Soner Olgun’a veda
“Letafet”, “Her Şey Değişmeli”, “İyi Bayramlar Türkiye” ve “Sevda Diye Bir Kuş” gibi albümleriyle tanınan müzisyen, besteci ve yorumcu Soner Olgun 67 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele eden sanatçı, albümleri, yıllara yayılan sahne çalışmaları, tiyatro yazarlığı ve televizyon programlarıyla müzik yaşamında kendine özgü bir yer edindi. Olgun için 18 Ekim Pazar günü İstanbul’da bir veda töreni düzenlenecek.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
Şarkıları, kendine özgü yorumuyla seslendirdiği türküler ve uzun yıllara yayılan sahne performanslarıyla tanınan müzisyen, besteci ve söz yazarı Soner Olgun, 18 Haziran 1959’da Muğla’nın Fethiye ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde öğrenim gördü. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro ve Dramatik Yazarlık Bölümü’nden mezun oldu. Tiyatro eğitimi almasına karşın müzik, yaşamının merkezindeki üretim alanlarından biri haline geldi. Şarkıcılığın yanı sıra söz yazarı, besteci ve yorumcu olarak çalışmalarını sürdüren Olgun, farklı sanat disiplinlerini bir araya getiren bir kariyer oluşturdu.
Uzun yıllara yayılan sanat yaşamında Türk halk müziği eserlerini kendine özgü yorumuyla seslendiren Olgun, taverna müziği alanındaki çalışmalarıyla da geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı. Kendi söz ve bestelerine yer verdiği albümlerinin yanı sıra sahne performanslarıyla tanındı. Müzik çalışmalarını yalnızca kayıtlarla sınırlamayan sanatçı, dinleyicileriyle canlı performanslarda buluşmayı kariyerinin önemli bir parçası olarak gördü.
16 Ekim 2026’da hayatını kaybeden Olgun’un vefatı, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla duyuruldu. Uzun süredir pankreas kanseri nedeniyle tedavi gören sanatçının sağlık durumu son haftalarda ağırlaşmış, hastanede yoğun bakımda tedavi altına alınmış ve entübe edilmişti.
“Letafet” ile başlayan albüm yolculuğu
Soner Olgun, ilk albümü “Letafet”i 1992’de yayınlayarak müzik dünyasına adım attı. Bu çalışmayı 1994’te “Her Şey Değişmeli”, 1999’da “İyi Bayramlar”, 2004’te “İyi Bayramlar Türkiye” ve 2012’de “Sevda Diye Bir Kuş” izledi. Albümlerinde kendi bestelerine ve sözlerine yer veren sanatçı, yorumcu kimliğini de ön planda tuttu.
Olgun’un 2015’te yayınladığı “Yakarım Yağmurları”, ilk maxi single çalışmasıydı. Sanatçının sözleri ya da müziği kendisine ait olan eserlerinin sayısı 35 olarak kayıtlara geçti. Albümleri boyunca farklı müzikal yaklaşımları bir araya getiren Olgun, kendi üretimini yorumculuğuyla buluşturarak dinleyicileriyle uzun soluklu bir ilişki kurdu.
“İyi Bayramlar Türkiye” ve “Sevda Diye Bir Kuş”, sanatçının geniş kitlelerce tanınan çalışmaları arasında yer aldı. Sahne performanslarında da repertuvarını albümleriyle sınırlamayan Olgun, müzik yaşamı boyunca kendi eserlerini ve yorumladığı parçaları dinleyicileriyle buluşturdu.
İstanbul’da 17 yıl boyunca aynı sahnede
Soner Olgun’un kariyerinde canlı performanslar önemli bir yer tuttu. Sanatçı, 1997-2014 yılları arasında İstanbul’da aynı mekânda her cuma ve cumartesi sahneye çıktı. On yedi yıl boyunca devam eden bu program, sahne yaşamının en dikkat çekici dönemlerinden birini oluşturdu.
Olgun, 2014’ten itibaren Türkiye’nin farklı şehirlerinde konserler vermeyi sürdürdü. Kuzey Kıbrıs’ta da uzun süre sahne alan sanatçı, Merit Park Hotel’deki düzenli performanslarıyla tanındı. Sahne çalışmalarını yıllara yayılan bir devamlılık içinde sürdürmesi, kariyerinin belirleyici özelliklerinden biri oldu.
Diskografi
Bugüne kadar yayınlanan, söz veya müziği kendisine ait 35 eseri olan Soner Olgun, müzik kariyerine 1992’de yayınladığı “Letafet” albümüyle başladı. Ardından 1994’te “Her Şey Değişmeli”, 1999’da “İyi Bayramlar”, 2004’te “İyi Bayramlar Türkiye” ve 2012’de “Sevda Diye Bir Kuş” albümlerini yayınladı. “Sevda Diye Bir Kuş albümü” 2013’te S”evda Diye Bir Kuş Collection” adıyla da dijital kataloglarda yer aldı. 2015’te “Yakarım Yağmurları” adlı EP’sini yayınlayan sanatçının aynı yıl “İyi Bayramlar” albümü, “Boşluğa Resimler Çizenler Kulübü’nün Bütün Üyelerine (İyi Bayramlar)” adıyla yeniden yayınlandı. 2017’de ise geleneksel türküleri yorumladığı “Efsane Türküler, Vol. 1” albümü dinleyiciyle buluştu.
Olgun’un sonraki dönem çalışmalarında single’lar öne çıktı. 2014’te “Letafet” adıyla bir single yayınlandı. 2020’de “Drama Köprüsü”, “Ay Karanlık Olunca” ve “Babam İçin”; 2022’de “Sahure Hanım”; 2023’te “Alıştım (2023 Versiyon)”; 2024’te “Bir Damlacık Aşkın Yeter” yayınlandı. 2025’te Özlem Koldaş ile birlikte seslendirdiği “Ordu’nun Dereleri”, 2026’da ise “Kalenin Dibinde” single’ı dinleyiciyle buluştu. Ayrıca 2022’de yayınlanan kolektif albüm “İzmir Türküleri”nde “Ah Bir Ataş Ver” yorumuyla yer aldı. 2016 tarihli “Kaldığımız Yerden” çalışmasında da çok sayıda sanatçıyla birlikte konuk yorumcu olarak bulundu.
Tiyatro eğitimi müzikle buluştu
Soner Olgun’un sanat yaşamı albümler ve konserlerle sınırlı kalmadı. Üniversitede aldığı tiyatro ve dramatik yazarlık eğitimi, üretiminin başka bir alanında da karşılık buldu. “Letafet” adlı tiyatro oyununu yazan sanatçı, oyunun müziklerini de hazırladı. Böylece yazarlık ve müzik çalışmalarını aynı yapımda bir araya getirdi.
Televizyon alanında da çalışan Olgun, bir dönem Cine5 ve TV8 ekranlarında yayımlanan “Soner Olgun ile İyi Bayramlar” adlı müzik programını hazırlayıp sundu. Program aracılığıyla müziğini televizyon izleyicisiyle de buluşturan sanatçı sahne, albüm, tiyatro ve televizyon çalışmalarını bir arada yürüttü.
Sanatçı, en son Klass Ödülleri 2025 gecesinde ‘Yılın En İyi Sahne Sanatçısı’ ödülüne layık görüldü.
Hastalık süreci
Soner Olgun’a 2025 yılının ilkbaharında pankreas kanseri teşhisi konuldu. Geçirdiği ameliyatın ardından kemoterapi ve radyoterapi gören sanatçı, Aralık 2025’te tedavisinin tamamlandığını açıklamıştı.
Soner Olgun, şarkıcı ve vokalist Özlem Koldaş ile 19 yıl süren bir evlilik yaşadı. Bu evlilikten Elif adında bir kızları oldu. 2018’de boşanan çift, ayrılıklarının ardından da dostluklarını sürdürdü.
Olgun’un pankreas kanseriyle mücadelesi sırasında eski eşi Özlem Koldaş, sanatçının sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Hastalığın ilerleyişi, hastane süreci ve evde bakımına ilişkin açıklamalar yapan Koldaş, teşhis sürecinde yaşandığını düşündüğü ihmallere ilişkin tepkisini de dile getirdi. Bir süre önce ortaya çıkan sağlık sorunlarının pankreas hastalığı açısından daha erken değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini sorgulayan Koldaş’ın açıklamaları kamuoyunda yankı buldu.
Evliliklerini sürdürememiş olsalar da Olgun’la aralarındaki dostluğun devam ettiğini belirten Koldaş, sanatçının hastalık sürecinde yanında yer aldı. Olgun’un ölümünün ardından yaptığı açıklamada da evliliklerini sürdüremediklerini ancak iyi dost olduklarını ifade etti ve sanatçının yaşamının son döneminde hem ailesinin bir parçası hem de sağlık sürecini kamuoyuna aktaran en yakın isimlerden biri olarak öne çıktı.
30 Ağustos 2026’da yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırılan Olgun, bir süre tedavi gördükten sonra normal odaya alındı. İki gün sonra kendi isteğiyle taburcu edilen sanatçının tedavisine evinde devam edildi. Ancak sağlık durumunun yeniden ağırlaşması üzerine ekim ayının ilk haftasında tekrar hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan ve entübe edilen Olgun, 16 Ekim’de 67 yaşında yaşamını yitirdi.
Sanat dünyasından veda mesajları
Soner Olgun’un ölümünün ardından sanat dünyasından çok sayıda isim üzüntülerini dile getirdi. Zülfü Livaneli, sanatçıya “Soner'im, baki kalan bu kubbede, güzel sesin oldu. Gecen aydınlık olsun!” sözleriyle veda etti.
Nükhet Duru, Olgun’u özgün müziğin en iyi yorumcularından biri olarak nitelendirdi. Sanatçının sazı, sesi ve insanların gönlünde bıraktığı izlerle hatırlanacağını belirten Duru, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyasına başsağlığı diledi.
Gazeteci Mesut Yar da yayımladığı mesajda “Bütün efelerin, yörüklerin, ozanların başı sağ olsun. Memleket bir yiğidini daha kaybetti.” ifadelerini kullandı ve Olgun’a “canım dostum” sözleriyle seslendi. Behzat Uygur ise sanatçıyı “güzel insan” olarak andı.
“Başarıyı değil, mutluluğu hedefleyin”
Soner Olgun’un vefatının ardından yeniden gündeme gelen sözleri arasında, başarı ve mutluluk üzerine yaptığı bir değerlendirme de yer aldı. Sanatçı, hayatının hedefinin hiçbir zaman başarı olmadığını belirterek insanlara başarıyı değil mutluluğu hedeflemelerini öneriyordu.
“Benim insanlara söyleyecek tek sözüm var. Hayatınızda başarıyı hedeflemeyin, mutluluğu hedefleyin. Mutlu olursanız başarılı olursunuz. Başarılı olursanız mutlu olacağınızı garanti edemem” diyen Olgun, para kazanmak ya da başarı elde etmekle mutluluğun aynı şey olmadığını vurguluyordu.
Sanatçı, başarıya ulaşmanın insanı mutlaka mutlu edeceğinin söylenemeyeceğini belirtirken mutluluğun en küçük başarıya bile farklı bir anlam kazandırabileceğini ifade ediyordu. Bu sözleri, Olgun’un ölümünün ardından yeniden paylaşılarak hatırlandı.
18 Ekim’de veda töreni düzenlenecek
Soner Olgun için 18 Ekim 2026 Pazar günü saat 11.00’de İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde veda töreni düzenlenecek. Törenin ardından Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Sanatçı, namazın ardından Hasdal Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Ardında şarkılardan fazlasını bırakarak
Soner Olgun’u ben de çok eski yıllardan tanıyorum. Partnerim Erhan Gündem’in yakın arkadaşıydı. Onu hatırladığımda aklıma yalnızca iyi bir müzisyen değil, derli toplu, düzgün kişiliğiyle de iz bırakan bir insan geliyor. Yıllar içinde yollarımızın nerelerde kesiştiğinden bağımsız olarak, hafızamda hep bu özellikleriyle yer etti. 67 yaşında hayatını kaybettiğini öğrenmek beni gerçekten çok üzdü.
Bir sanatçının ardından albümlerini, şarkılarını ve sahnede geçirdiği yılları sıralamak geride bıraktığı üretimi kayda geçirmek için gerekli. Olgun, iyi bir müzisyen olmasının yanı sıra, düzgün kişiliği ve insan ilişkilerindeki samimiyetiyle de hatırlanacak.
Etiketler: Milliyet Sanat Soner Olgun cenaze Letafet Her Şey Değişmeli Sevda Diye Bir Kuş İyi Bayramlar Türkiye albümler müzisyen besteci


