Raquel Kurpershoek Jaldón, iki konserle İstanbul ve Ankara’da
Flamenko’yu cazla buluşturan Raquel Kurpershoek, 26 Kasım’da Paribu Art sahnesinde ve 27 Kasım’da 29. Ankara Caz Festivali kapsamında Last Penny Büklüm’de sahne alıyor.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
Müziğiyle kültürler arasında köprü kuran Raquel Kurpershoek Jaldón, flamenko tutkusunu Latin ritimleri ve çağdaş dokularla harmanlayan iki performansla dinleyiciyi bekliyor.
Amsterdam’da doğup İspanya’da büyüyen Jaldón, anne tarafından Endülüs’ün ritmik ve tutkulu geleneğiyle, baba tarafından sanat tarihi ve yolculuklarla dolu bir kültürel mirasın kesişiminde yetişti. Bu çok katmanlı kimlik, onun müziğinin temelini oluşturuyor. Flamenkonun duygusal yoğunluğu, Latin Amerika ezgilerinin sıcaklığı ve çağdaş müziğin özgürlüğü, Jaldón’un sahnesinde iç içe geçiyor. Her performansında hem köklerine bir saygı hem de kültürler arasında bir diyalog hissediliyor.
Latin Amerika müziği üzerine uzmanlaşan Jaldón, Rotterdam’daki Codarts Konservatuvarı Dünya Müziği Bölümü’nde aldığı eğitimle farklı gelenekleri bir araya getirme becerisini geliştirdi. Burada Küba, Brezilya ve Hindistan müzikleri üzerine çalıştı. Erasmus programıyla Rafael Orozco Konservatuvarı (Córdoba)’da flamenco şan eğitimi aldı. Bu eğitimler, yalnızca teknik bir donanım değil, müziği bir kültürel köprü olarak kullanma vizyonu kazandırdı. Bugün sahnesinde duyduğumuz her nota, bu vizyonun bir yansıması.
“Traslasierra”
Jaldón’un sanatı yalnızca müzikle sınırlı değil. 2020 yılında yönettiği otobiyografik belgesel “Traslasierra”, müzik ile işitme engelli bireyler arasındaki bağı keşfederek duyguların evrenselliğini şiirsel bir dille anlattı. Film, European Pillar of Social Rights tarafından ödüllendirildi ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Bu proje, Jaldon’un sanatında sosyal kapsayıcılık, empati ve kültürel bütünleşme temalarının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Raquel Kurpershoek Jaldon’un diskografisi, kültürel çeşitliliği ve yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çekiyor. İlk albümü “Nanas del Sur”(2028), Endülüs ninnilerini Latin ritimleriyle harmanlayarak geleneksel müziğe modern bir yorum getirdi. Ardından gelen “Maresía” (2019), Akdeniz’in tuzlu rüzgârını Latin caz dokularıyla buluşturdu. 2020 tarihli “Raíces y Alas” (Kökler ve Kanatlar 2020), adından da anlaşılacağı gibi hem köklere bağlılığı hem de özgürleşmeyi simgeliyor.
2021’de çıkan EP “Mil Cosas”, Latin ve flamenko etkili bir çalışma. “NIZAMI” (2022),
Pers şair Nizami Ganjavi’nin “Yedi Bilge Prenses” eserinden ilham alan, otobiyografik ve sembolik bir albüm. Öne çıkan parçalar: “Córdoba”, “Dátiles y jazmines”, “La góndola”, “Cómo hicimos”, “El faro”, “Café de la mañana”. 2025’te Meksika’da kısmen kaydedilen, Latin ruhunu ve aşkın farklı halleri üzerine şiirsel sözleri barındıran son albüm ise “Bienaventurada”. Öne çıkan parçalar: “Ya juntas viviréis”, “Quién sabe por qué?”, “Estoy harta” (feat. Carlos Sarduy), “Es tan poco”, “El fantasma soy yo” (feat. Last Jerónimo), “Danny”, “Azul paraíso”, “Qué más me da!”.
Sanatçının albümler, Zoetermeer Jazz Contest ve Princess Christina Jazz Contest birincilikleri (2016), Bianca d’Aponte Uluslararası Ödülü (2022), Andrea Parodi World Music Awards (2022) ve İspanya Ulusal Kültür Ödülü (2024) gibi prestijli ödüllerle taçlandırıldı.
Jaldon, Avrupa’nın önde gelen festivallerinde sahne aldı; 2024’te Alejandro Hurtado (gitar), Victor Franco ve Danny Rombouts (perküsyon) ile turneye çıktı. 2026/27 sezonunda yeni quartet projesiyle dünya müziği sahnesinde yer alacak.
Kültürler arası diyalog
Sanat anlayışını, “Müziğim, sınırları aşan bir duygu dili yaratıyor; köklerimden evrensele uzanan bir yolculuk.” sözleriyle açıklayan Raquel Kurpershoek Jaldon müziğiyle sınırları kaldırıyor, dilleri birleştiriyor ve duyguları ortak bir zeminde buluşturuyor. İstanbul ve Anlara’daki iki gece, müziğin evrensel dilini yeniden keşfetmek isteyenler için unutulmaz birer deneyim olacak.26 Kasım Paribu Art konseri Yan Sahne’de gerçekleşecek. Etkinlik kapı açılış saati 20:30, Etkinlik başlangıç saati 21.30. Numarasız düzende gerçekleşecek ve 18+ yaş sınırı olan etkinliğin biletleri dijital platformlardan temin edilebiliyor.
27 Kasım konseri ise 29. Uluslararası Ankara Caz Festivali programı kapsamında Last Penny Büklüm’de saat 20.30’da başlayacak. Flamenko ile cazın iç içe geçeceği performansta Raquel Kurpershoek Jaldon’un büyüleyici sesi Danny Rombout’un ritimleri, Fran Rodríguez’in piyano dokunuşları ve Mauro Méndez’in kontrbasıyla hayat bulacak.


