Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Yahudilere ait on asırlık belgeler inceleniyor

Yahudilere ait on asırlık belgeler inceleniyor

Yahudilere ait on asırlık belgeler inceleniyor04 Ocak 2013 - 12:01
11. yüzyılda yaşamış Yahudi Cemaatine ait 1.000 yıllık belgeler incelenmeye başladıOrta Asya'da yaşamış olan Yahudi Cemaati tarafından yazılmış 1.000 yıllık belgeler, o bölgede yaşamış Yahudilerin hayatlarına ışık tutacak. Belgeler 2 yıl önce Kuzey Afganistan'da, tilkilerin yaşadığı bir mağarada tesadüfen bulunmuştu.

İsrail Milli Kütüphanesi akademik yöneticisi Profesör Haggai Ben-Shammai, 11. yüzyıl başlarında yaşamış olan Yahudilere ait ilk kez bu kadar geniş bir arşivin sunulduğunu belirterek, arşivin Arapça, Yahudi-Farsça ve İbranice dillerinde zengin belgelere sahip olduğunu belirtti.

Yeşaya Kitabı hakkında yorumlar var

Keşfedilen 1.000 yıllık belgeler, İsrail'den en uzak mesafede bulunan Yahudi Cemaati belgeleri olma özelliğini taşıyor. Yapılacak arşiv sunumu, Çin ve Batı arasındaki ticaret sahası olan İpek Yolu'nda merkezi bir konumda bulunan Yahudi Cemaati'nin dini, kültürel ve ticari hayatlarına ilişkin belgeler içermekle birlikte, Musevilerin Tevrat ve Zebur'u da kapsayan kutsal kitabı olan Tanah'taki Son Peygamberler bölümünün ilk kısmı olan "Yeşaya Kitabı" hakkında, 10. yüzyılda yaşamış Tevrat yorumcu olan Saadia Gaon'un anlatımını da içeriyor.

Kuzey Afganistan'da ortaya çıkan belgelerin incelenmesine kadar Pers topraklarında Yahudilerin varlığına dair bir bilgi yoktu. Belgelerin internet ortamına aktarılması için çalışmalar sürüyor. (AFP)