Vicente Amigo İstanbul’da flamenko ile buluşuyor
Flamenkonun sessiz şairi Vicente Amigo, 1 Ekim gecesi Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde, zamanın içinden süzülen ezgileriyle İstanbul’a dokunacak.
Suzan Somalı Sönmez
ssomalisonmez@gmail.com
Vicente Amigo Girol, 25 Mart 1967’de İspanya’nın Sevilla yakınlarındaki Guadalcanal kasabasında dünyaya geldi. Müziğe olan ilgisi çocuk yaşta başladı; sekiz yaşında gitarla tanıştı ve kısa sürede yeteneğiyle çevresinin dikkatini çekti. Gençlik yıllarını Cordoba’da geçiren Amigo, burada flamenko gitarının büyük ustalarından Manolo Sanlúcar ile çalışarak müzikal temelini güçlendirdi. Sanlúcar ile on yıl süren bu birliktelik, Amigo’nun teknik becerilerini ve müzikal vizyonunu derinleştirdi.
1988 yılında sahne kariyerine ağırlık veren Amigo, El Pele ile başladığı eşlikçi dönemini geride bırakarak solo kariyerine yöneldi. İlk solo albümü “De Mi Corazón al Aire” (1991), hem eleştirmenlerden hem de dinleyicilerden büyük övgü aldı. Bu albüm, onun duygusal derinliği ve teknik ustalığını ortaya koyan bir başlangıç oldu.
Vicente Amigo’nun müziği, geleneksel flamenko köklerinden beslenirken caz, klasik ve dünya müziği öğeleriyle zenginleşti. Bu sentez, onu sadece flamenko camiasında değil, uluslararası müzik sahnesinde de özel bir yere taşıdı. Paco de Lucía’nın izinden giden Amigo, onunla birlikte “Leyendas de la Guitarra” (Gitar Efsaneleri) adlı projede sahne aldı ve bu deneyim, onun kariyerinde dönüm noktalarından biri oldu.
“De Mi Corazón al Aire” (1991), “Vivencias Imaginadas” (1995), “Poeta” (1997), “Ciudad de las Ideas (2000) – Latin Grammy “En İyi Flamenko Albümü” ödülü, “Un Momento en el Sonido” (2005), “Paseo de Gracia” (2009), “Tierra (2013), “Memoria de los Sentidos” (2017) ve “Andenes del Tiempo” (2024) olmak üzere tolam dokuz albüm yayınlayan Amigo’nun diskografisi, adeta flamenkonun evrimini belgeleyen bir yol haritası.
“Ciudad de las Ideas” ile 2001’de Latin Grammy ‘En İyi Flamenko Albümü’ ve 2002 ‘Premio Ondas’ ödüllerini kazanarak uluslararası alanda tanınan Vicente Amigo, kariyeri boyunca Sting, Alejandro Sanz, John McLaughlin, Al Di Meola, Milton Nascimento gibi dünya çapında sanatçılarla iş birliği yaptı. Bu projeler, onun müziğinin evrensel dilini pekiştirdi. Ayrıca Camarón de la Isla, Luis de Córdoba, José Mercé gibi flamenko dünyasının önemli isimlerine de gitarıyla eşlik etti.
İstanbul konseri
Hem teknik hem de duygusal anlatım gücünü yansıtan ve en bilinen eserleri “Tres Notas Para Decir Te Quiero”, “Poeta en la Cueva”, “Bolero a Marcos”Un yanı sıra flamenkonun geleneksel yapısını modern bir anlatımla yeniden yorumladığı “Tierra, Memoria de los Sentidos ve Poeta”, “Ciudad de las Ideas” albümleriyle hem İspanya’da hem globak anlamda türünün efsane isimleri arasına girerek evrensel bir müzikal dil oluşturan Amigo, Stagepass organizasyonuyla gerçekleşecek İstanbul konserinde geçtiğimiz yıl yayımladığı “Andenes del Tiempo” albümünden parçaların yanı sıra kariyerinin farklı dönemlerinden seçkilerle sahnede olacak.
