
20.00 Yıldızlarla Açılış Konseri: Fedor Rudin & Alexandra Soumm (Keman), Máté Szucs (Viyola), Lydia Shelley (Viyolonsel), Julien Liebeer (Piyano)
6-8 Eylül
- Masterclass:
Keman Masterclass Programı
Master: Prof. Carolin Widmann
7 Eylül Pazartesi
- Söyleşi:
15.30 İlham Veren Buluşmalar Söyleşi Serisi
Konuşmacı: Prof. Carolin Widmann
8 Eylül Salı
- Konser:
17.00 Keman Masterclass Programı Kapanış Konseri
8-12 Eylül
- Masterclass:
Viyolonsel Masterclass Programı
Master: Prof. Marc Coppey
9 Eylül Çarşamba
- Söyleşi:
12.15 İlham Veren Buluşmalar Söyleşi Serisi
Konuşmacı: Prof. Marc Coppey
- Konser:
20.00 sa.ne.na
9-13 Eylül
- Masterclass:
Viyola Masterclass Programı
Master: Prof. Razvan Popovici
10 Eylül Perşembe
- Söyleşi:
İlham Veren Buluşmalar Söyleşi Serisi
12.15 Konuşmacı: Prof. Razvan Popovici
11 Eylül Cuma
- Konser:
20.00 Festival Buluşması: Emmanuel Coppey & Katerina Chatzinikolau (keman), Razvan Popovici & Ali Başeğmezler (viyola), Marc Coppey & Nil Kocamangil (viyolonsel)
12 Eylül Cumartesi
- Konser:
13.00 Viyolonsel Masterclass Programı Kapanış Konseri
13 Eylül Pazar
- Konser:
14.00 Viyola Masterclass Programı Kapanış Konseri
15 Eylül Salı
- Söyleşi:
OFF THE RECORD Söyleşileri
18.30 Konuşmacılar: Anatolian Clarinet Connection
Moderatör: Nil Kocamangil
- Konser:
20.00 Anatolian Clarinet Connection
19 Eylül Cumartesi
- Konser:
18.30 Festivalin Genç Yıldızları: Deniz Yakın, Beliz Güney, Çağatay Yurt, Miguel Da Silva, Caspar Frantz
- Konser:
20.00 Festivalin Genç Yıldızları ve Ustalar
24 Eylül Perşembe
- Konser:
20.00 Kapanış Konseri: Alliage Quintett
Etiketler: Milliyet Sanat İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali müzik


